De wetenschappelijke voordelen van yoga op je humeur 

Veel mensen weten wel dat yoga een goede invloed heeft op je houding, lenigheid en sterkte. Daarnaast is yoga tweedelig: je traint je lichaam, maar ook je geest. Dat laatste brengt ook fijne gezondheidsvoordelen met zich mee: yoga kan namelijk erg goed werken voor je mentale gezondheid. Wat zegt de wetenschap hierover? 

In samenwerking met

De wetenschappelijke voordelen van yoga op je humeur 
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

  1. Stress vermindering: in een studie kwam naar voren dat 86% van de mensen die aan yoga doen, zeggen dat het hen helpt tegen stress. Deze stress vermindering komt voort uit het feit dat yoga gefocust is op “mindfulness”: leven in het moment. Mindful leven vermindert stress omdat gedachtes niet meer alle kanten op gaan, maar meer gestuurd worden. Men heeft daarnaast meer grip op welke gedachtes ze toelaten, en is zich meer bewust van de toon van gedachten. Kortom: meer grip op je hoofd zorgt voor minder stress.
  2. Minder gevoelig voor angst: deze gaat natuurlijk samen met stress verminderen; uit meerdere studies blijkt dat yoga kan helpen angst gevoelens tegen te gaan, en zelfs kan helpen bij ernstige psychische klachten zoals PTSS na trauma. Een studie concludeerde zelfs dat yoga beter werkt dan standaard stress management methoden. Ook zou het effect sterker zijn en voor langere termijn werken (mits er regelmatig aan yoga wordt gedaan).
  3. Yoga maakt gelukkiger: in het algemeen verbetert yoga je humeur en geluk. Dit is natuurlijk een breed begrip, maar er zijn tal van studies die dit aantonen. Een voorbeeld is deze studie die rapporteert dat yoga poses zorgt voor meer zelfwaardering, en in het algemeen een verhoogde energie. Zelfs de specifieke poses (‘’power poses”) hadden invloed op hoe iemand zich daarna voelde!
  4. Verbetert slaapkwaliteit: yoga kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Door de ontspannende werking van yoga kun je beter ontspannen en in slaap vallen. Ook kan yoga helpen om rustiger en dieper te ademen, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. Deze studie focuste zich op ouderen (60+), die na 6 maanden een betere slaapkwaliteit hadden en minder vaak wakker werden.
  5. Verhoogt zelfbewustzijn: yoga zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van je lichaam en je ademhaling. Dit helpt om meer in contact te komen met jezelf en je emoties. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je leren om jezelf beter te begrijpen en te accepteren, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een betere relatie met jezelf

Je kunt met yoga gewoon thuis beginnen, bijvoorbeeld met behulp van YouTube filmpjes. Yoga With Adriene heeft bijvoorbeeld “30 Day Yoga Journeys”, waarbij je 30 dagen lang elke dag een yoga filmpje volgt, ongeacht je beginniveau. Als dat misschien teveel van het goede is, kan een aantal keer per week al een groot verschil maken. En vergeet niet: de eerste stap, het begin, is het moeilijkste.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen