Oude schatten op je zolder: Hoe ontdek je de werkelijke waarde?

Velen van ons hebben er waarschijnlijk een paar van; prachtige schilderijen, Delftsblauwe bordjes of tegeltjes en/of keramische vazen. Kunst uit vervlogen tijden verborgen in oude artefacten, erfstukken en kunstwerken. Maar hoe weten we of deze schatten ook een aanzienlijke materiële waarde vertegenwoordigen? Het ontrafelen van de waarde van oude objecten is niet makkelijk, maar wij geven je een aantal tips!

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Oude schatten op je zolder: Hoe ontdek je de werkelijke waarde?

Op zoek naar de erfgoedwaarde

Elk object dat door de tijd is gereisd, draagt een uniek verhaal met zich mee. Of het nu gaat om een antieke vaas die generaties heeft doorstaan of een kunstwerk dat eeuwenlang heeft geroest, elk stuk weerspiegelt een tijdperk en een cultuur. Maar hoe kunnen we de ware waarde van deze voorwerpen ontdekken?

De waarde van oude kunstvoorwerpen wordt mede beïnvloed door de marktvraag. Veilinghuizen en kunstgalerieën bieden een inkijkje in de prijzen die vergelijkbare objecten behalen. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of er vergelijkbare items zijn verkocht en wat de opbrengst was. Bovendien kunnen online verzamel groepen en forums waardevolle inzichten bieden van ervaren verzamelaars. 

Wil je schilderij op waarde laten bepalen? Begin dan met te kijken of er een handtekening van de schilder te vinden is. En als je een schilderij van een beroemde naam hebt, dan wil je natuurlijk weten of het een authentiek werk is. Kijk met een vergrootglas naar de verfstreken en het reliëf, indien een schilderij bijvoorbeeld slechts één of twee textuur details vertoont, kan het mogelijk een kopie of vervalsing zijn. Naast de kunstenaar zelf, is ook het tijdperk waarin een kunstwerk is gecreëerd van grote betekenis. Als het werk tot stand kwam in een periode die wordt beschouwd als het hoogtepunt van de carrière van de kunstenaar, wordt het doorgaans als waardevoller beschouwd. En wist je dat een lijst je veel kan vertellen en/of soms veel waard kan zijn? Een paar dingen om op te letten zijn of de lijsten handgesneden ontwerpen zijn met unieke of complexe patronen, of het vergulde lijstwerken zijn en natuurlijk de staat waarin ze verkeren. 

Historische context en verhalen

Onderzoek naar de tijd en plaats van herkomst, evenals de verhalen achter het object, kan onthullen of het een bijzondere betekenis heeft in de geschiedenis. Dit soort context kan de waarde aanzienlijk verhogen. De herkomst van een object, ook wel provenance genoemd, is van onschatbare waarde bij het bepalen van de authenticiteit en waarde. Documentatie die de reis van het object door de jaren heen volgt, kan de twijfels wegnemen en het object in een bredere historische context plaatsen. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of je nog bepaalde documenten hebt die verbonden zijn aan hetgeen dat je zou willen laten taxeren. 

Emotionele waarde vs. materiële waarde

Terwijl sommige voorwerpen aanzienlijke materiële waarde kunnen hebben, is het belangrijk om ook de emotionele waarde te overwegen. Erfstukken en artefacten dragen vaak persoonlijke betekenissen en herinneringen met zich mee die niet in geld kunnen worden uitgedrukt. Hoeveel is een voorwerp jou waard? Of bijvoorbeeld voor jouw kinderen of andere familieleden? Wie weet dragen zij bijzondere herinneringen bij een bepaald voorwerp. 

Deskundige beoordeling en authenticiteit

En dan tot slot de cruciale stap in het bepalen van de waarde van oude schatten is het consulteren van deskundigen. Archeologen, kunstexperts en antiek dealers hebben een schat aan kennis over verschillende artefacten en kunststromingen. Hun beoordeling kan de sleutel zijn tot het begrijpen van de herkomst, zeldzaamheid en authenticiteit van een object. Je kan natuurlijk proberen om je oude schatten te laten taxeren op Kunstveiling.nl of bij “Tussen kunst & kitsch” waar je online foto’s van je voorwerpen kan opsturen. 

Heel veel onderzoekplezier! 

Vergelijkbare artikelen