Weekendje weg: Luxemburg (stad & land)

Op slechts een paar uurtjes rijden van Nederland ligt deze vaak over het hoofd geziene bestemming: Luxemburg. Het is makkelijk te doen in een (lang) weekend weg en biedt verrassend veel diversiteit aan activiteiten. Dit kleine landje verdient meer tijd dan een snelle tussenstop voor de vakanties naar andere Europese bestemmingen zoals Frankrijk en Italië. De Proudies redactie zet de leukste tips op een rijtje. 

In samenwerking met

Weekendje weg: Luxemburg (stad & land)
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

May 24, 2024

Kastelen, kastelen en nog meer kastelen

Een trip naar Luxemburg is niet compleet zonder een (of meerdere) bezoeken aan de kastelen die het land rijk is. Een van onze favorieten is het kasteel van Vianden, op ongeveer vier uur rijden van Amsterdam. Dit kasteel ligt tussen de groene bergen en is van ver te zien door zijn spectaculaire ligging. Het dorpje dat onderaan de berg ligt, biedt mooie hotels en een gezellige sfeer. Vanaf Vianden is het ongeveer 20-30 minuten rijden naar Beaufort. Dit kasteel is niet zo goed gerestaureerd als Vianden, maar is daarmee niet minder indrukwekkend. En tot slot, Esch-sur-Sûre, dit is de tip voor de geschiedenisliefhebbers onder ons. In dit middeleeuwse dorpje lijkt de tijd stil te hebben gestaan en ook hier zijn er weer kasteelruïnes te bewonderen. 

Driedaagse wandeltocht door de prachtige natuur

Het noorden van Luxemburg wordt vaak vergeleken met de Ardennen. Dit gebied biedt dan ook veel mooie wandeltochten voor de actievelingen onder ons. Je kan kiezen voor de Escapardenne Eislek Trail in het noorden van het land. Of de Lee Trail, een driedaagse tour die door veel hoogteverschillen loopt en door de groene bossen en mooie rivieren. Veel mensen doen de tocht in drie dagen: Ettelbruck naar Bourscheid Moulin: 17,8 km, Bourscheid Moulin naar Hoscheid: 19,3 km, en Hoscheid naar Kautenbach: 14,5 km. 

Luxemburg stad

Een trip naar Luxemburg is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad. Lekker slenteren door de oude stad (Ville Haute) die bekend staat om zijn charmante smalle straatjes, oude gebouwen en gezellige pleintjes zoals Place Guillaume II. Bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen zijn Casemates du Bock,  deze ondergrondse tunnels zijn een UNESCO-werelderfgoed en geven een fascinerende kijk in de geschiedenis van de stad. Palais Grand-Ducal, dit is de officiële residentie van de groothertog van Luxemburg. Tijdens de zomermaanden kan je dit paleis bezoeken met een rondleiding. En ook heeft Luxemburg-stad zijn eigen Notre-Dame. Deze kathedraal met gotische en renaissance-invloeden is zeker een bezoek waard. Als je extra tijd hebt, dan raden we het Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean (Mudam) aan. Dit museum voor moderne kunst is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw ontworpen door de beroemde architect Ieoh Ming Pei.

Genoeg te doen, dus waar wacht je nog op? 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen