Het cruciale belang van magnesium bij het ouder worden

Magnesium speelt een essentiële rol in tal van lichaamsfuncties, en dit belang neemt alleen maar toe naarmate we ouder worden. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

In samenwerking met

Het cruciale belang van magnesium bij het ouder worden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Apr 28, 2024

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Magnesium is van vitaal belang voor het functioneren van zenuwen en spieren, het reguleren van bloedsuikerspiegels en het handhaven van een normale bloeddruk. Het draagt bij aan de botstructuur en is essentieel voor het transport van calcium en kalium door celmembranen, noodzakelijk voor zenuwgeleiding, spiercontractie en een normaal hartritme.

Naast deze functies is magnesium ook cruciaal voor de botsterkte en -dichtheid, het voorkomen van spierkrampen en vermoeidheid, en het behouden van een juiste zenuwfunctie en stemming. Botverlies, vaak voorkomend bij ouderen, kan mede worden beïnvloed door lage magnesiumniveaus. Verder is bekend dat een tekort aan magnesium het risico op stress, angst en depressieve symptomen kan verhogen.

Inflammatoire reacties en magnesium

Inflammatoire reacties zijn natuurlijke immuunresponsen van het lichaam, maar aanhoudende ontstekingen zijn vaak gekoppeld aan een tekort aan magnesium. Dit mineraal speelt een sleutelrol in de natuurlijke ontstekingsreacties van het lichaam door de activatie van inflammatoire cellen te remmen en de productie van pro-inflammatoire cytokines te verlagen. Dit helpt bij het beschermen van lichaamsweefsel tegen schade, bevordert het genezingsproces en vermindert het risico op langdurige gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes, artritis en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Symptomen van magnesiumtekort

De symptomen van een magnesiumtekort kunnen variëren van mild tot ernstig en zijn vaak moeilijk te herkennen omdat ze andere aandoeningen kunnen nabootsen:

  • Licht tot matig tekort kan leiden tot irritatie en agressie, spierkrampen, zwakte, of vermoeidheid, onwillekeurige spierspasmen en trillingen, angst of depressie, tinnitus en duizeligheid.
  • Een ernstig tekort kan resulteren in hartritmestoornissen en hartfalen, hoge bloeddruk en coronaire hartziekten, migraine, osteoporose en zelfs aanvallen.

Waar wordt magnesium opgeslagen?

Ongeveer 50-60% van het magnesium in het lichaam wordt opgeslagen in de botten, en de rest is verdeeld over organen, met aanzienlijke concentraties in spieren en zacht weefsel. Het kleine deel dat in ons bloed aanwezig is, ondersteunt cruciale functies zoals spiercontractie, zenuwtransmissie en hartslagregulatie.

Bronnen van magnesium

Een gevarieerd dieet is essentieel om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium omvatten bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten, volle granen en vis. Ondanks een dieet rijk aan hele voedingsmiddelen, suggereren onderzoeken dat het toevoegen van ongeveer 300 mg extra magnesium per dag kan helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten en osteoporose.

Magnesiumsupplementen

Voor diegenen die moeite hebben om voldoende magnesium via hun dieet binnen te krijgen, kunnen supplementen zoals die van LMNT een optie zijn. Deze bevatten per portie een significante hoeveelheid magnesium, die helpt bij het dagelijks bereiken van de aanbevolen hoeveelheid.

Door bewust te zijn van de cruciale rol die magnesium speelt en te zorgen voor voldoende inname via voeding en supplementen, kunnen we helpen de gezondheidsuitdagingen die met de leeftijd komen te beheren en mogelijk te verminderen.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen