Edinburgh: De Stad van Harry Potter, Betoverende Geheimen en Verborgen Schatten

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en bruisende cultuur. Hoewel de stad vaak wordt geassocieerd met de wereldberoemde boeken en films van Harry Potter, heeft Edinburgh zoveel meer te bieden aan bezoekers. Van majestueuze kastelen tot bruisende festivals en prachtige parken, Edinburgh heeft voor elk wat wils. Maak je klaar om deze betoverende stad te ontdekken die veel meer is dan alleen de thuisbasis van de beroemde tovenaar.

In samenwerking met
Lenny Schouten

Door 

Lenny Schouten

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Edinburgh: De Stad van Harry Potter, Betoverende Geheimen en Verborgen Schatten

Een Historische Schat

Edinburgh heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Een van de meest prominente bezienswaardigheden van de stad is het Edinburgh Castle, dat majestueus oprijst op Castle Rock en een panoramisch uitzicht biedt over de stad. Het kasteel, dat dateert uit de 12e eeuw, heeft gediend als koninklijk paleis, militaire vesting en symbool van Schotse trots. Binnenin vind je de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny, belangrijke symbolen van de Schotse geschiedenis.

Must do-streets: Royal Mile, de verstopte “Closes”  en Victoria Street. 

De Oude Stad van Edinburgh bestond oorspronkelijk uit de Royal Mile, die liep van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace, en de smalle, kronkelige steegjes die ervan aftakken naar het noorden en het zuiden. Je zou ze bijna voorbij lopen, maar houd je ogen open voor deze Middeleeuwse steegjes die bekendstaan als 'closes'. Ze werden doorgaans vernoemd naar een opmerkelijke bewoner of een ambacht dat door talloze bewoners werd uitgeoefend. Onze top 3 “Close - straatjes” zijn:

  1. Daterend uit de 15e eeuw, was Advocate's Close ooit een van de meest modieuze adressen van Edinburgh. Vandaag de dag is het een populaire plek om een foto te maken, met de boog van de close's pend als een perfect kader voor het Scott Monument aan de Princes Street, aan de andere kant van de oude vallei van het Nor' Loch. 
  2. Of wat denk je van de Deacon Brodie's Close, vernoemd naar een voormalige bewoner, Deacon William Brodie, die een respectabel figuur was in het 18e-eeuwse Edinburgh maar 's nachts veranderde in een dief. Het is de moeite waard om hier even te stoppen en te genieten van de schoonheid en geschiedenis, of om een bezoek te brengen aan het uitstekende Deacon's House Café voor een lichte versnapering.
  3. De nauwe steegjes van Edinburgh worden niet veel pittoresker dan Whitehorse Close. Deze rustige Canongate close staat bekend om zijn schoonheid en het voelt echt alsof je terug in de tijd bent gestapt. De oude gebouwen geven een glimp van hoe het leven in Edinburgh in vervlogen eeuwen was.

Het is niet raar dat Edinburgh de stad van Harry Potter werd, al sinds de zeventiende eeuw houdt men van de spookverhalen, maar naast de verhalen die men vertelde, vindt een trieste geschiedenis plaats. In Schotland werden van de 16e tot de 18e eeuw tussen de 3000 en 4000 mensen gemarteld, veroordeeld en geëxecuteerd op beschuldiging van hekserij. Rondom het kasteel en de Grassmarket vind je verschillende verhalen terug uit die tijd. 

Van de donkere geschiedenis, naar een meer kleurrijke straat: Victoria Street. Een van onze favoriete straten van Edinburgh. Victoria Street is een kleurrijke straat die een steile bocht omhoog maakt en een gevoel van magie oproept. De gevels van de gebouwen langs Victoria Street zijn geschilderd in een levendig palet van kleuren, waardoor de straat eruit ziet als iets rechtstreeks uit een sprookje.

Festivals en museums

Edinburgh is een smeltkroes van cultuur, kunst en literatuur. In de zomermaanden is de stad gastheer van festivals waaronder het Edinburgh International Festival, het Edinburgh Festival Fringe en het Edinburgh International Book Festival. Deze evenementen trekken artiesten, performers en schrijvers van over de hele wereld aan, waardoor de stad bruist van energie en creativiteit. Of je nu van theater, comedy, dans of muziek houdt, er is altijd wel iets te beleven tijdens het festival.

Naast het festival biedt Edinburgh het hele jaar een bruisende kunstscene. De National Galleries of Scotland huisvesten een indrukwekkende collectie kunstwerken, variërend van klassieke meesterwerken tot hedendaagse creaties. In het Scottish National Gallery of Modern Art kunnen bezoekers genieten van moderne en hedendaagse kunst in een prachtige omgeving.

Natuurlijke Pracht en verzichten

Wist je dat Edinburgh, net als Rome, op 7 heuvels ligt? En dat Edinburgh Castle,  gebouwd is op een vulkanische rots? Edinburgh staat bekend om zijn adembenemende landschappen en groene ruimtes. Holyrood Park, gelegen aan de voet van Arthur's Seat, is een uitgestrekt natuurgebied dat perfect is voor een ontspannen wandeling. Arthur's Seat, een oude vulkanische heuvel, biedt een spectaculair uitzicht over de stad en is een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ben je niet zo’n hiker of heb je minder tijd, dan heb je vanaf Calton Hill, iets meer in het centrum, ook een prachtig uitzicht over Edinburgh.

De dag eindigen met een borrel!

Geen dag lijkt in Schotland te eindigen zonder een goed glas whisky! Na een dag vol avonturen is het tijd om te genieten van de culinaire verleidingen die Edinburgh te bieden heeft. De stad heeft een bloeiende eetscene, met een overvloed aan restaurants, cafés en pubs. Proef de traditionele Schotse gerechten, zoals haggis, neeps and tatties, in een van de gezellige pubs. Voor de fijnproevers zijn er ook tal van bekroonde restaurants die gerechten serveren met lokale ingrediënten van topkwaliteit. Onze favoriet (en van velen, dus weet op tijd met reserveren) is restaurant Timberyard dat bekend staat om de traditionele Schotse gerechten met een moderne twist.

Edinburgh is veel meer dan alleen de stad van Harry Potter. Met zijn rijke geschiedenis, bruisende cultuur, prachtige natuur en smakelijke culinaire scene, heeft de stad voor ieder wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, festivals of gewoon wilt genieten van de betoverende schoonheid van de stad, Edinburgh zal je zeker niet teleurstellen. Dus ga verder dan de magische wereld van Harry Potter en ontdek de diversiteit en charme van deze Schotse hoofdstad.

Vergelijkbare artikelen