Wijnliefhebbers opgelet: Week(end)je Bourgogne

Velden vol Pinot Noir en Chardonnay druiven, die in deze tijd van het jaar prachtig gekleurd door rode klaprozen en gele bloemetjes van mosterdplantjes. De Bourgogne, een prachtige streek in Frankrijk die zeker een bezoek waard is. Het leuke is: deze bestemming is prima te doen met de auto (maak eventueel een tussenstop in de Champagne regio) en kom terug met een auto vol Franse wijnen.

In samenwerking met

Wijnliefhebbers opgelet: Week(end)je Bourgogne
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jun 21, 2024

Ga als wijnkenner: alles wat je moet weten over deze wijnen

Zeg je Bourgogne, dan zeg je wijn. Een wijnproeverij mag dus zeker niet ontbreken op je to-do-lijstje in deze Franse streek. Maak indruk tijdens de wijntour. En vooral: weet wat je koopt als je van plan bent je auto vol te laden met heerlijke wijnen om thuis in Nederland de Franse avonden voort te zetten. Laten we beginnen bij de basics: de populairste druiven in deze streek zijn de Pinot Noir (voor rode wijn) en de Chardonnay (voor witte wijn).

En dan een klein lesje over de smaken van de wijnen: De Pinot Noir die hier geproduceerd wordt, kenmerkt zich tot lichte tot middelzware wijnen met smaken van rood fruit, aardse tonen en soms een vleugje kruiden. De Chardonnay biedt een scala van frisse en minerale wijnen tot rijke, boterachtige en eik gerijpte wijnen. 

Maar welke wijn koop je nou? Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de classificatie van wijnen die in deze regio op vier manieren worden ingedeeld:

  • Régionale Appellations: Wijnen die op grote schaal geproduceerd worden en vaak het meest toegankelijk zijn. 
  • Village Appellations: Wijnen afkomstig uit een specifiek dorp, zoals Chablis, Meursault, of Gevrey-Chambertin. Op de labels van de fles zie je de naam van het dorp aangegeven. 
  • Premier Cru: Wijnen afkomstig van wijngaarden binnen een dorp die een hogere kwaliteit hebben. Deze wijngaarden worden op het etiket aangeduid als "Premier Cru" of "1er Cru".
  • Grand Cru: De hoogste classificatie, deze wijnen komen uit wijngaarden die erkend zijn als de beste van de regio. Voorbeelden zijn Romanée-Conti en Montrachet.

Natuurlijk geven we je ook graag een paar wijnhuizen die de Proudies redactie echte aanraders vindt:

  • Kasteel: Clos de Vougeot. Deze tip is vooral qua locatie een echte aanrader, dit prachtige kasteel omringd door wijnvelden is zeker een bezoekje waard. 
  • Château de Pommard: Een van de bekendste wijnhuizen is Château de Pommard. Gevestigd sinds 1726 is dit wijnhuis vandaag de dag bekend om zijn Pinot Noirs en de biodynamische manier van werken. 
  • Château de Couches: Weer zo’n parel op de Franse wijnroute. Ook dit kasteel is een bezoekje waard. Je kan er voor kiezen om een tour zonder of met gids te doen, en met of zonder wijnproeverij.
  • Château de Chamirey: Een tasting met de beste uitzichten over de wijngaard en het 18e eeuwse dorpje Chamirey. Je kan hier verschillende wijnproeverijen boeken (met of zonder hapjes), of zelfs op jeeptour gaan door de velden. 
  • Route de Grands Crus: Tot slot, het beste advies is gewoon heerlijk te verdwalen tussen de heuvelachtige wijnvelden en je te laten verrassen door deze prachtige streek.  

Salud! De Bourgogne streek is een redelijk stukje rijden vanuit Nederland, check dus ook ons artikel over de Champagne streek die precies in het midden van de route ligt.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen