Een lente reflectie: het eerste kwartaal van 2023

April staat voor de deur en daarmee ook de lente en het tweede kwartaal van het jaar. Dagen volgen elkaar snel op, vooral in een samenleving waar veel effectief en efficiënt moet. Om meer stil te staan bij je dromen, doelen en geluk, kan reflecteren een goed middel zijn.

Lara Scipio

By 

Lara Scipio

Published 

Mar 28, 2023

Een lente reflectie: het eerste kwartaal van 2023

— Scroll naar beneden voor een vragen template — 

April staat voor de deur en daarmee ook de lente en het tweede kwartaal van het jaar. Dagen volgen elkaar snel op, vooral in een samenleving waar veel effectief en efficiënt moet. Om meer stil te staan bij je dromen, doelen en geluk, kan reflecteren een goed middel zijn. Door regelmatig te reflecteren op ons leven, onze doelen en onze prestaties, kunnen we begrijpen wat we hebben bereikt en waar we ons nog kunnen verbeteren. Dit hoef je niet traditiegetrouw aan het begin van het jaar te doen! Juist aan het begin van april, waarbij het eerste kwartaal van 2023 is afgesloten en er tijd en ruimte is om intenties te creëren voor het nieuwe seizoen.

Het belang van reflectie is tweeledig. Ten eerste kan reflectie ons helpen om onze successen en prestaties te erkennen en waarderen. Belangrijk is ook om tijd te investeren in het ‘waarom’ van onze doelen. Wanneer we weten waarvoor we iets willen bereiken, groeit ook onze motivatie. Ten tweede kan reflectie ons helpen om te begrijpen waar we ons nog kunnen verbeteren en waar we meer aandacht aan moeten besteden. Er is natuurlijk ook ruimte om te schaven aan eerder gestelde doelen en intenties. Welke doelen wil je laten varen en zijn er doelen die je wilt toevoegen? Het is helemaal niet erg om van koers te veranderen, want dit is juist een onderdeel van zelfontwikkeling.

Het aanpakken van reflectie kan op verschillende manieren. Een van de meest gebruikte manieren is schrijven, omdat dit zowel persoonlijk als concreet te maken is. Dit kan op een manier die helemaal bij je past. Schrijf bijvoorbeeld over de dingen die goed zijn gegaan in het eerste kwartaal van 2023, de uitdagingen die je hebt overwonnen en waar je trots op bent. Schrijf ook over de dingen die niet zo goed zijn gegaan en waar je je nog kunt verbeteren. Ook kun je een template gebruiken, met een aantal vragen die je beantwoordt (zie hieronder). Probeer bij het schrijven van je reflecties eerlijk en objectief te zijn, en daarbij niet te oordelen over jezelf. 

Een andere manier om te reflecteren is door middel van feedback van anderen. Vraag aan vrienden, familie of collega's hoe zij jouw prestaties in het eerste kwartaal van 2023 hebben gezien en wat je zou kunnen verbeteren. Neem deze feedback serieus en probeer er iets mee te doen. Zo’n gesprek hoeft geen strakke vorm aan te houden, maar kan ook gewoon een leuke terugblik zijn. Het kan er ook voor zorgen dat zo’n persoonlijk gesprek een relatie laat groeien.

Kortom, reflectie kan helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling en ervoor zorgen dat je de regie over je leven voelt. Door te reflecteren op het eerste kwartaal van 2023 kunnen we ons succes erkennen en begrijpen waar we ons nog kunnen verbeteren. Dit kan ons helpen om onze doelen voor de rest van het jaar te bereiken.

Om je op weg te helpen, hebben we op de redactie alvast een vragenlijstje bedacht je kunt gebruiken bij je reflectie.

  • Waar ben ik het meest trots op? 
  • Wat werkt er voor mij?
  • Waar wil ik meer van in mijn leven omarmen?
  • Waar wil ik meer afstand van nemen?
  • Hoe wil ik mij voelen?
  • Het komende kwartaal ga ik …
  • Mijn lente in vijf woorden: 

Vergelijkbare artikelen

google.com, pub-4239257677577939, DIRECT, f08c47fec0942fa0