De romantiek van de buitenbioscoop vind je door heel het land

In een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door technologie en schermen, is er iets magisch aan de eenvoudige genoegens van buiten zijn, omringd door de natuur, terwijl je geniet van een goede film. Dit is precies wat openluchtbioscopen in Nederland bieden - een unieke kans om kunst en natuur te combineren en te genieten van cinema onder de sterrenhemel.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

De romantiek van de buitenbioscoop vind je door heel het land

De openluchtbioscoop cultuur is al geruime tijd een geliefde zomer traditie in Nederland. Tijdens de warmere maanden, wanneer de avonden langer worden en de temperatuur aangenaam is, worden parken, pleinen en zelfs stranden omgetoverd tot betoverende filmlocaties. Een geweldige plek om deze ervaring te beleven, is in de sfeervolle openluchtbioscopen die door het hele land worden opgezet.

Rotterdam omgeving

In en rondom de havenstad kun je de komende tijd terecht op twee verschillende plekken. Dit jaar is een daarvan de tijdelijke vervanger van De Pleinbioscoop, een concept dat al ruim 35 jaar bestaat. Afgelopen jaar dreigde deze zomerbioscoop bijna verloren te gaan, maar gelukkig is er een manier gevonden om het festijn vanaf 2024 gewoon weer door te laten gaan. Tot en met 9 september vinden er daarom heel wat voorstellingen plaats bij de Terrasbios,  met namen zoals ‘Close’ en ‘Life of Pi’. 

En ook Film in de Tuin, in Dordrecht, is er om jouw buitenbioscoop-honger te stillen. Tot en met 25 augustus draaien hier films zoals ‘Moonage Daydreams’, gebaseerd op het leven van David Bowie, en ‘Jeanne du Barry’, met Johnny Depp in de hoofdrol. En nadat je in jouw strandstoel of zitzak bent neergeploft, wordt je voor sommige vertoningen ook nog eens verblijd met muzikale binnenkomer. 

Brabant 

Alhoewel het soms lijkt alsof de randstad pronkt met het idee van de Nederlandse buitenbios, gaat de eer van oudste buitenbioscoop van ons lage land toch echt naar Eindhoven. Vorig jaar vierde het concept ‘Buitenfilm’ van Natlab haar 25e verjaardag. Helaas telt de taart dit jaar geen 26 kaarsjes, maar vindt er op 24 en 25 augustus wel een heus Rooftop Filmfestival plaats op het dak van het Microlab. En dat festival is ook nog eens gratis!

Ook in Tilburg zijn ze bekend met het concept. De Pop Up Cinema nodigt regisseurs uit om tijdens de zwoele zomeravonden te vertellen over de film(s) die er die avond draaien. Zo wisselt de organisatie af tussen shorts van nieuwe makers en kaskrakers zoals ‘The French Dispatch'. Je kunt tot en met 24 augustus terecht.   

En natuurlijk de rest van het land

De welbekende filmfabriek in het centrum van Maastricht organiseert dit jaar voor de vierde keer het Lumière Open Air Film Festival. Onder het genot van een hapje en een drankje droom je weg bij titels zoals ‘A Casa Tutti Bene’ en ‘The Truman Show'. En dat allemaal op het veldje achter de oorspronkelijke bioscoop.  

Maar ook in Utrecht, Nijmegen, Amsterdam en Hilversum vind je concepten zoals ‘Pluk de Nacht’, ‘C-Nimma’ en ‘Movies at the Hermitage’. Dus, laat je smartphone achterwege, rol je deken uit en bereid je voor om onder de sterren te genieten van de magie van cinema. Openluchtbioscopen in Nederland zijn niet alleen een reis naar de wereld van film, maar ook een kans om de schoonheid van de natuur en gemeenschap te omarmen terwijl je geniet van de zomerse avonden.

Vergelijkbare artikelen