Piemonte en Verona: Waar wijn en smaak samenkomen in perfectie

“What grows together, goes together”, een Engels gezegde dat nergens zoveel waarheid bevat als in Italië. De Italiaanse wijn en keuken is een ode aan de geest van Italië, aan de diepe wortels van het land en aan de kunst van het creëren. Een kans om te proeven van de passie, de geschiedenis en de betovering die in elke fles worden gebotteld. De heerlijke Toscaanse Chianti-wijnen, de Brunello di Montalcino en de befaamde Vino Nobile di Montepulciano zijn bij velen bekend. Maar in dit artikel werpen we een blik op twee andere regio's waar smaakvolle rijkdommen samenkomen als een harmonieus culinair huwelijk.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Piemonte en Verona: Waar wijn en smaak samenkomen in perfectie

Piemonte: Truffles & Barolo 

Te midden van de beeldschone landschappen van Piemonte, ontvouwt zich een verleidelijke dans van smaken: truffels en wijnen. Piemonte, bekend om zijn nobele Barolo en Barbaresco, is ook de geboorteplaats van de kostbare witte truffel, een culinair juweel dat met trots wordt gekoesterd. 

Aan keuze voor goede wijnen ontbreekt het niet in Piemonte. In het spraakmakende tableau van Piemontese wijnen, waarin de wereldberoemde Barolo en Barbaresco als prominente protagonisten schitteren, manifesteert de Barbera zich met een uitnodigende charme, terwijl de Nebbiolo een meer gelaagde druif is die een diepere ontdekking vergt. Vergelijkbaar met de Pinot Noir, gedijt de Nebbiolo in koelere klimaten en resulteert in wijnen met subtiele aroma's, uitgesproken tannines en een verfrissende zuurgraad. Deze veelzijdige druif fungeert als een ongefilterde lens voor terroir variaties, vooral in de Langhe subregio van Piemonte, waar de nabijheid van Barbaresco en Barolo op een steenworp afstand opmerkelijke verschillen in wijnprofielen teweegbrengt.

Barbaresco, met zijn warmere microklimaat en nabijheid tot de Tanaro rivier, beproeft de druiven eerder dan zijn buurman Barolo. Hoewel beide regio's kalk- en kleirijke bodems koesteren, heeft Barbaresco een zandiger ondergrond, wat resulteert in wijnen met zachtere tannines, in contrast met de robuustere, tannineuze aard van Barolo.

Maar wanneer is het optimale moment om deze streek te betreden en volop te genieten van dit weelderige aanbod? Het goede nieuws is dat deze periode bijna is aangebroken: oktober. Gedurende deze maand gaan de truffeljagers op zoek, worden de laatste druiven geoogst, floreren truffel festivals en gebeurt dit alles in een zalig milder klimaat.

Verona's verleidelijke huwelijk: Risotto & Amarone

We kennen natuurlijk Verona van de opera’s in de prachtige Romeinse Arena, van het balkon van Romeo & Julia, maar wist je dat er in de heuvels van Verona zich ook een geweldige wijnregio verschuild? Te midden van de schilderachtige schoonheid van deze streek, waar de zacht glooiende heuvels en weelderige valleien zich uitstrekken, floreren enkele van de meest geprezen Italiaanse wijnen. 

De Amarone en Valpolicella wijnen zijn onbetwiste juwelen van deze regio. De Amarone wordt gekoesterd vanwege zijn unieke productieproces waarbij de druiven enkele maanden worden gedroogd voordat ze worden geperst. Dit resulteert in een wijn die kracht en diepte combineert met rijke aroma's van gedroogd fruit, kruiden en tabak. De Valpolicella, met zijn karakteristieke frisheid en fruitige tonen, biedt een verfijndere benadering en weerspiegelt de veelzijdigheid van de regio.

Deze wijntraditie is nauw verweven met de culinaire kunst van de regio. De keuken van Verona weerspiegelt de seizoenen en lokale ingrediënten, en vormt een prachtige harmonie met de wijnen. Van de risotto all'Amarone, doordrenkt met de diepe smaken van de wijn, tot aan de geurige olijfolie en ambachtelijke kazen, biedt elke maaltijd een eerbetoon aan het land en zijn schatten.

Een bezoek aan deze wijnregio's is een kans om te proeven van de passie die de lokale bevolking in hun wijnen en gerechten legt. Het is een ervaring die de unieke synergie tussen wijn en voedsel onthult en een diepgaande waardering oproept voor de eeuwenoude tradities die deze betoverende regio vormgeven.

Vind je het leuk om meer te leren over wijn voordat je op reis gaat naar deze bijzondere plekken? Proudies biedt een wijncursus waar jij thuis een heerlijke wijnproeverij kan organiseren zodat je precies weet waar je op moet letten als je vervolgens op wijnreis gaat!  Klik hier voor de wijncursus.

Verona

Vergelijkbare artikelen