Leven wij in een tijdperk van culturele herhaling?

Je zet de tv aan en daar is weer een remake van een klassieker. Je opent Spotify en hoort een cover van een hit uit de jaren '80. Je scrollt door sociale media en ziet AI-gegenereerde kunstwerken die bekende stijlen nabootsen. Het lijkt alsof we gevangen zitten in een eindeloze lus van herhaling. De Amerikaanse cultuurcriticus Ted Gioia uit zijn zorgen hierover in zijn nieuwsbrief The Honest Broker. In zijn artikel "The State of the Culture, 2024" stelt hij dat we leven in een "post-entertainment society", waarin traditionele vormen van kunst en vermaak plaatsmaken voor oppervlakkige afleiding.

In samenwerking met

Leven wij in een tijdperk van culturele herhaling?
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

May 11, 2025

Een blik op het verleden

Historisch gezien volgen culturele stromingen vaak op maatschappelijke veranderingen. De Romantiek ontstond als reactie op de industrialisatie, waarbij kunstenaars de nadruk legden op emotie en individualiteit. Na de Eerste Wereldoorlog brak het Modernisme door, met een focus op vernieuwing en het doorbreken van traditionele vormen.

Vandaag de dag lijkt een vergelijkbare culturele verschuiving uit te blijven. In plaats daarvan domineren herhalingen en nostalgie het culturele landschap. Gioia wijst op de invloed van technologiebedrijven die inspelen op onze behoefte aan constante prikkels, wat leidt tot een cultuur van eindeloos scrollen en swipen op sociale media.

De rol van AI

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie verandert ook de manier waarop kunst wordt gecreëerd. AI kan bestaande stijlen repliceren, maar ook nieuwe vormen van expressie mogelijk maken. Gioia erkent de potentie van AI, maar waarschuwt voor de gevaren van standaardisatie en voorspelbaarheid. In zijn artikel "The World Was Flat. Now It's Flattened" bespreekt hij hoe technologie de cultuur heeft "afgevlakt", waarbij unieke en authentieke creaties plaatsmaken voor uniforme en algoritme-gestuurde content.

Is er nog hoop?

Ondanks de zorgen over herhaling en standaardisatie zijn er tekenen van culturele vernieuwing. Artiesten als Billie Eilish combineren verschillende genres op innovatieve wijze, en muziekstromingen zoals reggaeton, Afrobeats en K-pop bereiken wereldwijd een steeds groter publiek.

Gioia benadrukt het belang van het ontdekken en ondersteunen van nieuwe, onafhankelijke artiesten. In zijn nieuwsbrief deelt hij regelmatig aanbevelingen van onderbelichte muzikanten, zoals Mei Semones, die dromerige bossa nova zingt in het Engels en Japans.

Wat kun jij doen?

Als liefhebber van kunst en cultuur kun je bijdragen aan deze verschuiving. Ga actief op zoek naar nieuwe en authentieke creaties. Deel je ontdekkingen met anderen. Door bewust te kiezen voor originaliteit en vernieuwing, help je mee aan het vormgeven van een nieuwe culturele stroming.

Welke nieuwe artiesten, boeken of films hebben jou recentelijk geïnspireerd? Deel je ervaringen en aanbevelingen met ons via redactie@proudies.nl. Samen kunnen we een platform bieden aan de stemmen die de toekomst van onze cultuur vormgeven.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen