Feit of fabel? Hoe meer je loopt, hoe langer je leeft.

We weten allemaal wel dat lopen gezond voor je is. De meeste van ons zullen wel gehoord hebben van de 10.000 stappen per dag en gezondheidsvoordelen die een dagelijkse wandeling met zich meebrengt. Maar hoe gezond is wandelen nu eigenlijk? En kan de kansen op het verlengen van je leven echt verhogen? 

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Feit of fabel? Hoe meer je loopt, hoe langer je leeft.

Ja, aldus onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit. De meest omvangrijke studie ooit uitgevoerd naar de voordelen van wandelen heeft een overtuigende conclusie opgeleverd: hoe meer je loopt, hoe groter de kans op een langer en gezond leven. We kijken naar twee studies, uitgevoerd aan de Columbia University en Johns Hopkins University. De onderzoeksresultaten, gebaseerd op de grootste meta-analyse tot op heden, laten zien dat zelfs korte wandelsessies een meetbare impact hebben op zowel bloeddruk als bloedsuikerspiegel. De bevindingen zijn helder: er bestaat een direct verband tussen wandelen en een langere levensverwachting. 

Maar hoeveel stappen moet je dan zetten op een dag?

Die hele 10.000 stappen hype? Nou, dat blijkt eigenlijk voort te komen uit een soort marketingactie rond de Olympische Spelen in Tokyo in 1964. Dr. Yoshiro Hatano, een dokter uit Japan, had bedacht dat we allemaal wel wat meer in beweging konden komen. Gezond is het zeker, maar deze uitspraak was vooral een uitspraak van een dokter die zich zorgen maakte dat zijn landgenoten een beetje te veel naar die Amerikaanse leefstijl aan het lonken waren. Herkenbaar in Nederland? Dus wat is het juiste antwoord dan wel? Hoevaak en hoeveel moeten we lopen?

Interessant genoeg bleek uit de resultaten dat de welbekende "10.000 stappen per dag"-richtlijn niet absoluut noodzakelijk is voor het bereiken van gunstige gezondheidseffecten. Het onderzoek toonde aan dat het risico op vroegtijdig overlijden al begon af te nemen bij 3967 stappen per dag, en zelfs minimaal 2337 stappen per dag hadden al een aanzienlijk positief effect op het verminderen van het risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Elke extra reeks van vijfhonderd tot duizend stappen per dag liet duidelijk merkbare voordelen zien. Verhogen van het aantal stappen met duizend resulteerde in een opvallende 15% vermindering van het overlijdensrisico, terwijl de toevoeging van vijfhonderd stappen de kans op hart- en vaatziekten met een aanzienlijke 7% verminderde. Een ander opvallend aspect van deze studie was het feit dat er geen duidelijke bovengrens werd gevonden voor de voordelen van wandelen. Zelfs mensen die al een indrukwekkende 20.000 stappen per dag zetten, bleken nog steeds extra gezondheidsvoordelen te ervaren. Dit benadrukt het belang van regelmatige beweging en hoe het op elk niveau kan bijdragen aan een langer en gezonder leven. Belangrijk is ook om vaker even te lopen. Het is duidelijk geworden dat de ideale bewegingshoeveelheid vijf minuten wandelen na elk half uur zitten is, wat niet alleen een verlaging van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel met zich meebrengt, maar ook opmerkelijke voordelen heeft voor de reactie op maaltijden en het risico op vroegtijdig overlijden.  En dan bleek toch de Japanse dokter het helemaal niet zo verkeerd te hebben: Interessant genoeg toonden de resultaten aan dat mensen boven de 60 die erin slaagden om 10.000 stappen per dag te zetten, een indrukwekkende daling van maar liefst 42% in het vroegtijdig overlijdensrisico hadden vergeleken met degenen die gemiddeld 6000 stappen liepen.

In een samenleving waarin we steeds vaker zitten (computer, TV, etc), bieden deze baanbrekende bevindingen een bemoedigend perspectief. Het simpele en haalbare actiepunt van vijf minuten wandelen na elk half uur zitten kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan onze gezondheid en welzijn op de lange termijn. Dit onderzoek herinnert ons eraan dat het nemen van kleine stappen letterlijk en figuurlijk de weg kan effenen naar een langer, gelukkiger en vitaler leven.

Vergelijkbare artikelen