Pensioenpedalen: Fietstocht van Vancouver naar Los Angeles

Het idee dat pensioen een periode is om het rustig aan te doen, lijkt steeds meer tot het verleden te behoren. Moderne zestigplussers zijn actief en gaan avonturen aan die al lange tijd op hun bucketlist staan. Deze week vertellen we het inspirerende verhaal van Wim en Jet Toonen, twee grote fietsliefhebbers die een wel heel bijzondere tocht maakten. Aangezien hun nichtje in Los Angeles woonde, kozen ze er niet voor om simpelweg het vliegtuig te nemen en op het strand te gaan liggen. Nee, in plaats daarvan pakten ze hun spullen en fietsten ze van Vancouver, Canada, naar Los Angeles, Californië: een indrukwekkende afstand van 2864 kilometer!

In samenwerking met

Pensioenpedalen: Fietstocht van Vancouver naar Los Angeles
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Gewapend met een tentje en twee sportfietsen begon hun reis in Vancouver, Canada. Aan beide fietsen hangt ongeveer 25 a 30 kilo bagage, een Amerikaanse telefoon met GPS en het boekje “Cycling the Pacific Coast, Complete Guide” met daarin tips waar je kan overnachten en eten. Geen vast plan, want op de fiets weet je nooit precies waar je uitkomt of wat je onderweg tegenkomt. En dat bleek, van (letterlijk) beren op de weg, constant klimmen en dalen (een totaal van 25.000 hoogtemeters) langs de Westcoast of door regenwouden, Wim en Jet trotseerden allerlei obstakels. We zetten de lessen op een rij voor Proudies avonturiers die ook wel eens op zo’n avontuur willen gaan: 

  • Wim: “Als je de kans krijgt om ergens te gaan eten of eten te kopen, doe het dan!” Canada en Amerika zijn heel anders ingericht dan Europa. Waar je hier op ongeveer iedere straathoek koffie kan krijgen, is in Canada en de VS erg uitgestrekt en fiets je soms uren zonder ook maar een winkeltje tegen te komen. “Een van de eerste nachten zaten we in het regenwoud, helemaal doorweekt in ons tentje met alleen een pakje noodles, een banaan en een mueslireep,” zegt Jet. “Je kan op de fiets niet veel meenemen en onderweg was niks meer te krijgen. Daar hebben we meteen van geleerd!” 
  • Zorg voor een telefoon met een lokale sim-kaart. Zo kan je altijd op het  lokale netwerk en heb je internet. 
  • Let op dieven! En nee, we hebben het niet over mensen die spullen weghalen. “De eerste dagen wilden we veel kilometers maken en vroeg vertrekken,” lacht Wim. Jet vult hem aan: “Ik zette de fietsen de avond daarvoor helemaal klaar en stopte alvast wat mueslirepen in het tasje aan het stuur, maar de volgende morgen was alles weg! Pas na een paar dagen kwamen we erachter dat slimme racoons de dieven waren.” Let dus op dat je je eten goed opbergt, want een tas met rits houdt deze slimmeriken niet tegen. 
  • Zorg voor goede veiligheidsvestjes. Voor Wim was over de Golden Gate Bridge een van de iconische momenten van de reis. “Het is zo gaaf om over zo’n brug te fietsen die tot de een van de zeven moderne wereldwonderen behoort!” Maar vaak fietsten ze ook over grote wegen en de enorm lange campers en vrachtwagens kunnen heel intimiderend en gevaarlijk zijn! En een leuk weetje: “Voordat je de tunnel in fiets in de VS, druk je een knop in die automobilisten in het begin van de tunnel een waarschuwing geeft dat er fietsers in de tunnel aanwezig zijn.” 
  • Koop een goed boek waarin alle campings staan, waar je kan douchen en waar supermarktjes zijn. En ze kunnen het niet vaak genoeg zeggen: “Denk niet: we kopen later op de dag wel iets!” Wat heel bijzonder is in Amerika, is dat er speciale plekken zijn waar “Bikers & Hikers” mogen kamperen, zelfs in nationale parken. Je wordt dus wakker tussen bijvoorbeeld de grote Sequoia trees! 

En na deze tips, is de belangrijkste tip eigenlijk vooral: Ga op avontuur en geniet! “De sterrenhemel vanaf de berg, terwijl je ook de oceaan ziet en hoort, is geweldig!” zegt Jet die nog steeds straalt als ze eraan terugdenkt. “En iedereen wil weten waar je vandaan komt,” zegt Wim. “Zo vaak kregen we van mensen een duim omhoog en werden we aangemoedigd". "En tja, ook een keer een middelvinger omdat we op de verkeerde strook fietsten!" 

Lees het verhaal van Ger over zijn werkzaamheden tijdens pensioen

En daar stond dan, na 2864 km, hun nichtje in Malibu op hen te wachten. 'We did it!' Toen drong het echt tot hen door: na zoveel kilometers in de regen en bij extreme temperaturen, met kapotte kettingen, slappe banden en talloze avonturen achter de rug, beseften ze dat ze daadwerkelijk 2864 km hadden gefietst en nu op het strand in Malibu zaten, nippen aan een cocktail! En als extra verrassing kwam er een grote groep dolfijnen voorbij zwemmen die vanaf hun laatste campingplek in de VS prachtig te zien waren. Wat een begin van het pensioen! 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen