Gregorius Halman (76) bouwt al 30 jaar aan een kasteel in zijn tuin

Al dertig jaar bouwt Gerry zijn droom en fantasie: een kasteel in zijn eigen achtertuin. Een kasteel dat zo uit een sprookje, of misschien nog beter gezegd, uit de middeleeuwen lijkt te komen. De Proudies redactie bezocht Gerry en zijn kasteel. We zijn betoverd door het kasteel alsmede door het inspirerende verhaal van Gerry, die op zijn 76ste nog steeds vol passie bouwt aan zijn droom. 

In samenwerking met

Gregorius Halman (76) bouwt al 30 jaar aan een kasteel in zijn tuin
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

May 26, 2024

Gerry, wiens officiële doopnaam Gregorius Halman is, maar als roepnaam Gerry heeft, heeft al een leven lang een droom, een fantasie. Combineer dat met diepe passie voor kunst, geschiedenis en creativiteit en misschien een beetje gekheid, en je hebt een echte artiest. “Dali had een lijfspreuk", zegt Gerry. "Het enige verschil tussen een gek en mij, is: ik ben niet gek." Gerry lacht en loopt vervolgens naar zijn kasteel: "Ik ben natuurlijk ook wel een beetje gek en het is een wonder dat mijn vrouw nog bij mij is." Zesentwintig meter hoog is het zelfgebouwde kasteel in zijn achtertuin. Het lijkt werkelijk uit een sprookje te komen. We vragen zijn vrouw Annet wat zij van zijn passie vindt, want het is natuurlijk wel wat anders dan een vogelhuisje in je tuin. Ze lacht en zegt nuchter: “Ik laat hem lekker zijn ding doen!” 

Gerry begon zijn carrière niet als kasteelbouwer, maar bij de lokale boerderijen en winkels. “Overal waar ik gewerkt heb, bestaat niet meer.” Hij heeft de veranderingen in de arbeidswereld van dichtbij meegemaakt, van de opkomst en ondergang van de SRV-wagens tot aan het verdwijnen van oude ambachten. Hij werkte bij de kruidenier, de melkboer en als vertegenwoordiger voor de eerste frisdrankmerken, en ook had hij spannende banen zoals een periode undercover werken in Antwerpen voor de diamantindustrie. Maar zijn liefde voor kunst is altijd gebleven.

Hoewel hij als kind graag naar de kunstacademie wilde, werd er in die tijd gezegd dat er geen toekomst voor artiesten was, je kon er geen geld mee verdienen. Dus koos Gerry voor een meer praktische weg om geld te verdienen. Hij heeft echter altijd zijn creativiteit behouden, en zijn liefde voor kunst is in elk aspect van zijn leven terug te vinden. Uiteindelijk werd hij eigenaar van een kostuumhuis, waar zijn plezier voor creativiteit weer boven kwam.

“Het was altijd een fantasie,” zegt Gerry terwijl hij naar zijn kasteel kijkt. “Ik had niet het idee om een kasteel te bouwen, maar een verlangen om iets te creëren.” Hij gaat verder: “Ik zie beelden en beelden, en dan begint het te borrelen. En soms heel heftig, dan moet het eruit. Als het kasteel er niet was geweest, dan was mijn hoofd ontploft. Het moest gewoon gemaakt worden.” Hij vergelijkt het met een schilder die aan een schilderij begint en ook nog niet precies weet hoe het eruit komt te zien. “En toen was het daar! Op een dag werd hij wakker werd en zei tegen zijn vrouw Annet: "Ik ben er klaar voor, ik weet hoe het eruit moet komen zien. En zij wist meteen wat ik bedoelde.” 

Het kasteel, genaamd Kasteel Olt Stoutenburght, is een prachtig kunstwerk.  Geïnspireerd door kunstenaars als Dali en de Art Nouveau-beweging, heeft Gerry elk detail zorgvuldig uitgedacht. Gerry heeft dan ook echt een oog voor schatten zoeken. In de lokale kranten leest hij wanneer er gebouwen afgebroken of afgebrand zijn. Zo zijn de prachtige deuren afkomstig uit een oude gevangenis die afgebroken zou worden. Of gaat hij naar antiekwinkels en marktjes. Ieder detail in het kasteel klopt en is zorgvuldig uitgekozen. “Ik ben een goede sjaggeraar,” zo noemt Gerry zichzelf. Hij haalt er enorm veel plezier uit om overal verborgen schatten te vinden voor zijn kasteel. 

Ook de naam van het kasteel heeft een verhaal. Het is geïnspireerd door en een eerbetoon aan de geschiedenis van de regio en een middeleeuws kasteel dat rond 1500 in Vollenhove lag, zo’n half uurtje rijden van Gerry’s kasteel. Opnieuw is er plezier in Gerry's ogen te zien: "Ik heb er Stoutenburgh van gemaakt, een ‘s’ voor gezet, want ik ben een beetje stout. En dat bedoel ik niet als negatief woord, maar gewoon dat je dingen durft te doen, dat je dapper en moedig bent." Zo is het kasteel vol verhalen en is ieder detail uit bedacht. 

Op de vraag of zijn kasteel na dertig jaar bijna af is, antwoordt hij: “Af? Dat woord ken ik niet!” En gaat verder: “Het nadert zijn voltooiing. Woorden als klaar en af, zijn slecht voor de mens.” Op 76-jarige leeftijd beschouwt hij zijn leven als 'voltooid', maar ziet het altijd als een voortdurende creatie die zich blijft ontwikkelen en blijft inspireren.

Tegenwoordig organiseren Gerry en Annet tours en evenementen in het kasteel, en trekt het zelfs internationale aandacht. Mensen van over de hele wereld komen om dit wonderbaarlijke kasteel te bewonderen en de man achter de droom te ontmoeten. Dit was nooit het idee van Gerry, hij wilde gewoon zijn fantasie bouwen en zoals bij veel dingen in het leven, is de route daar naartoe net zo belangrijk als het eindresultaat. Of zoals hij zelf zegt: "Iets is nooit af, maar het kan wel voltooid zijn."

Meer weten? Bezoek de website hier.

Afbeeldingen: Mirjam Preusterink

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen