Nieuwe generatie 60+ heeft meer moeite om werk los te laten.

De perceptie van pensioen ondergaat een fundamentele verschuiving. Waar het vroeger gezien werd als de laatste fase van het leven, net voor de dood, wordt het nu meer gezien als een tussenfase - een 'derde helft' van het leven. Dit komt omdat mensen die met pensioen gaan, vaak nog twintig tot dertig jaar van hun leven voor de boeg hebben, waarin ze idealiter in goede gezondheid verkeren, mits ze actief blijven, zowel mentaal als fysiek. Het traditionele beeld van pensioen lijkt dus verouderd.

In samenwerking met

Nieuwe generatie 60+ heeft meer moeite om werk los te laten.
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 10, 2024

Voor velen brengt pensioen een diepgaande verandering in identiteit met zich mee, vooral als werk een belangrijk deel van die identiteit uitmaakte. Het verlies van deze identiteit, terwijl men nog steeds de energie en het verlangen heeft om actief te zijn, kan desoriënterend zijn.

Het juist navigeren van deze overgang is cruciaal, niet alleen voor de gepensioneerden zelf, maar ook voor hun collega's en de organisaties waarvoor ze werkten. Uit ons onderzoek en onze interacties met professionals die deze verschuiving doormaken, hebben we vier psychologische mindsets geïdentificeerd die gepaard gaan met de overgang naar pensioen.

  1. De Overgangsfase: Dit betreft individuen die zich bewust voorbereiden op hun pensioen, vaak door geleidelijk minder te gaan werken of door van tevoren te plannen wat ze willen gaan doen met hun toegenomen vrije tijd. Deze aanpak helpt bij het verwerken van de identiteitsverandering die met pensioen gepaard gaat.
  2. Transcendentie: Sommigen zoeken naar manieren om hun professionele identiteit te behouden, zelfs na het officieel stoppen met werken. Dit kan zijn door advieswerk, bestuursfuncties, of vrijwilligerswerk dat aansluit bij hun vroegere werkzaamheden. Deze groep mensen vindt een nieuwe invulling die zowel bijdraagt aan hun persoonlijke voldoening als aan de maatschappij.
  3. Spijt: Een andere mindset betreft degenen die met tegenzin of noodgedwongen met pensioen gaan en moeite hebben met het vinden van een nieuwe richting. Deze groep kan worstelen met gevoelens van verlies en een gebrek aan doel na het stoppen met werken.
  4. Valse Start: Tot slot zijn er individuen die moeite hebben om daadwerkelijk een stap terug te doen, vaak door te blijven werken in dezelfde sector of door moeite te hebben met het overdragen van hun verantwoordelijkheden. Deze groep vindt het moeilijk om los te komen van hun professionele identiteit en de controle die daarbij hoort.

Deze overgangsfases benadrukken het belang voor organisaties om zorgvuldig na te denken over hun benadering van pensioen. Door duidelijk te zijn over verwachtingen en opties, het vieren en eren van gepensioneerden, en door ondersteuning te bieden in de vorm van reflectie en coaching, kunnen organisaties helpen bij deze overgang.

De 'derde helft' van het leven kan, ondanks de uitdagingen, een bijzonder vervullende tijd zijn. Door het onderwerp vroegtijdig aan te snijden en individuen zachtjes te begeleiden naar een constructieve toekomst, kunnen zowel individuen als organisaties profiteren van deze levensfase.


Heb je vragen of wil je jouw gedachten delen over de toekomst van pensioenen en de impact van een langere levensverwachting? Wij horen graag van je. Stuur jouw vragen of opmerkingen naar redactie@proudies.nl.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen