Het genie achter 'Central', het beste restaurant van de wereld

In de wereld van culinaire excellentie staat één naam bovenaan de lijst van pioniers en meesters van de gastronomie - Virgilio Martínez. Een getalenteerde chef-kok en een creatieve visionair, hij is de genie achter 'Central,' een restaurant dat bekend staat om zijn grensverleggende culinaire avontuur en het ontdekken van de rijkdom van Peru's biodiversiteit. Met een unieke filosofie en een ongeëvenaarde passie voor gastronomie, heeft Virgilio's toewijding aan zijn land Peru 'Central' tot het beste restaurant ter wereld gekatapulteerd.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Het genie achter 'Central', het beste restaurant van de wereld

bron afbeelding: Delicious Magazine Australië

Het Begin van een Uitzonderlijke Reis

Geboren in Lima, Peru, en opgegroeid in een familie met culinaire tradities, ontwikkelde Virgilio Martínez al op jonge leeftijd een interesse in koken. Hij begon zijn culinaire carrière in verschillende gerenommeerde restaurants wereldwijd, waar hij zijn vaardigheden verfijnde en een schat aan ervaring opdeed. Hij studeerde in Barcelona, London, maar ook in New York en Canada, en ondanks een rijke schat aan ervaring en kennis, vond hij daar zijn stem als chef niet. Terug naar Peru vond hij zijn missie: de wereld zijn land met al haar diversiteit laten zien. Na zijn terugkeer naar Peru besefte Virgilio de immense potentie van de Peruaanse keuken en de biodiversiteit van het land. 

Central: Een Culinaire Ontdekkingsreis

In 2008 starte Virgilio Martínez het restaurant 'Central' in Lima, Peru. Zijn visie was om een restaurant te creëren dat niet alleen gerechten serveerde, maar ook een ware reis bood door de geografische diversiteit van Peru. Zijn filosofie draait om het begrijpen en respecteren van de verschillende ecosystemen van het land en het in stand houden van de tradities van lokale gemeenschappen. 

Peru is gezegend met verschillende klimaatzones, variërend van de kustlijn tot de Andesgebergten en het Amazone-regenwoud. Dit resulteert in een enorme ecologische diversiteit, Peru telt een indrukwekkend aantal van 84 van de 117 ecologische gebieden wereldwijd. Virgilio en zijn team reizen regelmatig naar deze uiteenlopende regio's om inspiratie op te doen en de meest intrigerende smaken en ingrediënten te ontdekken. Het menu bij 'Central' is opgebouwd rond wat Virgilio het "Altitudinal Gastronomic Menu" noemt. Hierbij worden gerechten geserveerd op basis van de hoogte waarop de gebruikte ingrediënten groeien. Zo eet je piranha's uit de Amazone, of quinoa uit de Andes, of fruit waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord uit verschillende tropische Peruaanse gebieden. Je kan kiezen voor een tasting menu van 12 of 14 gerechten die allemaal geïnspireerd zijn op een ecosysteem van een bepaalde ligging (hoogte) in Peru. 

Het Beste Restaurant ter Wereld

In de afgelopen jaren heeft 'Central' zijn plaats veroverd in de top van de culinaire wereld. Het restaurant wordt geprezen om zijn innovatieve benadering van gastronomie, met gerechten die niet alleen verbluffend zijn in presentatie, maar ook in smaak. De menu's zijn als een culinaire expeditie, waarbij gasten worden meegenomen op een ontdekkingsreis door de smaakvolle landschappen van Peru.

De erkenning als het beste restaurant ter wereld bevestigt de visie en toewijding van Virgilio Martínez en zijn team aan het bevorderen van de Peruaanse keuken en het behoud van de biodiversiteit. Het succes van 'Central' heeft het restaurant tot een culinair bedevaartsoord gemaakt voor fijnproevers van over de hele wereld.

De Toekomst van de Peruaanse Gastronomie

Virgilio Martínez blijft een inspiratiebron voor jonge chefs en foodies over de hele wereld. Zijn doorzettingsvermogen, passie en creativiteit hebben de grenzen van de gastronomie verlegd en nieuwe perspectieven geopend voor de Peruaanse keuken.

En dat geldt ook voor Nederland! Want we snappen dat je misschien niet meteen zo’n grote reis wil of kan maken. Maar ook in Nederland begint de Peruaanse keuken steeds populairder te worden. Daarom onze aanbevelingen op een rijtje voor Peruaanse restaurants in Nederland:

  1. Callao - Scheveningen van Peruviaanse chef-kok Jaime Pesaque. Zijn restaurant Mayta in Lima staat op de nummer 31 in de “The World’s Best 50 Restaurants. In Callao zijn wij grote fan van hun oesters, Trio de Ceviches, Chicharron Nikkei en Estofado de Asado de Tira. https://www.callao.nl/nl/menu/
  2. Restaurant Maita in Haarlem, waar de verleidelijke Nikkei keuken je zintuigen betovert. Nikkei is een Peruaanse keuken waarbij de smaken van de Peruaanse ingrediënten en stijlen in een harmonieuze fusie samenkomen met verfijnde Japanse invloeden. Proef de verrukkelijke sushi met een Peruaanse twist, geniet van heerlijke ceviches met een Japanse flair, vergeet de oesters niet en ontdek hun gerechten die je smaakpapillen zullen prikkelen. https://www.maita-restaurant.com/
  3. Moche - Amsterdam. Dit restaurant heeft net de deuren geopend en is nu al een succes. Moche (Moche-beschaving bloeide in het noorden van Peru ongeveer 100 tot 700 AC), staat ook wel voor MO(dern) (chevi)CHE. Ze noemen zichzelf de trotse ambassadeurs van Peruaanse rijke culinaire traditie in Nederland. Ook hier raden we wederom de oesters en ceviches aan, maar ook zeker de Aji de Gallina croquettes en de Seafood Quinotto Nero! https://moche.nl/

Buen provecho! (Eet smakelijk!) 

Extra tip: Kijk op Netflix de serie Chef’s Table. In het derde seizoen, vind je een hele aflevering over Virgilio Martinez en zijn restaurant Central. 

Vergelijkbare artikelen