Cultuurtip: Lee Miller in Print

Vanaf 21 november presenteert Depot Boijmans Van Beuningen een bijzondere tentoonstelling: "Lee Miller in Print". Deze expositie neemt bezoekers mee op een ontdekkingsreis door het leven en werk van Lee Miller, een vrouw wiens baanbrekende fotografie hand in hand ging met de evolutie van de moderne kunstfotografie.

In samenwerking met

Cultuurtip: Lee Miller in Print
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Mar 1, 2024

Geboren in 1907 in de staat New York, was Lee Miller de dochter van een liefhebber van fotografie. Haar pad naar fotografie was ongebruikelijk; ze begon haar carrière als model. Dit veranderde echter toen ze besloot zelf de camera te hanteren, wat in die tijd, tijdens het interbellum, zeldzaam was voor vrouwen.

Samenwerking met Man Ray

In Parijs werkte Miller samen met Man Ray, een vooraanstaande figuur in de surrealistische kunstbeweging. Deze samenwerking was cruciaal voor haar ontwikkeling als fotograaf. Miller's foto's uit deze periode tonen haar talent voor surrealistische beeldtaal en haar vermogen om conventionele esthetiek te doorbreken.

Oorlogsjaren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Miller in Londen, waar ze werkte voor de Britse Vogue. Haar rol veranderde van modefotograaf naar oorlogscorrespondent. Miller's oorlogsfoto's zijn krachtig en onthullend, met beelden van verwoeste steden, burgers in nood, concentratiekampen en soldaten. Haar meest provocerende foto is wellicht die van haarzelf in de badkuip van Adolf Hitler, een beeld dat krachtig spreekt over de overwinning en de persoonlijke confrontatie met het kwaad.

Het leven na de oorlog

De ervaringen van de oorlog hadden een diepe impact op Miller. Na de oorlog leidde ze een teruggetrokken leven en vond zichzelf opnieuw uit. Ze wijdde zich aan het creëren van surrealistische gerechten, waarmee ze opnieuw aandacht van de pers kreeg. Ondanks haar terugtrekking uit de publieke oog bleef ze fotograferen en publiceren.

Nalatenschap

Na Miller's overlijden in 1977, werd een schat aan fotografisch materiaal ontdekt op de zolder van haar boerderij. Deze vondst onthulde de omvang van haar werk en haar blijvende invloed op de fotografie.

De expositie

t/m 18 februari 2024

Depot Boijmans Van Beuningen

"Lee Miller in Print" bij Depot Boijmans Van Beuningen is een unieke kans om het leven en werk van deze buitengewone vrouw te verkennen. De tentoonstelling omvat niet alleen haar bekende werken, maar ook minder bekende foto's, wat bezoekers een compleet beeld geeft van haar artistieke reis en persoonlijke evolutie.

Lee Miller was een vrouw van contrasten - een model dat fotograaf werd, een surrealist die oorlogscorrespondent werd, en een beroemde kunstenaar die in afzondering leefde. Haar verhaal is een fascinerende reis van transformatie en veerkracht, en deze tentoonstelling biedt een zeldzame kans om haar volledige verhaal te ervaren.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen