De Digitale Nomad: Een vogelvrije doorstart

Wellicht heb je weleens gehoord van de digitale nomaden, of misschien ken je zelfs iemand die zich schaart onder deze groep. Voor veel mensen in de derde levensfase is het echter een ver-van-mijn-bed-show, maar waarom eigenlijk? De vrijheid die gepaard gaat met het pensioen en de eventuele behoefte om bezig te blijven, gaan namelijk perfect samen met het concept. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over de digitale nomad en wat voor voordelen het voor jou kan hebben.

In samenwerking met
Eva Grandia

Door 

Eva Grandia

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

De Digitale Nomad: Een vogelvrije doorstart

Allereerst, wat is een digitale nomad eigenlijk? Door de digitalisering van zowel werk als privé, is de maatschappij de afgelopen jaren minder afhankelijk geworden van leven op specifieke locaties. Om deze reden kiezen veel professionals er tegenwoordig voor om hun werk vanuit het buitenland uit te voeren. De groep reizigers die besluit te werken in het buitenland noemt zichzelf daarom ook wel de ‘digitale nomaden’. 

Het werk dat op een afstand uitgevoerd kan worden is divers. Echter leent natuurlijk niet ieder beroep zich online uitgevoerd te worden. Een doorstart maken als bijvoorbeeld communicatiestrateeg, grafisch ontwerper, online coach, of copywriter is goed mogelijk op afstand. Daarnaast is het gemakkelijker om aan de slag te gaan als ZZP’er, omdat dit je in staat stelt om jouw eigen uren in te delen; wel zo fijn wanneer er een safaritocht op de planning staat, of je een paar baantjes wil trekken in het zwembad. 

Waar jij jouw carrière voort wil zetten is natuurlijk aan jou, maar er zijn een aantal bestemmingen die aan te raden zijn in verband met het aantal co-working spaces dat beschikbaar is in de directe omgeving. Denk hierbij aan Bali en Chiang Mai, maar ook aan Lissabon en Berlijn. Vaak zijn de omstandigheden hier gunstig in verband met het feit dat er al veel digitale nomaden gevestigd zijn. Naast dat dit veel co-working spaces en goede internetverbinding oplevert, kun je ook rekenen op een gemeenschap.

Alhoewel je als ZZP’er vaak zelfstandig te werk gaat, kan het toch fijn zijn om zo’n gemeenschap ter beschikking te hebben. Bijvoorbeeld voor professionele samenwerkingen, of om vragen te stellen betreft hun ervaringen met het zijn van een digitale nomad. 

Online werken en de wereld over reizen klinkt natuurlijk heel idyllisch, maar waarom zou je er als zestigplusser aan beginnen? Zoals eerder benoemd brengt deze manier van werken veel voordelen met betrekking tot vrijheid met zich mee en juist dit maakt het zeer aantrekkelijk om het bestaan van een digitale nomad te overwegen. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de gepensioneerden graag terug zou willen keren naar een vorm van werken. Er zijn natuurlijk meerdere manieren waarop dit vormgegeven kan worden. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, of een omscholing. 

Het blijkt echter ook nog altijd zo te zijn dat mensen genieten van de vrijheid die zij hebben na hun pensioen. Het aangaan van verplichtingen bij een nieuwe werkgever gaat volgens deze groep vaak ten koste van deze vrijheid. Een doorstart maken als freelancer kan hiervoor een oplossing zijn, vooral wanneer het gecombineerd wordt met een reis rond de wereld. 

Klinkt een extra inkomstenpost genereren tijdens je pensioen als iets waar je meer over wil weten? Lees dan ons artikel over het maken van een carrière switch op latere leeftijd. Wie weet zit jij straks drinkend uit een kokosnoot achter je laptop. 

Vergelijkbare artikelen