De grootste misconcepties van het pensioen

Er zijn veel misvattingen en mythes over pensioenen in Nederland. Hieronder worden zes van de grootste pensioenmythen blootgelegd en uitgelegd waarom ze niet kloppen.

In samenwerking met
Pauline de Bruijn

Door 

Pauline de Bruijn

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

De grootste misconcepties van het pensioen

Mythe 1: "Mijn pensioenfonds garandeert mijn pensioen"

Veel mensen denken dat hun pensioenfonds hun pensioen garandeert. Helaas is dat niet het geval. Pensioenfondsen hebben niet de middelen om pensioenen te garanderen. Ze streven ernaar om het pensioen te laten groeien en te behouden, maar er zijn geen garanties. Als het pensioenfonds failliet gaat, kan dit leiden tot een lagere pensioenuitkering.

Mythe 2: "Ik ontvang een pensioen voor het leven"

Veel pensioenplannen bieden een pensioen voor het leven, maar dat betekent niet dat het pensioen nooit kan veranderen. De hoogte van het pensioen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals inflatie, de financiële markt, en wijzigingen in de regelgeving.

Mythe 3: "Mijn pensioen is genoeg om van te leven"

Veel mensen denken dat hun pensioen voldoende is om van te leven. Helaas is dat vaak niet het geval. Het pensioen is slechts een aanvulling op andere inkomstenbronnen, zoals AOW en eigen vermogen. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de totale inkomsten en uitgaven tijdens het pensioen.

Mythe 4: "Ik kan mijn pensioenfonds verlaten en mijn geld meenemen"

Veel mensen denken dat ze hun pensioenfonds kunnen verlaten en hun geld kunnen meenemen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Bij sommige pensioenfondsen kan het pensioen alleen worden meegenomen als er wordt overgestapt naar een andere pensioenuitvoerder. Bij andere pensioenfondsen is het helemaal niet mogelijk om het pensioen mee te nemen.

Mythe 5: "Ik kan mijn pensioenfonds kiezen"

Veel mensen denken dat ze hun pensioenfonds kunnen kiezen. Dit is echter niet altijd het geval. Het pensioenfonds wordt vaak gekozen door de werkgever of de branche waarin wordt gewerkt. Soms is er geen keuze en moet er worden deelgenomen aan het pensioenfonds dat door de werkgever is gekozen.

Mythe 6: "Pensioen is alleen voor ouderen"

Veel mensen denken dat pensioen alleen belangrijk is voor ouderen. Dit is echter niet waar. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met het opbouwen van pensioen. Hoe eerder er wordt begonnen, hoe meer tijd er is om het pensioen te laten groeien.

Vergelijkbare artikelen