Hoe waarheid ons verdeelt en ons weer kan samenbrengen

In deze decembermaand blikken we terug op een aantal filosofische verhalen uit 2023. Als eerste: het boek, en gelijknamig toneelstuk: “Voor ieder wat waars”, van Rob Wijnberg. Een optimistisch boek tegen het cynisme en de gevoelde machteloosheid van deze tijd. Geboren in 1982, is Rob Wijnberg een filosoof en de oprichter van De Correspondent. Hij verwierf de titel Journalist van het Jaar in 2013 en heeft zes boeken op zijn naam, waaronder bestsellers als: "Nietzsche en Kant lezen de krant" en "En mijn tafelheer is Plato". De gezamenlijke verkoop van zijn boeken overschrijdt de 125.000 exemplaren.

In samenwerking met

Hoe waarheid ons verdeelt en ons weer kan samenbrengen
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Nu over zijn laatste boek, dat dit najaar verscheen en gaat over onze opvatting van waarheid en hoe die in de loop van de tijd is veranderd. Dit onderwerp is urgenter dan ooit; in een tijdperk waarin onze schermen overstromen met misleidend nieuws, samenzweringstheorieën en politici die de waarheid verdraaien, rijst de voortdurende vraag: wat is eigenlijk waar? Geloven we nog wel in een gedeelde waarheid, of zijn we enkel nog gehecht aan onze individuele versies van de waarheid?

Rob Wijnberg, van oorsprong filosoof, werpt een helder licht op hoe waarheid steeds meer een persoonlijk bezit is geworden, waarbij we langzaam maar zeker onze eigen feiten vormgeven. Het resultaat is een samenleving die worstelt met een gebrek aan solidariteit, waarin het vertrouwen in politiek, media en wetenschap gestaag afneemt en het cynisme hoogtij viert. 

De enige manier om hier verandering in te brengen, zo betoogt Wijnberg, is door middel van een groter narratief over vooruitgang in de 21e eeuw. Het boek moet uiteindelijk aantonen dat we gezamenlijk in staat zijn tot de noodzakelijke veranderingen en ons weer verbinden met een gedeelde realiteit. Want, “Wat liefde is voor de mens, is waarheid voor de mensheid”. 

Grote thema's in het boek

Het boek adresseert de grote paradox van onze tijd, waarin ondanks overvloedige middelen en vooruitgang, fundamentele veranderingen noodzakelijk zijn. Wijnberg benadrukt de essentie van het creëren van een nieuw verhaal over vooruitgang in de 21e eeuw, een narratief dat de samenleving in staat stelt cruciale veranderingen te omarmen.

Kritiek op progressieve bewegingen

Wijnberg levert kritiek op progressieve bewegingen en partijen die volgens hem te veel nadruk leggen op beperkingen en verboden, zonder een aantrekkelijk perspectief voor de toekomst te bieden. Hij pleit voor een positief mensbeeld als basis voor een alternatief verhaal dat niet alleen problemen benoemt, maar ook hoopvolle en constructieve wegen naar verandering schetst.

Collectiviteit en individualiteit

In het boek bespreekt Wijnberg hoe zijn verhaal over collectieve actie en vooruitgang kan landen in een samenleving die sterk gericht is op individualisme. Hij benadrukt het belang van solidariteit en legt uit dat individuele vrijheid nauw verbonden is met het collectief. Door deze thema's te verkennen, probeert hij lezers bewust te maken van de onderlinge afhankelijkheid van individuen en de waarde van samenwerking voor een welvarende samenleving.

Het boek is te koop in boekwinkels of bijvoorbeeld op de website van de Correspondent te bestellen

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen