Weekendje weg: Middelburg

Wist je dat de geschiedenis van Middelburg teruggaat tot de 9e eeuw en de tijd van de Vikingen? Deze prachtige hoofdstad van Zeeland werd namelijk gebouwd als bescherming tegen de Vikingen, die in die periode op veroveringstochten door Europa trokken. Op het schiereiland Walcheren werden burchten opgetrokken als verdediging. De naam Middelburg verwijst naar het historische feit dat het de "middelste burcht" in die regio was. Vandaag de dag is het een gezellige Zeeuwse stad vol geschiedenis. Proudies tipt je de leukste plekken en waar te verblijven. 

In samenwerking met

Weekendje weg: Middelburg
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

May 30, 2024

Te doen

Middelburg was een van de belangrijkste VOC steden in Nederland, de Zeeuwse VOC-kantoren en de VOC-werf waren hier gevestigd. Met meer dan 1100 monumentale panden in de stad, is een stadswandeling dan ook zeker de moeite waard. 

We raden aan om je wandeling te beginnen bij de (bijna 900 jaar oude!) Abdij. Leer de geschiedenis van dit middeleeuwse klooster dat later de zetel van het provinciebestuur werd. Voor degenen onder ons die van hoogtes houden, is de Lange Jan toren beklimmen een aanrader voor prachtige uitzichten over de stad. Of breng een bezoek aan het Zeeuws Museum dat hier gevestigd is. Na het bezoek aan de Abdij loop je door het (volgens ons) meest gezellige straatje van de stad, Het Reigerstraatje, richting de Kuiperspoort. Zoals de naam doet vermoeden, was hier in de 17e eeuw het kuipersgilde gevestigd. Vandaag de dag is het een knus steegje vol oude pakhuizen. Natuurlijk mag een bezoek aan de Markt en het Stadhuis niet ontbreken. De bouw van het Stadhuis begon in 1452 en kenmerkt zich door de laatgotische stijl. De markt is de plek om een lekker drankje te doen en te genieten van het gezellige stadsleven dat zich op het plein afspeelt.

Activiteiten

Als Zeeuwse stad, mag de kust natuurlijk niet ontbreken als we tips geven voor een weekendje Middelburg. Huur een fiets en geniet van de kilometerslange Zeeuwse kustlijn. Zeker met een ebike zijn leuke dorpjes zoals Veere makkelijk in een dagje te bezoeken. Houdt je van paardrijden? Dan kan je bij Domburg een prachtige rit over het strand maken! Of, voor de avonturiers onder ons, op zo’n 20 minuten rijden van Middelburg biedt Skydive Zeeland de mogelijkheid tot parachutespringen

Lokale lekkernijen

Zeeland bezoeken zonder een goede vissoep geprobeerd te hebben, kan eigenlijk niet. In het seizoen is het natuurlijk ook aan te raden om mosselen en oesters uit de Oosterschelde te proberen. En, een echte specialiteit uit Middelburg zijn de Zeeuwse bolussen, heerlijk met een beetje boter en een kopje koffie. 

Waar te verblijven?

Proudies tip voor een heerlijk verblijf in Middelburg is Bed & Breakfast De Zilveren Reiger. Deze prachtige B&B die pas net geopend (maart 2024) is gelegen in het gezelligste straatje van de stad en is een van de oudste monumentale panden in het hartje van Middelburg. Gasten verblijven in een van de charmante en sfeervolle zolderkamers van dit historische pand. Bij aankomst verwelkomen eigenaren Wilma en Marcel hun gasten met een lekker kopje thee en in de ochtend wordt er een heerlijk ontbijt met lokale streekproducten en zelfgemaakte jams geserveerd in hun unieke sfeervolle gewelfde kelder. Ben je op zoek naar een B&B waar aan elk detail voor de gasten wordt gedacht? Dan is De Zilveren Reiger de plek om te zijn.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen