Essentiële gezondheidscontroles voor 60-plussers

Ouder worden gaat niet alleen over het omarmen van onze grijze lokken en het vergaren van wijsheid door de jaren heen. Het gaat er ook om proactief voor onze gezondheid en welzijn te zorgen, net zoals we zouden doen met een oude klassieke auto: zorgen dat deze in topconditie blijft.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

Essentiële gezondheidscontroles voor 60-plussers

Ouder worden gaat niet alleen over het omarmen van onze grijze lokken en het vergaren van wijsheid door de jaren heen. Het gaat er ook om proactief voor onze gezondheid en welzijn te zorgen, net zoals we zouden doen met een oude klassieke auto: zorgen dat deze in topconditie blijft.

Veel mensen besteden tijd en geld aan het onderhouden van hun auto's om te voorkomen dat ze stuk gaan, maar vergeten soms dat ons eigen lichaam dezelfde, zo niet meer, aandacht verdient. Wanneer we de leeftijd van 60 jaar naderen of overschrijden, worden sommige gezondheidschecks steeds crucialer. Ze hebben niet alleen het potentieel om ons gerust te stellen over onze gezondheid, maar kunnen ook levensreddend zijn.

Leeftijd is een risicofactor voor vele ziekten, zoals type 2 diabetes, hartziekten en de meeste vormen van kanker. Daarom is het nuttig om meer te weten over de verschillende gezondheidscontroles die worden aanbevolen voor mensen boven de 60.

Hier zijn 11 essentiële gezondheidscontroles:

Bloeddrukmeting: Naarmate we ouder worden, neemt het risico op hypertensie toe. Door regelmatige bloeddrukmetingen kunnen vroege tekenen van hartgerelateerde aandoeningen worden ontdekt en kan er op tijd worden ingegrepen. Het is aangeraden dit minstens eens per jaar te laten meten. Regelmatige bloeddrukmetingen kunnen vroege tekenen van hartgerelateerde aandoeningen signaleren. Laat dit minstens eens per jaar meten bij uw huisarts of in een gezondheidskliniek.

Cholesteroltest: Een hoog cholesterolgehalte kan sluimeren zonder duidelijke symptomen. Regelmatige tests kunnen helpen bij het tijdig identificeren en aanpakken van potentiële risico's, en daarmee de kans op hartaandoeningen verminderen. Een onopgemerkt hoog cholesterolgehalte kan risico's met zich meebrengen. Vraag uw huisarts om een bloedtest om uw cholesterolgehalte te controleren. Veel apotheken bieden ook cholesteroltestservices aan.

Bloedsuikertest: Diabetes, vooral type 2, wordt vaak later in het leven gediagnosticeerd. Door uw bloedsuikerwaarden te controleren, kunt u vroegtijdig actie ondernemen om complicaties te voorkomen. Vroege detectie van diabetes is cruciaal. U kunt deze test laten uitvoeren bij uw huisarts of via specifieke diabeteszorgcentra.

Botdichtheidsscan: Het risico op osteoporose neemt toe met de leeftijd. Door regelmatig uw botdichtheid te laten meten, kunt u maatregelen nemen om uw botten sterk te houden en breuken te voorkomen. Voorkom osteoporose door uw botdichtheid te laten meten in een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek op verwijzing van uw huisarts.

Colonoscopie: Colorectale kanker is beter te behandelen als het vroeg wordt opgespoord. Door regelmatige colonoscopieën kunnen poliepen worden ontdekt en verwijderd voordat ze kwaadaardig worden. Ga voor een colonoscopie naar een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek. Uw huisarts kan u doorverwijzen en u informeren over de voorbereiding.

Visuele en gehoortests: Uw zicht en gehoor kunnen in de loop der tijd verslechteren. Een jaarlijkse oogcheck is essentieel om aandoeningen zoals staar, glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie vroegtijdig te ontdekken. Tegelijkertijd kan een gehoortest helpen bij het vroegtijdig identificeren van gehoorverlies, waardoor u op tijd passende maatregelen kunt nemen. Plan jaarlijkse oogcontroles in bij een optometrist of oogkliniek. Voor gehooronderzoeken kunt u terecht bij een audicien of KNO-arts.

Mammografie voor vrouwen: Deze test is cruciaal voor de vroege opsporing van borstkanker, waardoor de behandeling effectiever kan zijn. Deze levensreddende screenings zijn beschikbaar in ziekenhuizen of gespecialiseerde borstklinieken. Uw huisarts of gynaecoloog kan u doorverwijzen.

Prostaatonderzoek voor mannen: Een vroege detectie van prostaatkanker of andere prostaatgerelateerde problemen kan levensreddend zijn en de kwaliteit van leven verbeteren. Een regelmatig bezoek aan de uroloog kan vroege tekenen van prostaatproblemen detecteren. Begin met een consult bij uw huisarts voor een doorverwijzing.

Huidcontrole: Onze huid verandert naarmate we ouder worden. Door jaarlijks uw huid te laten controleren, kunt u vroegtijdig tekenen van huidaandoeningen zoals melanoom opsporen. Vroege opsporing van huidkanker, in het bijzonder, verhoogt de kans op een succesvolle behandeling en kan levensreddend zijn. Geheugentestcentra en neurologen kunnen uitgebreide tests uitvoeren. Uw huisarts kan u doorverwijzen en meer informatie verstrekken.

Vaccinaties: Naarmate we ouder worden, is het belangrijk om onze vaccinaties up-to-date te houden. Raadpleeg uw huisarts over aanbevolen vaccinaties voor 60-plussers, zoals de griepvaccinatie, pneumokokkenvaccinatie en andere die relevant zijn voor uw gezondheidsgeschiedenis.

Geheugentests: Geheugenproblemen of verwarring kunnen vroege tekenen zijn van neurologische aandoeningen zoals dementie of de ziekte van Alzheimer. Het ondergaan van geheugentests kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen, zodat u en uw dierbaren voorbereid zijn en passende zorg kunnen regelen. 

Elk individu is uniek en wat voor de één nuttig is, hoeft niet noodzakelijk voor de ander te gelden. Overleg daarom altijd met uw arts over welke gezondheidscontroles voor u geschikt zijn. Kennis is macht, en in dit geval kan het hebben van de juiste kennis over gezondheidscontroles het verschil maken voor uw toekomstige welzijn.

Investeren in onze gezondheid door deze essentiële checks kan ons niet alleen gemoedsrust geven, maar ook bijdragen aan een langere, gezondere en gelukkigere levensduur. Maak van uw gezondheid een prioriteit en wees proactief in uw zorg. Uw toekomstige zelf zal u dankbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen