In je hoofd: Op reis door het brein in Groningen

Stel je voor: je loopt een museumzaal binnen en ineens word je uitgedaagd om te rennen terwijl je wordt afgeleid door geluiden. Even later zie je iets wat er niet echt is—een hallucinatie, opgewekt zonder middelen. Welkom in Brainstorm: The Human Brain & Research, de tentoonstelling in het Universiteitsmuseum Groningen die niet uitlegt hoe het brein werkt, maar je laat vóélen hoe het is om er één te hebben.

In samenwerking met

In je hoofd: Op reis door het brein in Groningen
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jul 24, 2025

In Brainstorm word je ondergedompeld in de wondere wereld van je eigen hersenen. Geen droge collegezaal, geen ingewikkelde grafieken, maar een zintuiglijke en persoonlijke ervaring die begint bij vier simpele vragen: Wat wil je? Wat neem je waar? Hoe denk je? En wat doe je?

Jij bent je brein

Bij binnenkomst maak je kennis met de vier functies die centraal staan: willen, waarnemen, denken en doen. In elk onderdeel ontdek je hoe jouw brein keuzes maakt, zintuiglijke informatie verwerkt, gedachten vormt en je lichaam aanstuurt.

Zo test je bijvoorbeeld hoe goed jij beslissingen kunt nemen onder druk, of ervaar je hoe makkelijk je zintuigen voor de gek te houden zijn. Je ontdekt dat wat jij ziet, hoort en voelt lang niet altijd klopt. En dat je brein continu bezig is met interpreteren, filteren en aanvullen.

Van Aletta Jacobs tot dopamine

De tentoonstelling slaat moeiteloos bruggen tussen heden en verleden. Je ziet het originele proefschrift van Aletta Jacobs—de eerste vrouwelijke arts van Nederland—en bekijkt historische hersenmodellen, naast hypermoderne technieken zoals 3D-breinscans en mini-hersenen gekweekt uit stamcellen. Je leert hoe een stofje als dopamine niet alleen geluk veroorzaakt, maar in overmaat ook kan leiden tot wanen en psychoses.

Onderweg ontmoet je het werk van Groningse wetenschappers zoals Iris Sommer en Marie-José van Tol, die zich verdiepen in de relatie tussen darmflora en mentale gezondheid, of in het brein bij depressie en stress. Het maakt deze tentoonstelling niet alleen persoonlijk, maar ook lokaal geworteld in de stad waarin je je bevindt.

Kunst als vertaalslag

Wat deze tentoonstelling bijzonder maakt, is de samenwerking met studenten van kunstacademie Minerva. Zij vertaalden vijftig wetenschappelijke inzichten naar beeldende kunst. Denk aan een hersenpan van keramiek die zich opent als een bloem, of een installatie waarin je gedachten letterlijk op de muur geprojecteerd worden. Wetenschap wordt tastbaar, voelbaar, visueel.

Je wordt uitgenodigd niet alleen te kijken, maar ook te voelen wat het betekent om een mens met een brein te zijn.

Even praktisch

Brainstorm is te zien tot en met 4 januari 2026 in het Universiteitsmuseum Groningen. Je kunt er terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17:00, en op zondag vanaf 12:00. De toegang is gratis voor RUG-studenten en -medewerkers; andere bezoekers betalen een bescheiden entree of komen binnen met de Museumkaart.

Waarom jij moet gaan

Omdat dit geen gewone tentoonstelling is. Het is een spiegel van wie jij bent—vanbinnen. Het is een kans om jezelf te onderzoeken, niet met een MRI, maar met verwondering. Je ontdekt hoe complex én kwetsbaar je brein is, en hoe bijzonder het is dat jij dit alles kunt lezen, begrijpen en onthouden.

Als je nieuwsgierig bent naar wat jou drijft, hoe je waarneemt, denkt en handelt, dan is Brainstorm een uitnodiging om een laagje dieper te gaan. Niet alleen als bezoeker, maar als mens.

Meer informatie: https://www.rug.nl/museum/exhibitions/2025/brainstorm-the-human-brain-and-research

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen