Verminder jouw blootstelling met deze tips

Microplastics zijn overal aanwezig: in onze kleding, telefoons, voedselverpakkingen en zelfs in het water dat we drinken. Deze microscopische plasticdeeltjes kunnen schadelijk zijn voor zowel de gezondheid als het milieu. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw blootstelling aan microplastics te verminderen en bij te dragen aan een schonere omgeving.

In samenwerking met

Verminder jouw blootstelling met deze tips
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jun 9, 2024

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes, meestal kleiner dan 5 millimeter, die afkomstig zijn van de afbraak van grotere plastic objecten of die opzettelijk zijn geproduceerd als microkorrels in producten zoals cosmetica en schoonmaakmiddelen. Deze deeltjes kunnen in verschillende vormen en chemische samenstellingen voorkomen, afhankelijk van hun oorsprong​.

Bronnen van microplastics

  1. Afbraak van plastic afval: Grote stukken plastic afval, zoals flessen, zakken en verpakkingen, breken door verwering, blootstelling aan zonlicht en mechanische slijtage af tot kleinere deeltjes.
  2. Industrieel gebruik: Microkorrels en microbeads worden vaak toegevoegd aan producten zoals scrubs, tandpasta en industriële schuurmiddelen.
  3. Synthetische kleding: Het wassen van kleding gemaakt van synthetische materialen zoals polyester en nylon kan microvezels loslaten die via het afvalwater in het milieu terechtkomen.
  4. Autobanden: Slijtage van autobanden produceert microplastics die in de lucht en op de weg terechtkomen en uiteindelijk in het water kunnen spoelen.

Effecten op het milieu

Microplastics hebben een aanzienlijke impact op het milieu. Ze zijn gedetecteerd in een breed scala aan ecosystemen, van oceanen en rivieren tot de bodem en de lucht. Deze deeltjes kunnen door een breed scala aan organismen worden ingeslikt, van plankton tot grotere zeedieren, wat leidt tot fysieke schade, interne verwondingen en mogelijk de dood​

Wat kun je doen om microplastics te vermijden?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om blootstelling aan microplastics te verminderen:

1. Gebruik alternatieven voor plastic

Kies voor herbruikbare producten zoals roestvrijstalen of glazen waterflessen, katoenen boodschappentassen en glazen voedselcontainers. Vermijd wegwerpproducten zoals plastic rietjes, bestek en borden​.

2. Filter jouw drinkwater

Investeer in een waterfilter die in staat is om microplastics uit het water te verwijderen. Dit kan helpen de hoeveelheid microplastic in uw drinkwater te verminderen​.

3. Kies natuurlijke vezels

Vermijd kleding gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en nylon, die microvezels kunnen afgeven bij het wassen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke vezels zoals katoen, linnen of wol.

4. Vermijd verwarming van voedsel in plastic

Het verhitten van voedsel in plastic containers kan ervoor zorgen dat microplastics en andere schadelijke chemicaliën in het voedsel terechtkomen. Gebruik in plaats daarvan glas of keramiek voor het opwarmen van voedsel​.

5. Eet minder zeevruchten

Microplastics kunnen zich ophopen in de weefsels van vissen en andere zeevruchten. Door uw consumptie van zeevruchten te verminderen, vooral die hoger in de voedselketen, kunt u uw blootstelling aan microplastics verminderen.

6. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Veel conventionele schoonmaakproducten bevatten microplastics. Kies voor natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen om de hoeveelheid microplastics in uw huishouden te verminderen​.

7. Beperk het gebruik van cosmetica met microplastics

Veel schoonheids- en verzorgingsproducten bevatten microplastics. Kijk uit naar producten die vrij zijn van microbeads en microplastics, en kies voor vaste producten zoals shampoobars of hervulbare opties.

8. Correct afvalbeheer

Zorg ervoor dat u plastic afval op de juiste manier weggooit door het te recyclen of in aangewezen afvalbakken te deponeren. Onjuist afvalbeheer kan ertoe leiden dat plastic afval in waterwegen terechtkomt en bijdraagt aan de verspreiding van microplastics.

Gezondheidsrisico's van microplastics

Hoewel het volledige effect van microplastics op de gezondheid nog wordt onderzocht, suggereren studies dat ze ontstekingen, weefselschade en chemische blootstelling kunnen veroorzaken. Microplastics kunnen schadelijke stoffen zoals zware metalen en persistente organische verontreinigingen absorberen, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en potentieel bioaccumulatie in het lichaam​.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen