Het is alweer maart, maar de winter lijkt nog niet uit het zicht. Waarom dan niet lekker nestelen met een goed boek om die laatste kou door te komen? Hield je als kind al van lezen, maar ben je de gewoonte kwijtgeraakt? Of heb je je voorgenomen om meer te gaan lezen dit jaar? Als Proudies werpen wij licht op wat voordelen van lezen voor plezier.
Lezen is een van die dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. We leren lezen op school omdat dat een van de essentiële vaardigheid is om deel te nemen aan bijna alle sociale en culturele activiteiten. Maar dit is geeft alleen het functionele perspectief aan lezen, het is namelijk ook enorm leuk en leerzaam. Het neemt je mee naar nieuwe werelden. Het prikkelt de verbeelding. En opent onze ogen voor de rijkdom en diversiteit van de wereld om ons heen. Belangrijk is dat leren lezen voor plezier tijdens het opgroeien empathie stimuleert, de relaties met anderen en ons welzijn verbeterd. Maar wat is lezen voor plezier precies? In de precieze woorden van de Nationale Literatuur Stichting 'verwijst naar lezen dat we uit eigen vrije wil doen, vooruitlopend op de voldoening die we zullen krijgen van het lezen'. Helaas pakken veel mensen zelden (of nooit) een boek voor hun plezier. Om het probleem nog groter te maken, bombardeert de digitale wereld ons 24/7 met informatie. Dit betekent dat onze aandachtsspanne steeds korter wordt. Velen van ons hebben het gevoel dat we geen tijd meer hebben om te lezen of hebben de gewoonte ontwikkeld om snel van webpagina naar webpagina te klikken.
Om het leesplezier aan te moedigen zullen we elke maand met onze boekentip bekendmaken. Deze maand is het het prachtige boek van Delia Owens: Daar waar de rivierkreeften zingen. Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.
Julia: Wauw. Wat een heerlijk en ontroerend verhaal. Bij het eerste deel van het boek was ik niet volledig overtuigd en miste ik wat samenhang en was alles precies nog een raadsel, maar het tweede deel was gewoonweg prachtig. Moeilijk om de gevoelens die dit boek teweegbracht, te beschrijven... Prachtig, prachtig, prachtig. Heerlijk en zeker een boek dat ik zal blijven aanraden! Top! Wendy: Wat een verhaal... wat een vertelstijl... zo ongelooflijk mooi beschreven... Absolute aanrader. Eerste pagina's gaan wat trager maar daarna wordt je meegezogen in het verhaal en wil je meer te weten komen... prachtig gewoon…
Rolls-Royce, de Britse technologie- en engineering gigant, heeft onlangs bekend gemaakt dat het steun heeft gekregen van de Britse regering om een nucleaire reactor op de maan te bouwen. Dit ambitieuze project is gericht op het leveren van duurzame energie voor toekomstige maanmissies.
Generatieve AI, of kunstmatige intelligentie die in staat is om originele inhoud te creëren, is snel aan het evolueren en heeft het potentieel om veel industrieën te revolutioneren. Terwijl sommigen zich zorgen kunnen maken dat deze technologie menselijke werknemers kan vervangen, is het belangrijk om te onthouden dat nieuwe technologie vaak nieuwe mogelijkheden creëert. Hier zijn enkele van de nieuwe banen die generatieve AI in de toekomst kan creëren:
Socrates is een van de bekendste filosofen uit de oudheid. Geboren in Athene in 469 v.Chr., werd Socrates vooral bekend door zijn Socratische methode van vraag en antwoord, waarbij hij zijn studenten aanmoedigde om hun eigen gedachten en ideeën te onderzoeken. Hoewel hij nooit een boek heeft geschreven, zijn de gesprekken en ideeën van Socrates bewaard gebleven dankzij zijn studenten Plato en Xenophon. De filosoof Socrates is de meest omstreden inwoner van Athene. Sommigen noemen hem een genie, maar de meesten ergeren zich dood aan zijn eeuwige vragen. 40 jaar lang valt Socrates mensen op straat ongevraagd lastig.