Minimalistisch Leven: meer vreugde en voldoening met minder

‍‍In een maatschappij waar steeds vaker de nadruk wordt gelegd op bezittingen, consumptie en overdaad, is ook een sterke tegenbeweging gericht op een minimalistisch leven. Meer mensen ontdekken de kracht van minimalisme, een levensstijl die draait om het bewust verminderen van materiële bezittingen en het focussen op wat echt belangrijk is in het leven. 

In samenwerking met

Minimalistisch Leven: meer vreugde en voldoening met minder
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Vind jij het lastig om spullen weg te doen? En puilen de kasten of zolder uit? Het is natuurlijk super handig om een zolder te hebben waar je ongeveer alles vindt wat je op een bepaald moment nodig zult hebben. Maar ben eens eerlijk; hoe vaak heb je die spullen nu echt nodig? Misschien hoor je het woord “uncluttering” soms bij je (klein)kinderen, een term die steeds populairder wordt. De term is afgeleid van het Engelse woord "clutter", dat verwijst naar rommel, chaos of overbodige spullen. "Uncluttering" betekent dus het proces van het opruimen, organiseren en verwijderen van spullen of onnodige items uit een bepaalde ruimte, zoals een huis, garage, kantoor of digitale omgeving. Uncluttering heeft als doel om een opgeruimde en georganiseerde omgeving te creëren, waarin je gemakkelijker kunt functioneren en meer rust en helderheid ervaart. Het gaat niet alleen om het fysiek verwijderen van spullen, maar ook om het elimineren van mentale rommel en het prioriteren van wat echt belangrijk is. Het proces van uncluttering kan bestaan uit het minimaliseren van bezittingen, het organiseren van items op een efficiënte manier, het creëren van systemen om rommel in de toekomst te voorkomen en het nemen van beslissingen over wat te behouden, weg te geven of weg te gooien.

Steeds vaker zien we de opkomst van minimalisme als levensfilosofie. Minimalisme gaat verder dan het minimaliseren van fysieke bezittingen. Het richt zich op een bredere impact, zoals het verminderen van stress; “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd,”  het bevorderen van duurzaamheid, het prioriteren van gezondheid en het vinden van balans in werk en vrije tijd. Want misschien kan je met je spullen (die eigenlijk toch niks liggen te doen op de zolder?) andere mensen heel blij maken. Een tweede leven geven aan spullen is duurzaam en goed voor het milieu! 

Deze filosofie werd extra leven ingeblazen toen Netflix er een serie over ging maken met de Japanse Marie Kondo. Ze is een wereldwijd bekende opruimgoeroe en auteur die minimalistische principes heeft geïntroduceerd om mensen te helpen een opgeruimde en vreugdevolle leefomgeving te creëren. Haar benadering, bekend als de KonMari-methode, gaat verder dan alleen het organiseren van spullen; het draait om het bewust kiezen en behouden van alleen items die vreugde brengen in je leven. Door haar inspirerende aanpak heeft Marie Kondo talloze mensen over de hele wereld geïnspireerd om hun bezittingen te minimaliseren, hun huizen te organiseren en een gevoel van harmonie en rust te creëren.

We nodigen je uit om eens door die rommelzolder te gaan. Wat brengt jou echt geluk? Wat heb je echt nodig? En waar kan je anderen blij mee maken? We wensen je veel succes met unclutteren! En wil je nog verder gaan om je hoofd even helemaal leeg te maken, dan kan je nu ook bij Proudies een super mooie cursus “Meditatie en Mindfulness” volgen. Klik hier.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen