Mindfulness: aandacht voor het huidige moment

In ons dagelijks leven, waar de druk vanuit verschillende hoeken komt en we vaak gehaast zijn, verliezen we gemakkelijk het contact met het hier en nu. Dit kan leiden tot stress en angstgevoelens. Mindfulness biedt een techniek om volledig aanwezig te zijn in het moment, met aandacht voor onze gedachten, gevoelens, en de wereld om ons heen. Het doel is om onze emoties te beheersen en ons concentratievermogen te verbeteren. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van mindfulness, hoe het werkt en hoe je kunt beginnen.

In samenwerking met

Mindfulness: aandacht voor het huidige moment
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Hoe werkt mindfulness?

Mindfulness helpt ons meer bewust te worden van onszelf en onze omgeving, zoals de geluiden, geuren, en beelden die we vaak over het hoofd zien. Het stelt ons in staat om storende gedachten die ons dagelijks plezier belemmeren, te verminderen. Door onze gedachten te kalmeren en meer controle te voelen, kunnen we positievere acties ondernemen en een gelukkiger leven leiden. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de positieve effecten van mindfulness op zowel onze fysieke als mentale gezondheid.

De voordelen van mindfulness

Mindfulness helpt ons onszelf beter te begrijpen, meer van het leven te genieten en ons algehele welzijn te verbeteren. Het biedt hulpmiddelen om stress te bestrijden, vriendelijker voor onszelf te zijn, zelfbewuster te worden en beter te bepalen hoe we reageren op onze gedachten en gevoelens. Enkele andere voordelen zijn:

  • Het waarderen van de kleine dingen: Door aandacht te schenken aan de kleine genoegens in het leven, kunnen we onze gedachten positief beïnvloeden.
  • Nieuwe dingen proberen: Door onze routine te doorbreken en nieuwe dingen te ervaren, kunnen we het leven met nieuwe ogen zien en meer in het huidige moment leven.
  • Afstand nemen van onze gedachten: Mindfulness helpt ons onze gedachten te observeren zonder oordeel, waardoor we rust kunnen vinden in een drukke geest.

Wanneer en hoe beginnen met mindfulness?

Je kunt op elk moment mindfulness beoefenen, maar het kan handig zijn om het in te bouwen in je routine. Als je nieuw bent met mindfulness, overweeg dan om mee te doen aan een lokale klas of online bronnen te raadplegen, zoals de website van de NHS of apps zoals Calm en Headspace.

Is Mindfulness geschikt voor iedereen?

Hoewel mindfulness geen wondermiddel is, biedt het een waardevolle techniek om om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Met regelmatige beoefening kun je de voordelen ervan maximaliseren.

Beginnen met mindfulness

Start eenvoudig door je te concentreren op kleine dingen, zoals je ademhaling of het gevoel van de zon op je huid. Naarmate je comfortabeler wordt met mindfulness, kun je het toepassen wanneer je gestrest of overweldigd bent. Voor beginners kan het deelnemen aan een lokale cursus of het gebruik van online middelen een goede manier zijn om de nodige vaardigheden te leren.

Mindfulness nodigt ons uit om het leven ten volle te ervaren, met een hernieuwde waardering voor het huidige moment. Door aandachtig te leven, kunnen we een dieper gevoel van vrede en tevredenheid vinden in ons dagelijks bestaan.

Wil je leren over  Meditatie & Mindfulness?


Deze cursus biedt een unieke kans om te leren hoe je stress kunt verminderen en meer rust en balans kunt vinden in je leven. Of je nu te maken hebt met stressvolle situaties of omdat je met pensioen gaat en meer tijd hebt om na te denken, meditatie en mindfulness kunnen helpen om meer in contact te komen met je lichaam en minder in je hoofd te zitten.

Klik hier voor meer informatie

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen