Over liefdesrelaties wordt vaak gesproken in termen als ‘de rek is eruit’, terwijl dat bij vriendschappen veel minder gebeurt. Wanneer dat gebeurt bij een liefdesrelatie, besluit je er een punt achter te zetten, of even flink op je kiezen te bijten, je mouwen op te stropen en er aan te gaan werken. Platonische relaties sudderen in hetzelfde geval vaak door, of bloeden dood. Maar waarom kennen deze twee soorten relaties, met misschien wel een even groot belang, zulke verschillende spelregels?
Aristoteles stelde ooit vast dat er drie vormen vriendschap bestaan. Zo heb je nuttige vrienden, vrienden voor het plezier en vrienden op basis van morele kwaliteit; die laatste is degene waar het écht om zou draaien. Alhoewel, socioloog Beate Volker aan het NRC uitlegde dat het eigenlijk net zo belangrijk is om allerlei verschillende soorten vriendschappen te hebben. En waar die vriendschappen dan aan moeten voldoen, dat hangt af van de vorm.
Maar vaststellen wat jij en jouw vriend een fijne manier van vriendschap vinden, is soms nog best ingewikkeld. Er verschijnen vrijwel wekelijks columns in kranten of bladen en vragen in podcasts over vriendschap. Stephanie Hoogenberk wijdde er zelfs een heel boek aan. Want wat als die platonische vriend nooit tijd voor je vrij wil maken, of juist elke dag miljoenen appjes stuurt?
Enerzijds hebben de meeste mensen over het algemeen meerdere vriendschappen, terwijl zij meestal maar één, of geen, partner hebben. Anderzijds deel je met die ene liefdespartner het liefst een heel leven, soms een huis, of zelfs kinderen; en hoewel je je vrienden zeer waarschijnlijk ook graag langdurig bij je houdt, deel je veel geheimen, maar niet hetzelfde bed. En dat maakt een liefdesrelatie toch wezenlijk anders.
Maar net zoals bij liefdesrelaties kan het in een vriendschap soms voelen alsof je er bergen energie in moet steken, terwijl je dezelfde hoeveelheid bij lange na niet terug zal krijgen. De één stuurt continu foto’s van zijn hond of (klein)kinderen; of je wacht soms juist dagen op een antwoord, waarin uiteindelijk door de ander wordt medegedeeld dat hij geen tijd heeft.
Wat is dan de beste weg om in te slaan? Laat je het doodbloeden, sla je soms even over, ‘ghost’ je je vrienden, of maak je het echt ‘uit’?
De spelregels van een vriendschap worden helaas niet bijgeleverd; maar dat geldt evenmin voor de relaties die je met een partner onderhoudt. Misschien moet het daarom maar iets normaler worden om het binnen een vriendschap te hebben over onderwerpen zoals vreemdgaan, contact en uiteindelijk, eventueel, uitmaken.