Met pensioen: Hoe kan je dicht bij elkaar zijn, zonder op elkaars lip te zitten?

Als je minder gaat werken of helemaal stopt met werken, spendeer je hoogstwaarschijnlijk meer tijd met elkaar in dezelfde ruimte. Dit heeft invloed op je relatiedynamiek.

In samenwerking met

Met pensioen: Hoe kan je dicht bij elkaar zijn, zonder op elkaars lip te zitten?
Sofie Kestens

Door 

Sofie Kestens

Gepubliceerd op

Oct 29, 2024

Je kan op verschillende manieren uitkijken naar de pensioensfase, enkele voorbeelden zijn:

  • Werken was fysiek en/of mentaal lang genoeg belastend. Wat ga ik nu doen?
  • Heerlijk meer tijd voor al die andere dingen die ik graag doe.
  • Als ik stop, wie ben ik dan? Hoe ben ik dan van betekenis?
  • Ik haal voldoening uit mijn werk, blijf het graag doen, alleen minder intensief.
  • Eindelijk kunnen we samen heel veel tijd doorbrengen en leuke dingen doen!

En zo zijn er nog wel meer mogelijke perspectieven op de nieuwe fase. Waar herken jij je in? En je partner? Hoe zie jij je gezamenlijke leven voor je? Wil je graag meer ruimte voor jezelf, of verlang je juist naar meer tijd samen?

Elke nieuwe fase kent een overgangsperiode: je laat het bekende achter, het nieuwe is nog onbekend en daardoor misschien spannend. Het is een periode van re-shuffelen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat wil jij? Wat willen wij samen? Eigenlijk net als toen je uit huis ging, kinderen kreeg, kinderen uit huis gingen, of toen je ging emigreren etc. Je verhouden tot de nieuwe situatie kost tijd.

Kansen en uitdagingen

Sommige mensen vinden het fijn om zich op een nieuwe situatie voor te bereiden door er al over na te denken en samen over te praten. Anderen ondervinden het in-het-moment-zelf. Het één is niet beter dan het andere. Voor degenen die al wat willen verkennen zet ik hier vast de kansen en uitdagingen uiteen:

Kansen

  • Tijd en ruimte om jezelf opnieuw uit te vinden, of om juist door te gaan met de dingen die je altijd al belangrijk en leuk vond.
  • Het besef van het einde maakt dat je meer stilstaat bij de keuzes die je maakt in je leven: wat vind ik belangrijk en met wie wil ik mijn tijd doorbrengen.
  • Sommige sociale barrières vallen af en maken het contact directer, eenvoudiger, dieper en intiemer.

Mogelijke uitdagingen

  • Je wereld kan kleiner worden, kleine irritaties borrelen op, waar je onterecht de relatie de schuld van geeft.
  • Omgaan met verlies van sociale contacten en identiteit
  • Een verschil in gezondheid die roet gooit in de gezamenlijke dromen.

Janna (klinisch psychologe, ervaringsdeskundige en ambassadrice van Proudies) en ik gingen samen in gesprek tijdens een lezing van Proudies en kwamen met leuke tips:

  • Ga ritsen; stop niet in een keer met werken, bouw het af. Zo ontdek je al welke mogelijkheden er nog meer zijn.
  • Ga iets doen wat jij leuk vind en moedig je partner aan om dat ook te doen. Zo blijf je interessant voor elkaar en kan je ervaringen en dingen die je geleerd hebt, delen. Zo is Janna met haar passie voor mode @timelessstyle.nl begonnen. 
  • Vraag eens rond aan je vrienden hoe zij hiermee omgaan.
  • Gun elkaar tijd en ruimte om eigen interesses en behoeften te ontdekken.
  • Houd het gesprek gaande over wat jullie gezamenlijk met elkaar willen en van elkaar kunnen verwachten.
  • Komen er irritaties over kleine dingen? Probeer dan er dan achter te komen welk onvervuld verlangen er achter de irritaties schuil gaat. Wat probeer je te vervullen met je gedrag? Wat voel je onder boosheid en frustratie? Verlang je naar gelijkwaardigheid/avontuur/aandacht/ruimte/speelsheid/positieve feedback?
  • Vraag elkaar weer eens: wanneer vind je mij het aantrekkelijkst? Dat antwoord bevat waarschijnlijk iets in de trant van: wanneer je heel enthousiast over iets bent, wanneer ik je vrij zie bewegen, wanneer ik je zie genieten en je zelfvertrouwen uitstraalt, wanneer ik echt helemaal mezelf bij je kan zijn, wanneer je terugkomt van weggeweest en blij bent om me te zien.

En misschien kan je het zien als de periode zoals wanneer je voor het eerst met je partner ging samenwonen? Dat was waarschijnlijk ook spannend, maar is ook een tijd voor leuke dingen samen te doen, elkaar weer gaan ontdekken en samen weer een nieuwe periode in je leven gaan vieren! Er is geen 1 beste manier om samen aan de nieuwe fase te beginnen. Het is ondergaan, onderzoeken, experimenteren, leren en genieten:-) 

Lees ook de andere columns van Sofie Kestens over relaties:

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen