Maritiem Museum, Rotterdam

Een van de leukste musea voor stoere jongens en meisjes is toch wel het Maritiem Museum Rotterdam, dat sinds 1986 gevestigd is aan de Leuvehaven. Het gebouw, ontworpen door de Amsterdamse architect Wim Quist, heeft duidelijke verwijzingen naar de scheepsbouw met stalen trappen, hekwerken en zigzaggende loopplanken. In 2004 werd het museum uitgebreid met een kubusvormig gebouw, ontworpen door zijn opvolger architect Frank Wintermans. Het Maritiem Museum is in feite al bijna honderdvijftig jaar oud. Het was destijds – in 1874 – gevestigd in het voormalige clubgebouw van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub met een collectie scheepsmodellen. In het pand op de hoek van de Veerhaven en de Willemskade vind je thans het Wereldmuseum Rotterdam.

In samenwerking met

Maritiem Museum, Rotterdam
Ellie Brik

Door 

Ellie Brik

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Ik ga samen met mijn jongste kleinzoon naar het museum en we bezoeken allereerst het buitenmuseum. Het blijkt de grootste museumhaven van Nederland te zijn met een tiental historische binnenvaartschepen. De vijf havenkranen werden ooit in de Rotterdamse haven gebruikt. De schepen en kranen zijn jammer genoeg in de wintermaanden (november tot en met maart) niet open voor bezoek, dat bewaren we dan maar voor een volgende keer. Vlak bij het museum staat de rode vuurtoren ‘Het Lage Licht’, afkomstig uit Hoek van Holland, die na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1869, hier werd geplaatst. 

We gaan door naar het hoofdgebouw van het museum. Het is ingedeeld in half deck, deck 1, deck 2 en Professor Plons. Omdat de kleinzoon het altijd leuk vindt om zelf iets te doen, kiezen we voor de 'offshore experience' op het half deck. Bepakt met een veiligheidshesje en een helm op zijn hoofd wachten we op onze beurt om naar binnen te mogen. Het blijkt een spannend bezoekje te zijn, want je komt eerst in een donkere ruimte waar je geen hand voor ogen kunt zien. Je bevindt je hier namelijk drie kilometer onder water. Met een beetje moeite gaan we hand in hand naar het bordje Exit en dan komen we op een nagebootst platform midden op zee. Je kunt hier allerlei opdrachten vervullen, zoals een helikopter naar een platform begeleiden of een container aan boord hijsen.

Daarna zetten we ons bezoek voort naar deck 1, dit deel is vooral interessant voor ouders en grootouders. Er zijn maar liefst 850.000 maritieme objecten, zoals de prehistorische boomstamkano, een eeuwenoud scheepsmodel uit 1425, het reisverslag van ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1563-1611), de wereldkaart van Gerard Mercator uit 1569, zeekaarten van Joan Blaeu (1598-1673) en driehonderd jaar oude VOC-kaarten.Nóg hoger, op deck 2, staan prachtige scheepsmodellen en schilderijen die allen met de Rotterdamse haven te maken hebben. Op deze etage vind je eveneens de afdeling van Professor Plons. Je kunt hier in het zeilbootje of in de zuipschuit stappen, containers scannen of een kijkje nemen in de kombuis. Buiten is het speeldek waar je met kruiwagens stenen kunt versjouwen, aan het stuur draaien in een mini-hijskraan en nog veel meer. Van al dat werken krijg je wel een beetje trek. Gelukkig is er in het restaurant ‘Het Lage Licht’ genoeg te eten en te drinken. En wil je de dag helemaal in stijl afsluiten? Stap dan na afloop in de watertaxi vanaf de Leuvehaven om in volle vaart de Maas over te steken naar Hotel New York op de Kop van Zuid.


Waar 

Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam 

‍Must see

Buitenmuseum 

Te doen voor de kids 

vanaf 4 jaar Professor Plons, vanaf 9 jaar Offshore Experience 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen