Laatste week Abramović tentoonstelling in het Stedelijk

Jullie hebben het vast allang voorbij zien komen in het nieuws: het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een van de grootste Marina Abramović tentoonstellingen ooit op zaal. Deze week is de laatste week om deze bijzondere tentoonstelling vol met performance- en videokunst te bekijken. Wat moet je weten over Abramović? En wat maakt deze tentoonstelling en locatie zo bijzonder?

In samenwerking met

Laatste week Abramović tentoonstelling in het Stedelijk
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jul 7, 2024

Wie is Marina Abramović?

Marina Abramović, geboren in 1946 in Belgrado, voormalig Joegoslavië, is een van de meest invloedrijke performancekunstenaars van de afgelopen vijftig jaar. Haar werk richt zich op het verkennen van lichamelijke grenzen, uithoudingsvermogen en de dynamiek tussen artiest en publiek. Een van haar bekendste werken is The Artist Is Present, uitgevoerd in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York in 2010, waar ze langdurig stil in de ogen van bezoekers keek, wat haar internationale roem bezorgde.

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, roodAutomatisch gegenereerde beschrijving
Marina Abramović, The Artist is Present, 2010. The Museum of Modern Art, New York. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović. Foto: Marco Anelli

Wat is Abramović’s connectie met Amsterdam en het Stedelijk in het bijzonder?

Abramović heeft een diepe band met Amsterdam, waar ze in 1975 arriveerde vanuit Belgrado en dertig jaar lang bleef wonen en werken. Een van haar eerste werken in Amsterdam was Role Exchange uit 1975, waarbij ze voor twee uur van plaats wisselde met een sekswerker op de Wallen. Deze ervaring was een belangrijke stap in haar carrière en wordt in de huidige tentoonstelling uitgebreid belicht. Abramović benadrukt hoe de vrijheid in Amsterdam haar kunst mogelijk maakte, iets wat moeilijk was in haar geboorteland. Maar vergis je niet, ook in Nederland was deze performance zeer controversieel en werd er zeer negatief over bericht in de media!

Afbeelding met zwart-wit, raam, persoon, gordijnAutomatisch gegenereerde beschrijving
Marina Abramović, Role Exchange, 1976. De Appel Gallery, Red Light District, Amsterdam. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović

Zijn er nog ‘live’ performances te zien in de tentoonstelling?

Ja! Een uniek aspect van deze tentoonstelling in het Stedelijk Museum is de aanwezigheid van 'reperformances'. Performance-kunstenaars, die vaak ook door Abramović persoonlijk getraind zijn, voeren enkele van haar beroemde performances opnieuw uit, zoals Imponderabilia (1977), waarbij bezoekers zich tussen twee naakte personen moeten wurmen die in een deuropening staan. Hoewel de essentie van performancekunst vaak is dat het niet herhaalbaar is, biedt het Stedelijk deze ‘reperformances’ aan om de intensiteit en de impact van Abramović's werk te behouden.

Afbeelding met muur, zwart-wit, overdekt, persoonAutomatisch gegenereerde beschrijving
Ulay / Marina Abramović, Imponderabilia, 1977. Galleria Communale d’Arte Moderna, Bologna. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Ulay / Marina Abramović


Wat maakt deze tentoonstelling en locatie zo bijzonder?

De tentoonstelling Marina Abramović in het Stedelijk Museum is een uitgebreid retrospectief van haar hele carrière, met een focus op haar baanbrekende performances uit de jaren zeventig en tachtig. Aan de hand van een zowat chronologisch parcours door de kelder van het museum ga je als bezoeker mee op een reis door haar artistieke leven, van haar jeugd in communistisch Joegoslavië, haar komst naar Amsterdam, tot haar relatie met de Duitse kunstenaar Ulay. Hoogtepunten zijn onder andere een doolhof van hangende schermen met oude performances en een grote zaal met de opnieuw opgevoerde performances.

Een ander indrukwekkend onderdeel van de tentoonstelling is Rhythm 0 (1974), een van de meest controversiële en krachtige performances van Abramović, waarbij bezoekers verschillende objecten op haar lichaam konden gebruiken. Deze performance wordt in het Stedelijk op een indrukwekkende manier gereconstrueerd. De originele voorwerpen die tijdens haar performance uit 1974 werden gebruikt, zijn gepresenteerd op een tafel en een diashow van de gebeurtenissen zelf wordt ernaast afgespeeld. Zo kun je je als het ware inbeelden hoe de performance destijds was!

Deze retrospectieve tentoonstelling biedt een unieke kans om de evolutie van Abramović's werk te zien, van haar vroege, experimentele performances tot haar latere, meer spirituele en conceptuele werken. De locatie in het Stedelijk Museum, met zijn historische banden met de avant-garde kunst, biedt de perfecte context voor dit overzicht van Abramović's carrière. Mis deze laatste week niet om deze baanbrekende kunst in levenden lijve te ervaren!

Goed om te weten: 

  • de tentoonstelling is t/m 14 juli te zien.
  • de performance-kunstenaars in de tentoonstelling wisselen af en nemen soms pauze. Let dus goed op wanneer ze er staan en je de performance live kan meemaken.
  • het Stedelijk rekent een toeslag van € 10,- op de toegangsprijs, omdat de tentoonstelling zo duur was om te maken. Dit geldt ook voor Museumkaarthouders!

Afbeelding met muur, overdekt, Vloermateriaal, interieurontwerpAutomatisch gegenereerde beschrijving
Zaaloverzicht met Marina Abramović, Stedelijk Museum Amsterdam, 2024. Foto: Peter Tijhuis

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen