10 Inspirerende tips voor de laatste 25% van je loopbaan

Stel je eens voor dat het verleden was, een tijd waarin het ondenkbaar was om na je 50e of zelfs na je 60e van baan te veranderen. Gelukkig leven we nu in een wereld waarin we die ouderwetse beperkingen kunnen overstijgen. Dus als je de drang voelt om een nieuwe weg in te slaan, laat je dan niet tegenhouden door de reacties van anderen. Je hoeft je zekerheden niet los te laten, maar zie het als een kans om jezelf verder te ontplooien. Bedenk eens: "Ik heb nog zoveel jaren om nieuwe ervaringen op te doen en mezelf te ontdekken."

In samenwerking met
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Sep 19, 2023

10 Inspirerende tips voor de laatste 25% van je loopbaan

Wat als je je huidige baan zat bent? Of als je merkt dat je langzaam aan de zijlijn wordt geschoven? Of misschien voel je je gewoon een diepe drang om iets nieuws te proberen. In plaats van te denken aan de beperkte tijd die je nog hebt, verander je je perspectief naar: "Ik heb nog zoveel tijd over om mezelf deze nieuwe ervaringen te gunnen." Onthoud ook dat de ouderwetse gedachte van rustig uitrijden na je 55e allang achterhaald is. Het laatste kwart van ons werkzame leven beslaat nog zo'n 25% van de totale tijd. Het is geen kwestie van tanden op elkaar en wachten tot het voorbij is. Het is juist een uitnodiging om jezelf serieus te nemen en te onderzoeken hoe je meer plezier en voldoening kunt vinden in je werk en in je leven. Om je op weg te helpen, volgen deze 10 inspirerende tips:

#1 Wacht niet tot je geen andere keuze hebt

Verspil geen kostbare tijd door jarenlang gefrustreerd naar huis te rijden en 's ochtends met tegenzin naar je werk te gaan. Je leven is te waardevol om ongelukkig door te brengen. Neem actie voordat het water je aan de lippen staat.

#2 Handel niet overhaast

Geef jezelf de tijd om grondig te onderzoeken waar je mogelijkheden liggen en hoe je je kansen kunt vergroten. Een oppervlakkige verkenning kan leiden tot teleurstelling of een baan die niet bij je past. Kijk verder dan je directe netwerk en ontdek de verhalen en ervaringen van mensen in jouw gewenste functie of branche.

#3 Kijk of je met minder financiële middelen kunt leven

Financiële verplichtingen zijn er, maar bedenk welke uitgaven echt nodig zijn en welke je kunt verminderen. Hoe meer financiële druk je hebt, hoe minder vrijheid je hebt om te experimenteren. Durf te kiezen voor vrijheid boven materiële zaken.

#4 Omarm het onderzoek zonder verplichtingen

Maak je geen zorgen over het risico om zonder werk te komen zitten. Onderzoek doen betekent niet dat je meteen je huidige baan moet opzeggen. Het geeft je juist de kans om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en zelfvertrouwen op te bouwen. Begin zonder druk en vind onderweg kansen die je eerder niet zag.

#5 Optimaliseer jezelf als een waardevol product

Tijdens netwerkgesprekken kun je steeds duidelijker ontdekken hoe je jouw ervaring kunt benutten waar behoefte aan is. Begin bij voorkeur met iets waar je ervaring in hebt, zodat je concurrentievoordeel hebt en waarschijnlijk ook een beter salaris. Kun je bijvoorbeeld jouw jarenlange ervaring in het onderwijs goed inzetten bij een adviesbureau in die sector?

#6 Benut interne kansen

Grote organisaties bieden vaak interne mogelijkheden om door te groeien of je huidige functie te veranderen. Vooral als de organisatie zich bezighoudt met mobiliteit, jobcrafting of duurzame inzetbaarheid. Grijp deze kansen met beide handen aan. Word het lichtend voorbeeld waar iedereen naar opkijkt.

#7 Denk na over de rol van je werkgever

Besef dat elke werkgever baat heeft bij gemotiveerde medewerkers. Dus ga in gesprek en onderhandel over mogelijkheden zoals het betalen van een opleiding, het opdoen van nieuwe ervaringen, garanties bij terugkeer of opdrachten als zelfstandige. Maar wees wel voorzichtig en kijk naar hoe anderen in het verleden met openheid zijn omgegaan. Weeg de risico's af en accepteer alleen een afscheidsdatum als je zeker bent van je nieuwe kansen.

#8 Kijk naar de knoppen die je kunt draaien. Misschien heb je geen andere baan nodig.

We zoeken soms te veel geluk alleen in ons werk, terwijl een baan niet al onze behoeften kan vervullen. Denk naast je werk ook aan andere activiteiten die voldoening geven. Een hobby, vrijwilligerswerk of een eigen project kunnen bepaalde behoeften vervullen. Misschien hoef je niet van carrière te veranderen, maar kun je andere gebieden in je leven aanvullen om meer voldoening te ervaren.

#9 Neem kleine stappen en verleid jezelf tot actie

Angst, drukte en een gevoel van verlamming kunnen ervoor zorgen dat je niet in actie komt. Maar het hoeft niet groots en overweldigend te zijn. Praat erover met een goede vriend of meld je aan bij een vacaturesite. Het zijn de kleine acties die je langzaam maar zeker vooruit helpen. Denk aan het Japanse principe van 'Kaizen', waarbij je stapsgewijs verbeteringen doorvoert.

#10 Investeer in jezelf en geef je groei prioriteit

Neem de tijd en durf te investeren in jezelf door middel van opleidingen of loopbaantrajecten. Onthoud dat je loopbaan een belangrijk onderdeel is van je leven. Het is niet alleen de tijd die je eraan besteedt, maar ook de mogelijkheid om je talenten te benutten en plezier te hebben. Door tot hier te lezen, heb je al een waardevolle investering in jezelf gedaan. In andere artikelen kun je meer lezen over hoe je effectief kunt netwerken en welke concrete stappen je kunt zetten. Laat jezelf verleiden om door te blijven onderzoeken welke mogelijkheden er zijn, zelfs als je de leeftijd van 55 jaar gepasseerd bent.

Blijf jezelf ontwikkelen, sta open voor nieuwe kansen en wees niet bang om te investeren in je eigen groei. De laatste 25% van je loopbaan kan een periode zijn waarin je jezelf opnieuw kunt uitvinden, nieuwe passies kunt ontdekken en nog meer voldoening kunt ervaren. Grijp deze kans met beide handen en creëer een toekomst waarin je jezelf serieus neemt en plezier hebt in je werk (en leven).

Bron: NRC, Carrière 2018

Vergelijkbare artikelen