De Laatste Ronde van Youp van ’t Hek

Youp van ’t Hek speelde de afgelopen maanden zijn laatste tournee en eindigde vorige week zaterdag in Koninklijk Theater Carré. Op 70-jarige leeftijd heeft hij zijn trouwe publiek nog één keer getrakteerd op een voorstelling die zijn vijftigjarige carrière samenvat. De sfeer zat er goed in en Van ’t Hek werd al bij opkomst ontvangen met een daverend applaus. Het repertoire van de cabaretier is natuurlijk te herkennen aan zijn scherpzinnige humor en maatschappijkritiek. Er komen stukjes voorbij die we allemaal associëren met typisch Youp-materiaal: Gooise kakkers, Flappie het konijn en kutkantoorbanen.

In samenwerking met

De Laatste Ronde van Youp van ’t Hek
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

May 28, 2024

 Youp van ’t Hek in 1987 tijdens de cabaretmarathon 1987 in Luxor te Rotterdam. 

Het decor van zijn show is ook erg mooi en refereert aan de stad waar veel van zijn verhalen zijn ontstaan: Amsterdam. Je ziet de golvende grachtenhuisjes die warm oplichten. Dit past ook goed bij de muzikale intermezzo’s van Youp, die begeleid wordt door vier muzikanten en een chansonachtige sfeer creëren.

De kern van de voorstelling draait om het verhaal van Klaas, een jeugdvriend van Youp uit het Gooi. Elk jaar ontmoeten zij elkaar in hetzelfde restaurant om het leven door te nemen. Klaas, die afstudeerde in rechten en filosofie, besloot zich niet te conformeren aan de maatschappij en bleef werken als nachtportier. Hij bleef vrijgezel, een keuze die hem de vrijheid gaf om zijn leven te leven op zijn eigen voorwaarden. Door het verhaal van Klaas kan Youp reflecteren op de grote levenskeuzes en het verstrijken van de tijd, thema’s die hem na aan het hart liggen.

Hij verweeft actuele verwijzingen naar figuren zoals Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt moeiteloos met zijn klassieke thema’s, waardoor de voorstelling fris en relevant blijft. Ook speelt zelfspot een grote rol in de voorstelling en plaatst hij zichzelf in de positie van oude witte man.

Een nostalgisch element dat terugkeert in de voorstelling is de ouderwetse telefooncel, waarin Youp vroeger kwartjes moest stoppen om met zijn vriendinnetje te bellen. Deze telefooncel symboliseert niet alleen de vergankelijkheid van de tijd, maar ook de eenvoud van vroeger. Het slotbeeld van de voorstelling, waarin de telefooncel een centrale rol speelt, is een krachtig en ontroerend afscheid van een cabaretier die Nederland decennialang heeft laten lachen en nadenken.

Met De laatste ronde laat Youp van ’t Hek nog één keer zien waarom hij een van de meest geliefde cabaretiers van Nederland is. Zijn vermogen om scherpe humor te combineren met diepe levenswijsheden, verpakt in een nostalgische en warme setting, maakt deze voorstelling een waardig afscheidscadeau aan zijn publiek. Het applaus dat minutenlang door Carré galmde bij zijn opkomst, was een terechte erkenning voor een artiest die vijftig jaar lang zijn stempel heeft gedrukt op het Nederlandse cabaret.

De tournee is afgelopen maar aankomende zaterdag (1 juni) is de tv-opname te zien op NPO 1 om 20.30 uur. De voorstelling is hierna waarschijnlijk terug te zien op NPO Start.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen