Menno Hagemeijer en zijn boek 'Altijd op zoek naar een feestje’

Bijna tien jaar geleden overleed Julie; een van de kinderen wiens wens Menno Hagemeijer (56) de afgelopen jaren als vrijwilliger van Make-A-Wish Nederland heeft mogen verwezenlijken. Afgelopen januari verscheen het boek ‘Altijd op zoek naar een feestje’, waarmee zowel Menno als de moeder van Julie, Ellen Eerdhuijsen, de levenskracht en de energie van Julie een manier van voortleven bieden. Een uitkomst die Menno nooit voor mogelijk had gehouden toen hij begon als vrijwilliger bij de wensenstichting. 

In samenwerking met

Menno Hagemeijer en zijn boek 'Altijd op zoek naar een feestje’
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 13, 2024

Tijdens zijn werkzame jaren bij Europol, krijgt Menno veel narigheid te zien, waarvan kinderen veelal het onderwerp zijn. Na een aantal omwegen besluit hij iets terug te willen doen voor de doelgroep. “Kinderen zijn het aller kwetsbaarst, hen moeten we beschermen”, licht hij toe. Zo belandt hij bij Make-A-Wish, eerst als wensvervuller en later als Teamleider.  

Bijzonder mensje 

“Een aantal keer per jaar begeleid ik een wens, en beleef ik de dag echt met zowel het kind als hun familie”, vertelt Menno. Zo begeleidde hij in 2014 ook de wens van de twaalfjarige Julie. Het was echter niet haar wens, tijdens welke zij olifanten ontmoette en een nacht in het Efteling Hotel doorbracht, die zo’n immense indruk op hem achterliet, maar Julie haar levenslust en strijdvaardigheid. “Het was zo’n bijzonder mensje, vol enthousiasme en positiviteit. Zij ging echt elke dag op zoek naar een feestje”, vertelt Menno.  

Een wederzijdse indruk

In mei 2014 komen Julie en haar familie erachter dat ze een tumor heeft in haar hersenstam; een vorm van kanker die alleen bij kinderen voorkomt en waarvoor nog altijd geen genezende behandeling bestaat. Twee maanden na het verwezenlijken van Julie’s wens, komt haar leven tot een eind. Hoewel Menno warme herinneringen koestert aan haar en haar familie, onderhouden ze geen nauw contact. Dat is in de meeste gevallen hoe het gaat, vertelt hij. Totdat Julie’s ouders hem twee en een half jaar later benaderen met de boodschap dat ze een fotoboek hebben gemaakt van de foto’s die gedurende de twee wensdagen van Julie zijn genomen. 

“Haar ouders vertelden mij dat deze twee wensdagen de enige waren waarop ze het verdriet even naast zich neer konden leggen”, licht Menno toe. Het benadrukt het belang van een stichting als Make-A-Wish en diens vrijwilligers. Nadat hij het fotoboek ontvangt blijven Menno en Julie’s ouders in contact. Moeder Ellen vraagt Menno op een dag om te helpen bij het ordenen van de notities die zij gedurende de vier maanden van Julie’s ziekte maakte. De notities vormen tijdens deze periode een uitlaatklep, maar ook na het verlies blijft Ellen schrijven over het gemis van haar dochter. 

Voor hen die nog komen

Maandenlang spit Menno door alle schrijfsels van Ellen. Hij leest, controleert, vraagt en maakt uiteindelijk een vertaalslag. En zo wordt ‘Altijd op zoek naar een feestje’ langzaamaan geboren. Een boek over een twaalfjarig meisje vol levenslust, dat zich tijdens haar ziekbed overgeeft aan onderzoeken; zelfs wanneer het enkel nog wat zal kunnen betekenen voor de kinderen die na haar dezelfde diagnose zullen krijgen. Maar ook een boek over vriendschap, familie en het verlies van een kind. 

Met het boek zetten Menno en Ellen de missie van Julie graag voort: “Het grootste deel van de opbrengsten gaat naar het Prinses Máxima Centrum waar onderzoek naar behandelingen bij hersenstamkanker plaatsvindt”, vertelt Menno. Met het geld hopen zij dat er voor andere kinderen met hersenstamkanker hoop op genezing zal zijn. 

Vrijwilligerswerk dat bij je past

Hoewel niet ieders vrijwilligerswerk zal eindigen in het publiceren van een boek, of het leren van een twaalfjarige levensgenieter, raadt Menno wel iedereen aan om zich te verdiepen in vrijwilligerswerk. “Het helpen van zieke kinderen klinkt heel nobel, maar is niet voor iedereen weggelegd”, adviseert hij: “Kies iets dat bij jou past.” 

Doneren en bijdragen 

Indien je benieuwd bent naar het boek, kun je het hier bestellen. Van iedere aankoop gaat een deel naar het Prinses Máxima Centrum. Je kunt natuurlijk ook direct doneren aan het centrum middels de actiepagina.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen