Een Vrolijk Avontuur na Pensioen: Ger's Buurtbus Missie voor Geluk en Gemeenschap

We hebben weer een gezellig en inspirerend verhaal voor je over hoe je na je pensioen je passie levendig houdt en jezelf midden in de actie kunt storten. Deze week hebben we een gezellig gesprek gehad met Ger Somers, voormalig eigenaar van een werktuigbouwkundig tekenbureau, die nu volop geniet van zijn super leuke ritten als buurtbuschauffeur!

In samenwerking met

Een Vrolijk Avontuur na Pensioen: Ger's Buurtbus Missie voor Geluk en Gemeenschap
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Tijden veranderen! Ger: “Vroeger dacht men als je je eigen bedrijf had,  dat je op je 60e moest stoppen en met pensioen moest gaan om te laten zien dat je het "gemaakt" had. Dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo.” Hij dacht dat zijn avontuur zou eindigen op zijn 60e, maar toen mensen vroegen hem juist om door te werken nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, was hij enthousiast om aan de slag te blijven gaan. Nog een paar jaar ging Ger door met het ondersteunen van een klant en besloot toen echt met pensioen te gaan. Maar met pensioen gaan, betekent niet minder actief worden. Ger geniet nu met volle teugen van zijn nieuwe vrijheid en vrijwilligerswerk!

De Ontdekking van de Buurtbus:

In Brabant heeft Lijndienst Arriva een uitgebreid netwerk van vaste lijndiensten van noord naar zuid en oost naar west. Helaas zijn er de afgelopen jaren enkele routes vervallen door een gebrek aan reizigers, en ook Ger's gezellige dorp Boekel werd hierdoor getroffen. De bussen reden niet meer ieder uur, en een flink aantal diensten werd ingekort. Het gevolg was dat er 's ochtends nog maar een paar bussen reden en er overdag helemaal geen diensten waren, waardoor het voor mensen uit Boekel bijna onmogelijk werd om naar Veghel te reizen. Maar gelukkig bood de buurtbus een oplossing!

Het buurtbusproject bestaat al 40 jaar, maar het was nog niet actief in Boekel. Hoe werd Ger er dan bij betrokken? Nou, dat verhaal begint op de tennisbaan. Elke week kun je Ger op daar vinden, omringd door zijn gezellige clubje van 7 mannen. Allemaal tussen de 52 en 72 jaar oud en allemaal super actief! Ze tennissen samen -waarbij de derde helft minstens zo belangrijk is- en ze gaan zelfs jaarlijks samen een weekend weg. Een echte mannenclub! 

Niet alleen Ger, maar ook zijn zwager is onderdeel van dit bijzondere clubje én het was zijn zwager die een van de buurtbus organisatoren in zijn regio was. Zodra het buurtbusproject in Boekel opgezet moest worden, werd de tennisclub meteen betrokken bij het avontuur. Ger vertelt enthousiast: “Mijn zwager kwam met het voorstel om met z’n allen te gaan rijden voor de buurtbus, en nu zijn we met z'n vieren trots op onze rol als buurtbuschauffeurs!"

Ger is altijd al geïnteresseerd geweest in het idee van de buurtbus. Als vrijwilliger voelt hij een enorme voldoening wanneer hij blije passagiers ziet instappen en leuke gesprekken voert tijdens de ritten. “Ik zou het denk ik niet doen als het betaald zou zijn," zegt Ger. Voor hem gaat het om iets terugdoen voor de gemeenschap en zichzelf nuttig maken. Hij maakt vaak een praatje met de mensen in de bus en leert hen steeds beter kennen. “Een tijdje geleden nam een jonge gast zelfs een Mars voor mij mee, om me te bedanken," zegt hij trots.

Ger heeft geen plannen om te stoppen met het besturen van de buurtbus. Zolang hij gezond en gelukkig is, staat hij graag op om de bus te besturen (hij werkt de eerste shift, dus dat is al om 5:45u de wekker!). 

Een Groeiende Gemeenschap:

De buurtbus is inmiddels een groot succes geworden met 26 toegewijde vrijwilligers in Boekel, waaronder dus het tennisclubje van Ger. Met ritten van 's ochtends vroeg tot 's avonds, zorgen ze ervoor dat mensen in de gemeenschap altijd op hun bestemming kunnen komen, hoewel dat soms ook niet altijd even makkelijk is. “Eén keer hadden we een groepje van 7 meiden en in de buurtbus heeft maar 8 plekken. Dat betekende dat mijn bus in de volgende halte waar meerdere mensen stonden te wachten, al meteen vol zat. Ik vind het heel moeilijk als ik mensen moet laten staan, maar mijn rijbewijs laat het niet toe om meer dan 8 mensen te vervoeren,” legt Ger uit. "Natuurlijk stop ik altijd wel even om ze alles uit te leggen en koppelen we het terug aan Arriva als de route druk wordt. Onze buurtbus zit nog in een pilot seizoen van twee jaar, maar we halen het minimale aantal passagiers makkelijk!”

Doe Ook Mee aan het Avontuur:

Ger moedigt iedereen aan om actief te blijven na het pensioen. Wil jij ook je passievolle leven leiden? Check dan Proudies website voor leuke vacatures. Of lijkt je de buurtbus ook een leuk idee? Neem dan contact op met Arriva en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het succes van de buurtbus en jouw eigen next-level avontuur!

Klik hier en bekijk onze laatste vacatures.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen