De 5 Voordelen van Puzzels voor een Gezondere Geest

Puzzelen is niet alleen een leuke tijdsbesteding, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor onze gezondheid, met name voor ons brein. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig puzzelen een positief effect heeft op verschillende aspecten van onze cognitieve functies en mentale welzijn.

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

De 5 Voordelen van Puzzels voor een Gezondere Geest

In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste voordelen van puzzelen op de gezondheid.

 1. Verbetering van cognitieve functies

Studies hebben aangetoond dat volwassenen boven de 50 jaar die regelmatig puzzels doen, zoals kruiswoordpuzzels en sudoku, een scherper brein hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter en King's College London ontdekten dat puzzelaars betere geheugen- en aandachtsfuncties hebben. Door regelmatig te puzzelen, stimuleren we onze hersenen en bevorderen we de groei van nieuwe neurale verbindingen. Hun onderzoek toonde ook aan dat: 

 • Mensen die zich bezighouden met woordpuzzels hebben een breinfunctie die equivalent is aan die van iemand die 10 jaar jonger is.
 • Regulier gebruik van woord- en cijferpuzzels helpt onze hersenen beter te blijven functioneren naarmate we ouder worden.
 • Puzzelen kan helpen om gedurende de dag beter te kunnen focussen.

Ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, benadrukt dat puzzelen zorgt voor een fitter brein, vooral in deze tijden waarin het belangrijk is om actief te blijven. Hij legt uit dat het belangrijkste aspect van puzzelen en alles in het leven is dat je jezelf blijft uitdagen. Uitdaging is essentieel om het brein te stimuleren en nieuwe verbindingen tussen neuronen te vormen. En zeg nou zelf, van een beetje extra uitdaging wordt niemand een slechter mens. 

"We hebben ontdekt dat hoe regelmatiger mensen zich bezighouden met puzzels zoals kruiswoordraadsels en sudoku, hoe beter hun prestaties zijn bij een breed scala van taken die geheugen, aandacht en redenering beoordelen," zei Dr. Anne Corbett, leider van het onderzoek aan de Universiteit van Exeter Medical School, tegen ITV. "De verbeteringen zijn met name duidelijk in de snelheid en nauwkeurigheid van hun prestaties." - Onderzoek Universiteit van Exeter en King's College London, 2019

 1. Ondersteuning van mentale gezondheid

Puzzelen kan een therapeutisch en meditatief effect hebben op onze geestelijke gezondheid. Het is een activiteit die ontspanning en stressverlichting bevordert. Wanneer we ons concentreren op het oplossen van een puzzel, richten we onze aandacht weg van zorgen en spanningen, waardoor we een gevoel van rust en kalmte ervaren. En wist je dat het oplossen van puzzels ons humeur kan verbeteren en bijdragen aan het verlichten van angst en depressieve gevoelens?

 1. Behoud van cognitieve functies naarmate we ouder worden

Het is bekend dat de cognitieve functies geleidelijk achteruitgaan naarmate we ouder worden. Echter, puzzelen kan helpen om dit proces te vertragen. Regelmatig gebruik van woord- en cijferpuzzels kan onze hersenen helpen beter te blijven functioneren naarmate we ouder worden. Het uitdagen van onze geest met complexe puzzels helpt bij het behoud van mentale scherpte, geheugen en aandacht.

Dr. Anne legt uit: "We kunnen niet zeggen dat het spelen van deze puzzels noodzakelijkerwijs het risico op dementie op latere leeftijd vermindert, maar dit onderzoek ondersteunt eerdere bevindingen die aangeven dat regelmatig gebruik van woord- en cijferpuzzels helpt om onze hersenen langer beter te laten functioneren." - Onderzoek Universiteit van Exeter en King's College London, 2019

 1. Stimulatie van creativiteit en probleemoplossend vermogen

Puzzels dagen ons uit om creatieve oplossingen te bedenken en problemen te analyseren. Het oplossen van een puzzel vereist logisch denken, patroonherkenning en het verbinden van verschillende stukjes informatie. Deze processen bevorderen onze creativiteit en verbeteren ons probleemoplossend vermogen, wat zowel in ons dagelijks leven als op professioneel gebied voordelen biedt.

 1. Sociale interactie en verbondenheid

Puzzelen kan ook een sociale activiteit zijn die de banden met anderen versterkt en een gevoel van verbondenheid creëert. Het samenwerken met familie, vrienden of collega's om een puzzel op te lossen, bevordert samenwerking, communicatie en teamwerk. Het delen van het plezier en de uitdagingen van het puzzelen met anderen creëert een gevoel van gemeenschap en kan sociale relaties versterken.

Conclusie

Puzzelen biedt niet alleen vermaak, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor onze gezondheid. Door regelmatig te puzzelen, kunnen we onze cognitieve functies verbeteren, onze mentale gezondheid ondersteunen en ons brein scherp houden naarmate we ouder worden. Bovendien stimuleert puzzelen onze creativiteit en probleemoplossend vermogen, terwijl het ook sociale interactie en verbondenheid bevordert.

Met de beschikbaarheid van digitale puzzels en de vele puzzel-apps en online platforms, is puzzelen nu toegankelijker dan ooit. Waar je ook bent, je kunt genieten van de voordelen van puzzelen en je brein een training geven. Dus waar wacht je nog op? Pak die ingewikkelde puzzel, laat je hersenen kraken én ontspannen tegelijkertijd, en ontdek zelf de positieve effecten ervan op je gezondheid.

Ontdek nu onze nieuwste puzzelcollectie van Denksport bij Proudies - klik hier om ze online te verkennen.

Bronnen: 

 • University of Exeter, mei 2019
 • AD, mei 2020
 • The Washington Post, november 2022
 • Disclaimer dat de genoemde onderzoeken en effecten per persoon afhankelijk zijn en dat er altijd meerdere factoren van invloed zijn op de werking van ons brein. 

• Puzzelen helpt op je hersenen actief te houden en is tegelijkertijd een geweldige manier om te ontspannen. Dat is allebei belangrijk voor je hersengezondheid. Helaas biedt puzzelen geen garanties tegen hersenziekten. Helaas biedt niks daar harde garanties tegen. Maar net als goed eten en veel bewegen past ook puzzelen in de activiteiten die jij kunt doen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden. Met deze tips heb je nog meer profijt van je puzzels:

o Puzzel eens op een hoger niveau voor extra uitdaging.

o Puzzel samen, zeker bij ingewikkelde puzzels. Zo combineer je puzzelen met een andere belangrijke activiteit voor het brein; sociaal actief zijn! Bovendien leer je van elkaar manieren om puzzels op te lossen.

o Zie het oplossen van een puzzel niet als een eindstation, maar als een begin. Bijvoorbeeld: een Bijbelse stad van twee letters is Ur. Maar wat weet jij van zijn geschiedenis? Van welke oplossing van puzzels wil je meer weten? 

o Varieer met verschillende puzzels. Puzzels op taal, puzzels met cijfers, logische puzzels, en puzzels met algemene of actuele kennis. Door variatie leer je meer. 

o Puzzel eens op een lager niveau, veel mensen kunnen heerlijk ontspannen met een puzzel die juist niet veel inspanning kost.

Vergelijkbare artikelen