Een viering van het leven terwijl we er nog zijn

Stel je voor: al je vrienden en familieleden zijn bijeengekomen om jouw leven te vieren. Ze delen hartverwarmende eerbetonen over wat je voor hen hebt betekend en lachen samen om onvergetelijke momenten. Sommigen grijpen deze kans aan om dingen te zeggen die ze je eerder hadden willen zeggen. Dit klinkt misschien als een typische begrafenis, maar wat als er één cruciaal verschil was? Wat als de persoon die al deze liefdesbetuigingen ontvangt, nog leeft en aanwezig kan zijn?

In samenwerking met

Een viering van het leven terwijl we er nog zijn
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Levende begrafenissen, ook bekend als pre-begrafenissen, bieden mensen de kans om op hun eigen voorwaarden afscheid te nemen van vrienden en familie en hun leven te vieren terwijl ze nog in leven zijn. Dit concept is niet helemaal nieuw. Levende begrafenissen begonnen in de jaren '90 populariteit te winnen in Japan, waar ze bekend staan als seizenso ("begrafenis tijdens het leven"), met het idee dat het de druk op familieleden of vrienden zou wegnemen om een begrafenis te organiseren nadat iemand was overleden. De praktijk heeft ook voet aan de grond gekregen in Zuid-Korea. In 2019 namen 25.000 mensen deel aan een massale levende begrafenis om hun sterfelijkheid onder ogen te zien en het leven te omarmen.

Een levende begrafenis wordt vaak gezien als een viering van het leven, eerder dan een sombere gebeurtenis rond de dood. Het biedt een unieke kans voor individuen, soms met een terminale diagnose, om te horen hoe geliefd en gewaardeerd ze zijn door hun naasten. Dit directe eerbetoon kan een troostende en helende ervaring zijn, niet alleen voor de persoon die geëerd wordt, maar ook voor degenen die de kans krijgen hun gevoelens en dankbaarheid uit te spreken.

Een persoonlijke ervaring van iemand die een levende begrafenis organiseerde, illustreert de emotionele impact van zo'n evenement. Het werd georganiseerd als een 'verjaardagsfeest' in de lokale cricketclub, waarbij ongeveer 30 mensen aanwezig waren. Ondanks de aanvankelijke aarzeling onder de gasten, werd het een gelegenheid van gemengde emoties, gevuld met zowel vreugde als verdriet. De persoon in kwestie was onder de indruk van de hoeveelheid liefde en zorg die tot uiting kwam, iets wat misschien onuitgesproken zou zijn gebleven tot na hun dood.

De ervaring leert ons dat het belangrijk is om het leven te grijpen wanneer we kunnen en ons te ontdoen van alle overbodige zaken. Levende begrafenissen benadrukken het belang van het uiten van liefde en waardering voor onze dierbaren terwijl we nog de kans hebben. Het is een herinnering dat ouder worden een privilege is en dat elke verjaardag een reden is om te vieren.

De trend van levende begrafenissen biedt een reflectieve blik op hoe we de dood en het leven benaderen. Het moedigt open gesprekken aan over de dood, een onderwerp dat vaak wordt vermeden of als ongemakkelijk wordt beschouwd. Door deze gesprekken te normaliseren, kunnen we misschien een gezondere relatie met onze eigen sterfelijkheid ontwikkelen en het leven meer waarderen. Levende begrafenissen zijn meer dan een trend; ze zijn een krachtige herinnering aan de waarde van het leven en de impact die we hebben op de mensen om ons heen.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen