Rolls-Royce gaat naar de maan

Rolls-Royce, de Britse technologie- en engineering gigant, heeft onlangs bekend gemaakt dat het steun heeft gekregen van de Britse regering om een nucleaire reactor op de maan te bouwen. Dit ambitieuze project is gericht op het leveren van duurzame energie voor toekomstige maanmissies.

Pauline de Bruijn

By 

Pauline de Bruijn

Published 

Mar 23, 2023

Rolls-Royce gaat naar de maan

De Britse regering heeft een subsidie ​​van £2.9m toegekend aan Rolls-Royce om de haalbaarheid van het project te onderzoeken. Het bedrijf heeft al eerder plannen aangekondigd om kernenergie te ontwikkelen voor ruimtevaarttoepassingen en heeft sindsdien belangrijke vooruitgang geboekt.

Het idee achter het project is om een ​​kleine, modulaire reactor te ontwerpen en te bouwen die op de maan kan worden ingezet om energie te leveren voor toekomstige bemande en onbemande missies. Dit zou kunnen helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van zonne-energie en batterijen, die beide beperkingen hebben op de maan.

De maan biedt enkele voordelen voor het gebruik van nucleaire energie. De lange nachten van de maan, die 14 dagen duren, maken het gebruik van zonne-energie beperkt en onbetrouwbaar. Bovendien kan een nucleaire reactor kleiner en lichter zijn dan de zonnepanelen en batterijen die momenteel worden gebruikt.

Rolls-Royce is van plan om samen te werken met andere bedrijven en organisaties om dit project te realiseren. Het bedrijf zal onderzoeken hoe het de reactor op de maan kan bouwen en hoe het de veiligheid en het transport van de reactor kan waarborgen.

Het project is nog in een vroeg stadium en er moet nog veel werk worden verricht voordat het kan worden gerealiseerd. Maar als het lukt, zou het een belangrijke mijlpaal zijn in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen voor de ruimtevaart.

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0