Werken tijdens je pensioen: waarom steeds meer mensen ervoor kiezen

Pensioen is bedoeld als een tijd van rust en ontspanning na een lang werkzaam leven, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om te blijven werken, zelfs na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Waarom maken zoveel mensen deze keuze, en wat zijn de voor- en nadelen van werken tijdens je pensioen?

In samenwerking met

Werken tijdens je pensioen: waarom steeds meer mensen ervoor kiezen
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Waarom werken tijdens je pensioen?

Een belangrijke reden waarom mensen ervoor kiezen om te blijven werken tijdens hun pensioen is financiële zekerheid. Veel mensen hebben niet genoeg gespaard om comfortabel van hun pensioen te kunnen leven, en het werken kan dus helpen om het inkomen aan te vullen. Ook kan het werken helpen om actief te blijven en sociale contacten te behouden, wat kan bijdragen aan de algemene gezondheid en welzijn.

Bovendien kan het werken tijdens de pensioenleeftijd mensen helpen om betrokken te blijven bij de samenleving en een gevoel van doel en betekenis te behouden. Voor sommige mensen is het ook gewoon leuk om te blijven werken en te blijven bijdragen aan de maatschappij.

Wat zijn de voordelen van werken tijdens je pensioen?

Naast de financiële voordelen en het behouden van sociale contacten, zijn er nog andere voordelen aan het werken tijdens je pensioen. Hier zijn een paar van de belangrijkste voordelen:

  1. Mentale en fysieke activiteit: Werken kan helpen om de hersenen en het lichaam actief te houden, wat belangrijk is voor het behoud van cognitieve en fysieke gezondheid.
  2. Zingeving: Het hebben van een baan kan helpen om een gevoel van doel en zingeving te behouden, wat kan bijdragen aan het algemene welzijn en de levenskwaliteit.
  3. Sociale interactie: Werken kan helpen om sociale contacten te behouden en een gevoel van verbondenheid met anderen te behouden.
  4. Extra inkomen: Werken tijdens je pensioen kan helpen om het inkomen aan te vullen en financiële stabiliteit te bieden.
Wat zijn de nadelen van werken tijdens je pensioen?

Hoewel er veel voordelen zijn aan het blijven werken tijdens je pensioen, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

  1. Minder vrije tijd: Werken kan betekenen dat er minder vrije tijd beschikbaar is voor hobby's, reizen en andere activiteiten die men graag zou willen doen.
  2. Fysieke belasting: Sommige banen kunnen fysiek zwaar zijn en kunnen leiden tot lichamelijke klachten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.
Gevolgen voor je AOW als je blijft werken

Doorwerken na de AOW-leeftijd heeft geen invloed op de hoogte van de AOW. Hoeveel AOW je krijgt, is namelijk niet afhankelijk van je inkomen. Heb je de AOW-leeftijd bereikt en wil je blijven werken? Dan gaat je AOW gewoon in. Je ontvangt maandelijks je AOW-uitkering naast je salaris. Krijg je al AOW en wil je weer gaan werken? Dan verandert je AOW-uitkering niet.

Gevolgen voor AOW-toeslag en AIO-aanvulling

Krijg je een AOW-toeslag of AIO-aanvulling? Dan kan doorwerken na je AOW-leeftijd financiële gevolgen hebben. De AIO-aanvulling en AOW-toeslagen zijn aanvullingen op je AOW tot het sociaal minimum. Kom je met je inkomen boven het sociaal minimum, dan vervallen deze regelingen.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen