Een futuristische ontwikkeling: de Apple Vision Pro

Nog nooit was het beeld dat ‘Back to the future’ jaren geleden schetste, zo dichtbij als nu. Afgelopen week lanceerde Apple een van de meest futuristische producten die de markt rijk is: de Apple Vision Pro. De VR-achtige (Virtual Reality) bril maakt het mogelijk om digitale content ‘in’ jouw oogveld te projecteren. Door jouw stem, handen en ogen te gebruiken navigeer je je moeiteloos door fotogalerijen, artikelen, series of mails. Met het gebruik van dit product doelt Apple op het verdiepen van de ervaring rondom dagelijks gedrag zoals tv kijken en werken. 

In samenwerking met
Eva Grandia

Door 

Eva Grandia

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Een futuristische ontwikkeling: de Apple Vision Pro

Tijdens Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie kondigde Tim Cook, bijna tussen neus en lippen door, de ‘mixed reality’-bril waar jarenlang aan werd gewerkt. Zo ‘tussen neus en lippen door’ is het snufje inmiddels niet meer, het hele internet staat er vol mee. En dat is niet gek gezien het zo’n bijzonder apparaat is. Een bril die de bewegingen van jouw ogen dicteert en ze vervolgens in staat stelt om te ‘scrollen’. Dat alles voor een kleine €3449,-. 

Apple zegt het zelf ook: ‘You have never seen anything like this before’. De Vision Pro is namelijk een immersieve vorm van de Iphone die je gewend bent en daarmee ook anders dan de eerdere VR- of AR-brillen (Augmented Reality). Zo lijkt de bril transparant, waardoor je emoties en gezichtsuitdrukkingen zichtbaarder zijn, maar dit is enkel een illusie. De ogen die voor de buitenwereld zichtbaar zijn, zijn namelijk projecties van jouw eigen ogen. 

Daarnaast kun je het boven op de gebruikelijke €3449,- zo gek maken als je zelf wil. Draag je normaal gesproken bijvoorbeeld een bril? Geen probleem, er zijn magnetische lenzen te bestellen die speciaal voor jou op maat zijn gemaakt. Bedrijven om Apple heen zijn eveneens bezig om zich zo goed mogelijk te converteren naar het nieuwe format. Zo werkt Disney+ bijvoorbeeld al aan een nieuwe driedimensionale ervaring.  

Waar de mobiele telefoon toen der tijd ook ophef veroorzaakte, is dat in dit geval uiteraard niet anders. Want, willen we dat wel, zo voortdurend in gesprek zijn met mensen met een skibril-achtig apparaat op hun hoofd? Vooralsnog is dit nog even niet het geval. De batterij van dit eerste model gaat namelijk maar twee uur mee, maar ook om deze (korte) ervaring te beleven, moet je nog even geduldig zijn. De bril ko

Vergelijkbare artikelen