Stel je voor: jouw lijf is een voertuig dat je bestuurt via je hersenen. Jouw hersenen geven door wanneer je wat beweegt en in welke richting; omhoog, omlaag, heen en weer, draaien, rollen, neerploffen, noem maar op. Behalve het voertuig (je lijf) en het stuur (je hersenen), heeft de seksualiteit van ieder mens, net als een auto, een "dual control system”. Dit systeem bestaat uit een rempedaal en een gaspedaal.Het rempedaal is alles wat je brein interpreteert als angstig en daarmee reden om geen seks te hebben.
Denk hierbij aan angst, onzekerheid (over je lijf, prestaties), zelfkritiek, stress, negatieve boodschappen over seks vanuit je cultuur of opvoeding of bijvoorbeeld hormonale veranderingen en een veranderend lichaam. Het gaspedaal reageert op prikkels die jij associeert met seksuele opwinding. Denk hierbij aan:
Trap je het rempedaal in, dan val je stil. Trap je het gaspedaal in, dan groeit de opwinding.
Gas geven, terwijl het rempedaal ingedrukt is, helpt niet. Zijn de remmen los, maar geef je geen gas? Ook dan gebeurt er niks.
Seks is fijn als je het rempedaal los kan laten en het gaspedaal in kan drukken. Maar dit “dual control system” is bij ieder mens anders afgesteld. Sommige mensen hebben een gevoelig rempedaal dat stevig is ingedrukt. Dit vergt tijd, aandacht en de juiste context om los te kunnen laten. Anderen hebben een gevoelig gaspedaal, die reageert snel met opwinding. Iedereen is anders en dat is niet erg. Waar het om draait in een relatie is afstemming. In de seksuele relatie vraagt het dus tijd en liefdevolle afstemming om rekening te houden met elkaars gaspedaal en rempedaal.
Alles onder controle?!
Rekening houden met elkaar gas- en rempedaal. Hoe doe je dat? Begin eens met het onderzoeken van je eigen gas -en rempedaal. Wat heb jij nodig om het rempedaal wat losser te laten? Een leeg hoofd, bevestiging van je aantrekkelijkheid? Of zit je rempedaal ingedrukt door de angst dat je je partner teleurstelt als jij geen seks wil? Kan je dat delen met je partner?
En waar reageert je gaspedaal op? Een vrolijke sfeer waarin je om elkaars grappen lacht, een bad, een uitgebreide massage, een omgeving waarin je je vrij en speels voelt?
Belangrijk om te weten is dat goede seks buiten de slaapkamer begint. Hoe geliefder en gewaardeerd je je voelt in het dagelijks leven, hoe meer je elkaar gunt en hoe makkelijker je om kunt gaan met teleurstelling. Een belangrijke vuistregel die mijn supervisor aan mij meegaf en die ik weer aan stellen meegeef is: “Vragen mag.” En: “Nee zeggen ook.”
Hoe zit het dan met lust?
Een combinatie van de juiste omstandigheden en opwinding geeft lust. Ga eens terug in je herinneringen. Wat waren momenten dat je lust ervoer, hoe kwam die lust tevoorschijn? Mogelijk komen jullie erachter dat je ook op dit vlak anders in elkaar steekt. Er is namelijk een verschil tussen spontane en reactieve lust. 75% van de mannen en 15 % van de vrouwen ervaart spontane lust. Dat is lust die zomaar opkomt, als reactie op een gedachte, een prikkel of een verwachting dat iets kan gebeuren. De overige 25% van de mannen en 85% van de vrouwen ervaren responsieve lust. Dat is de lust die ontstaat nadat er erotische uitwisseling plaatsvindt.
Ook hier geldt: het ene is niet beter dan het andere. Het gaat erover hoe je er met elkaar over kan praten. Blijf nieuwsgierig naar elkaars beleving en "dual control system", want ook na jaren valt er nog steeds iets nieuws te ontdekken.
Sofie werkt met de methodes van EFT en baseert haar werk op het onderzoek van Emily Nagoski.