Een digitale detox, hoe doe je dat?

Je hebt de video uit 1999 misschien wel eens voorbij zien komen; tientallen Nederlanders die alles behalve lyrisch zijn over het idee van een mobiele telefoon op zak hebben. Tegenwoordig onvoorstelbaar. Inmiddels zijn we namelijk zo ver dat 74% van de mensen hun telefoon gebruikt in het verkeer en 33% van de jongeren zichzelf telefoonverslaafd vindt. Hoog tijd om een poging te doen om terug te gaan naar de mentaliteit die te zien is in de video uit 1999. Maar hoe doe je dat, detoxen van die telefoon? 

In samenwerking met

Een digitale detox, hoe doe je dat?
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jun 16, 2024

Een helpende hand 

Dat er behoefte is aan minder telefoons - en daarbij minder telefoonverslaving - is al wel even duidelijk. Zo zijn er tegenwoordig meerdere ondernemingen die proberen in te spelen op die behoeften. Neem bijvoorbeeld The Offline Club, een bedrijf dat avonden organiseert waarbij, bijvoorbeeld, kerken om worden getoverd tot immens huiskamers. Alles kan en mag, zoals spelletjes spelen of tekenen, maar je raadt het al, één is echter strikt verboden.  

De oprichter van het bedrijf werd geïnspireerd door Bill Gates, die zich zo nu en dan afzondert om te genieten van een ‘Think Week’, waarin het de bedoeling is dat hij tot nieuwe inzichten en ideeën komt. In 2020 lanceerden twee Delftse studenten Unpluq, een sleutelhanger die applicaties op jouw smartphone tijdelijk kan blokkeren. En zo zijn er nog veel meer vernuftige ideeën in het leven geroepen om smartphonegebruik te reduceren. 

Kan het ook op eigen kracht?

Maar heb je dan écht een sleutelhanger van zo’n 65 euro nodig, exclusief een abonnement van ongeveer 150 euro per jaar, om jezelf te weerhouden van doom scrolling? Kunnen we niet gewoon net zoals de mensen in de video uit 1999 zonder twijfel nee zeggen tegen altijd en overal een telefoon op zak hebben? 

Verslavende trucjes van telefoonbedrijven

Twijfel je nog over het antwoord? Dan is dat na het verder lezen van dit artikel vast niet meer het geval. Er zijn namelijk zowel een aantal praktische trucjes, als gezellige acties die je toe kunt passen. Amerikaanse design-ethicus Tristan Harris, die jarenlange ervaring bij Google heeft, adviseert één ding zonder twijfel te doen: zet de rode getalletjes in de hoeken van apps uit. Door middel van dit systeem voelt het namelijk alsof je een beloning krijgt voor een swipe, interactie, post of like; dat bijna net zo verslavend is als gokken. 

Daarnaast is het blokkeren van oneindig scrollen op apps zoals Instagram en TikTok ook een verstandige beslissing. Dit doe je bijvoorbeeld gemakkelijk door het instellen van een tijdslimiet via instellingen. 

Gezellige oplossingen 

Hoewel zo’n avond in een café gevuld met allerlei, eveneens telefoonverslaafde, lotgenoten natuurlijk klinkt als muziek in de oren, kun je het ook best zelf. Zo is het inplannen van telefoon vrije dagen, of langere periodes, makkelijker dan je denkt. Ga bijvoorbeeld een dag op pad zonder je telefoon mee te nemen. Of plan zelf een avond spelletjes in waarbij alle telefoons verdwijnen in een doos. 

Zoals onze landgenoten ruim vijfentwintig jaar geleden al zeiden: een telefoon op zak hebben is een slecht idee, al helemaal wanneer het altijd zo is. Zo zul je zien dat het wegleggen van je telefoon een positieve invloed heeft op je slaapritme en je energieniveau gedurende de dag. Al met al, een digitale detox is een goed idee én zo moeilijk en prijzig hoeft het niet altijd te zijn. 

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen