Het bruisende Mexico in het hart van LA: Ontdek de kleurrijke cultuur en keuken

Als je aan Los Angeles denkt, denk je waarschijnlijk aan de sterren van Hollywood en de prachtige stranden, maar waarschijnlijk niet meteen aan Mexico of Latijns Amerika. Hier zijn een paar dingen die je misschien nog niet weet over de stad.

Lenny Schouten

By 

Lenny Schouten

Published 

May 2, 2023

Het bruisende Mexico in het hart van LA: Ontdek de kleurrijke cultuur en keuken

Ten eerste is Los Angeles eigenlijk niet één stad, maar 88 steden in één! Dit omvat steden zoals Santa Monica en Beverly Hills, die vaak als onderdeel van Los Angeles worden beschouwd. Met een bevolking van bijna 10 miljoen mensen is Los Angeles de op één na grootste stad in de Verenigde Staten, na New York City. Dat maakt de stad enorm divers, qua culturen en natuur! Zo kan je op een mooie winterse dag gaan surfen op het strand of skiën in de bergen! 

Maar wist je ook dat het grootste deel van de bevolking van Los Angeles van Latino afkomst is? Volgens schattingen van de volkstelling uit 2022 maakt de Hispanic/Latino-bevolking 49% uit van de totale bevolking van Los Angeles County. Dit betekent dat het de grootste bevolkingsgroep is in de regio. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de invloed van de Latijns-Amerikaanse cultuur in heel Los Angeles te zien en te voelen is, van de taal die wordt gesproken tot het eten dat wordt geserveerd en de feesten die worden gevierd. In Mexico maken mensen zelfs grappen als “De tweede grootste stad van Mexico is Los Angeles!” 

Als je geïnteresseerd bent in de (Mexicaanse) geschiedenis van Los Angeles, moet je zeker een bezoek brengen aan Plaza Olvera, waar het ooit allemaal begon in de laat 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk gesticht op 4 september 1781 en genoemd El Pueblo de la Reina de Los Angeles, wat zich vertaalt naar 'De stad van Onze Lieve Vrouw de Koningin van de Engelen'. In 1821 werd het een deel van Mexico na de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het duurde echter niet lang voordat de stad van eigenaar veranderde. In 1848 werd het na afloop van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog gekocht als onderdeel van het Verdrag van Guadalupe Hidalgo en werd het opgenomen in de Verenigde Staten. Als je een beetje Mexicaanse cultuur wilt proeven in het hart van Los Angeles, is Plaza Olvera de perfecte plek om te bezoeken. Gelegen in het historische district Los Angeles Plaza, is deze openbare ruimte een eerbetoon aan de rijke Mexicaanse geschiedenis van de stad. In Plaza Olvera kun je genieten van authentiek Mexicaans eten en drinken, en vaak vind je er typische Mexicaanse dansen tijdens speciale gelegenheden, zoals Dia de los Muertos (Dag van de Doden) of Earth Day. Kortom, Plaza Olvera is een geweldige plek om de unieke culturele Mexicaanse invloed van Los Angeles te ervaren. Ook vind je hier Ávila Adobe, het oudste bewaard gebleven huis in Los Angeles. Het werd gebouwd in 1818 door Francisco Ávila en is gelegen aan de historische Olvera Street. Mocht je graag wat Mexicaanse souvenirs mee willen nemen naar huis, dan is Olvera Street ook dé plek om dit te kopen. De van oorsprong Mexicaanse bewoners van LA hebben deze straat letterlijk omgetoverd tot een kleurrijke markt waar je alles kan kopen van kleurrijk aardewerk, kleden, schilderijtjes of leren schoentjes.  

Dus ondanks dat we nu Los Angeles in het Engels zeggen, weet je nu beter: de naam komt uit het Spaans!  Het betekent letterlijk "De Engelen" en verwijst naar de rivier "El Pueblo de Nuestra Señora de Los Ángeles de Porciúncula". Later werd de naam verkort naar Los Angeles. 

Kortom, Los Angeles is veel meer dan alleen de stad van de sterren en stranden. Het heeft een rijke geschiedenis en cultuur die het ontdekken waard zijn. Van de 88 steden tot de historische Olvera Street, Los Angeles biedt een unieke ervaring die je niet wilt missen.

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0