Zomerzon en ooggezondheid: waarom een zonnebril cruciaal is!

Nu de zon weer volop schijnt en de zomermaanden in het verschiet liggen, vragen velen zich af: is het dragen van een zonnebril beter voor je ogen? Het antwoord daarop is eenvoudig: ja! Een goede tweede vraag is of dure zonnebrillen beter beschermen dan goedkopere. En hoe belangrijk is een zonnebril voor kinderogen? Lees verder en ontdek het antwoord op al deze vragen!

In samenwerking met

Zomerzon en ooggezondheid: waarom een zonnebril cruciaal is!
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jul 11, 2024

Waarom is het beter om een zonnebril te dragen?

Over het algemeen weet iedereen dat te lang in de zon zitten en verbranding van de huid kunnen leiden tot huidkanker en huidveroudering. Echter, volgens het Oogfonds vergeten we vaak dat de zon ook onze ogen kan beschadigen. Het fonds waarschuwt dat oogschade vaak pas opgemerkt wordt als het te laat is. Een peiling uit 2018 toont aan dat slechts 7 procent van de mensen weet dat uv-straling schadelijk is voor de ogen.

Op korte termijn kan overmatige blootstelling aan uv-straling wazig zicht en hoornvliesontsteking veroorzaken. Op langere termijn zijn de gevolgen zelfs ernstiger en kan te veel blootstelling aan uv-straling bijdragen aan onomkeerbare oogschade. Onvoldoende bescherming kan leiden tot de bekende oogziekte staar (cataract) en draagt bij aan maculadegeneratie, een vroegtijdige veroudering van het oog. Net zoals huidkanker treden deze oogziektes op door een opeenstapeling van beschadigingen over een langere periode.

Een zonnebril klinkt dus als een goed idee! Naast je ogen beschermt een zonnebril ook de gevoelige en dunne huid rondom je ogen. Deze kan snel verbranden en er zijn maar weinig mensen die hun oogleden insmeren met zonnebrand.

Beschermen alleen dure zonnebrillen tegen de zon?

Je vraagt je misschien af of het nodig is om een dure zonnebril te kopen of dat een goedkopere van het pompstation ook voldoet. Het belangrijkste kenmerk van een zonnebril is een goede uv-coating. Veel ‘goedkope’ brillen die je bij de drogist of op een markt vindt, hebben prima uv-coating. Dit kun je zien aan een sticker of in de productbeschrijving op de bril. Wanneer dit '100 procent UV' of ‘UV400’ aangeeft, betekent het dat alle uv-stralen worden geblokkeerd. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. Daarnaast staat er vaak een markering van 0 tot 4 op het pootje van de bril, die aangeeft hoeveel licht de bril tegenhoudt. Het Oogfonds raadt een zonnebril met markering 3 aan, wat betekent dat 75 procent van het licht wordt geabsorbeerd om verblinding en hoofdpijn te voorkomen. Verder is het essentieel dat de bril groot genoeg is en goed aansluit, zodat uv-licht niet via de boven-, onder- of zijkant de ogen kan bereiken.

Zonnebrillen worden duurder door goede marketing en bekende merknamen, niet omdat de beschermende kwaliteit minder is. Goedkope, gecertificeerde brillen bieden net zoveel uv-bescherming als dure brillen. Duurdere brillen zijn vaak wel van betere materialen gemaakt en gaan daardoor minder snel kapot. Ook hebben duurdere brillen vaak gepolariseerde glazen die schitteringen neutraliseren, wat handig kan zijn op het water.

Voor kinderen: beter een zonnehoedje of zonnebril?

Oogartsen raden aan om kinderen zeker een zonnebril op te zetten. De pupillen van kinderogen staan vaak wijder open en de lens is helderder dan die van volwassenen, waardoor meer schadelijke straling het netvlies kan bereiken. Een hoedje of petje kan zeker helpen, vooral om de huid op het gezicht te beschermen, maar is voor de bedekking van de ogen niet voldoende. Aangezien uv-straling van verschillende kanten het oog kan bereiken, is een zonnebril een goed idee.

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, ModeaccessoireAutomatisch gegenereerde beschrijving

Kortom, het dragen van een zonnebril is essentieel voor zowel volwassenen als kinderen om oogschade door uv-straling te voorkomen. Of je nu kiest voor een goedkope of dure zonnebril, zorg ervoor dat je een bril kiest met goede uv-bescherming!

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen