James Webb telescoop legt scherpste foto ooit van sterrenstelsel vast

Het Draaikolk sterrenstelsel, oorspronkelijk ontdekt in 1773 door de Franse astronoom Charles Messier en beter bekend als 'M51', heeft altijd de aandacht van ruimteliefhebbers getrokken. De laatste doorbraak? Een adembenemende opname gemaakt door de krachtigste telescoop ooit: de James Webb Ruimtetelescoop.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

James Webb telescoop legt scherpste foto ooit van sterrenstelsel vast

Deze indrukwekkende opname is een samengesteld beeld van Webb's NIRCam en MIRI instrumenten, beide ontworpen om het verre universum te ontrafelen door infrarood lichtsignalen te decoderen. Hierdoor zien we het Draaikolk sterrenstelsel in ongekende details.

Op de foto tonen de dieprode gebieden het warme stof dat het sterrenstelsel doordringt. Terwijl de oranje en gele tinten de regio's onthullen waar recent gevormde sterrenclusters het gas hebben geïoniseerd.

Zoals de Europese Ruimtevaartorganisatie, een van de makers van de telescoop, opmerkte: "Stellaire feedback creëert een complex web van heldere knopen en indrukwekkende zwarte bubbels." Deze stellaire feedback, een uitstroom van energie van sterren, speelt een cruciale rol bij de vorming van nieuwe sterren.

De opnames van Webb helpen ons de relatie tussen stellaire feedback en sterrenvorming beter te begrijpen, vooral buiten onze Melkweg.

Gedubd "Draaikolk" vanwege zijn draaikolk-achtige structuur, toont dit sterrenstelsel ons een blik in het verleden, 30 miljoen jaar geleden, dankzij zijn afstand van ons in de constellatie Canes Venatici. En laten we zijn 'kleine broertje', het dwergsterrenstelsel NGC 5195, niet vergeten. De zwaartekracht van dit naburige sterrenstelsel heeft M51's indrukwekkende spiraalarmen mede gevormd.

Toen in 2011 de Hubble-telescoop beelden van M51 onthulde, waren de reacties wereldwijd vol ontzag. Maar nu heeft de James Webb Ruimtetelescoop de verwachtingen overtroffen met nog scherpere beelden, zoals destijds al voorspeld door het Hubble-team.

Voor iedereen die gefascineerd is door de geheimen van ons universum, zijn deze nieuwe beelden van de James Webb Ruimtetelescoop een must-see.

Vergelijkbare artikelen