Hoe maak je je pensioen veerkrachtiger?

Al lijkt de inflatie in de afgelopen maanden wat minder op te lopen, het leven is in het afgelopen jaar toch een stuk duurder geworden. Denk bijvoorbeeld aan de prijzen van gas, elektriciteit en benzine, maar ook de prijzen in de supermarkt. Heeft inflatie ook invloed op je pensioen? En zo ja, hoe kun je hier het beste mee omgaan?‍

Lara Scipio

By 

Lara Scipio

Published 

Mar 20, 2023

Hoe maak je je pensioen veerkrachtiger?

Al lijkt de inflatie in de afgelopen maanden wat minder op te lopen, het leven is in het afgelopen jaar toch een stuk duurder geworden. Denk bijvoorbeeld aan de prijzen van gas, elektriciteit en benzine, maar ook de prijzen in de supermarkt. Heeft inflatie ook invloed op je pensioen? En zo ja, hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Inflatie is een fenomeen waarbij de waarde van geld afneemt naarmate de prijzen van goederen en diensten stijgen. Inflatie heeft een effect hebben je koopkracht, omdat je inkomsten mogelijk niet voldoende zijn om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden. Dit geldt logischerwijs ook voor gepensioneerden waarvan het grootste deel van het inkomen het pensioen is. Het is natuurlijk onzeker hoe de economie er later voor zal staan, maar mocht je je zorgen maken over de koopkracht van je (toekomstige) pensioeninkomsten, dan zijn dit een aantal dingen waar je aan kunt denken. 

  1. Sparen: Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer tijd je hebt om je spaargeld te laten groeien en te profiteren van rente-op-rente. Zelfs kleine bedragen die je regelmatig opzij zet, kunnen na verloop van tijd aanzienlijk groeien. Natuurlijk is het wel zo dat je vanaf een bepaald bedrag belasting betaald over je spaarrekening.

  2. Wanneer je wilt beleggen, doe dat in een divers portfolio. Beleggen in een divers portfolio kan helpen om je risico te spreiden en om te profiteren van groeiende markten. Door te beleggen in verschillende activa, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, kun je profiteren van verschillende economische omstandigheden en jezelf beschermen tegen inflatie. Een lijfrenterekening is ook nog een mogelijkheid, zie dit artikel van Proudies.

  3. Vermijd schulden: Schulden kunnen een grote last vormen voor gepensioneerden, omdat ze hun pensioeninkomsten kunnen verkleinen. Door schulden af te betalen en te voorkomen dat je nieuwe schulden aangaat, kun je jezelf beschermen tegen financiële problemen tijdens je pensioen.

  4. Blijf op de hoogte van je pensioenplan: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de details van je pensioenplan, inclusief de bijdragen die je moet maken en de uitkeringen die je kunt verwachten. Als je vragen hebt over je pensioenplan, neem dan contact op met je werkgever of een financieel adviseur om meer informatie te krijgen.

Vergelijkbare artikelen