In 1979 bezocht ik deze lichtstad voor het eerst en was ik gelijk verkocht. Wat een walhalla voor fijnproevers, cultuur- en historieliefhebbers. Met haar monumentale paleizen, vele musea, stadstuinen en beroemde brasserieën blijft deze metropool verrassen. Ik kwam vele keren terug om steeds weer wat nieuws te ontdekken. Afgelopen week liep ik weer over de brede boulevards en genoot volop. Allons-y!
Op Amsterdam Centraal stapte ik in de Eurostar trein. Dit is een nieuwe onderneming die Eurostar en Thalys combineert en dagelijks vele keren naar de Franse hoofdstad rijdt. In een mum van tijd (drie uur en 20 minuten) stond ik op Gare du Nord. De treinreis is duurzamer en sneller dan met de auto. Een tip: hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper het kaartje is.
Wanneer je voor de eerste keer Parijs bezoekt, wil je ongetwijfeld de bekende bezienswaardigheden bezoeken. De Eiffeltoren, het Louvre, Musée d’Orsay, de Arc de Triomph, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur op de heuvel in de wijk Montmartre. Maar wat doe je wanneer je deze highlights al hebt gezien? Gelukkig, er is nog genoeg te beleven. Laat je inspireren door dit artikel met een aantal pareltjes.
Midden in een woonwijk, dichtbij Jardin des Plantes staat een van de meest exotische bezienswaardigheid van de stad: Grande Mosqee de Paris. Gebouwd als eerbetoon aan de duizenden moslimsoldaten die hulp boden aan Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle decoratieve elementen in het tegelwerk zijn gemaakt van traditionele materialen en geplaatst door deskundige vakmensen uit Noord-Afrika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de moskee een schuilplaats aan honderden Joden. De toegang is €3,-. Het gebouw is op vrijdag gesloten. Om de hoek zit een theehuis waar je een heerlijk zoet Arabisch kopje thee kan drinken.
Wist je dat Parijs zo’n twintig overdekte passages en galeries heeft? Ideaal voor wanneer het een dag regent. Galeries Lafayette opende haar deuren in 1893 en trekt sindsdien heel veel bezoekers. Niet alleen om te winkelen, maar misschien vooral vanwege de indrukwekkende koepel, het prachtige interieur en de zorgvuldig versierde etalages van het hoofdgebouw.
Ver van de toeristische trekpleister, aan de rand van Le Bois de Boulange, staat een gebouw dat voor sommigen net zo opwindend is als de handtassen van zijn naamgever: Fondation Louis Vuitton. De kunstruimte werd ontworpen door Frank Gehry en lijkt van buiten op een schip. Ieder jaar worden hier twee tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Tot en met 31 augustus is er de expositie: David Hockney 25.
Aan stadsnatuur is beslist geen gebrek. De lommerrijke stadsparken, Jardin du Luxembourg en Jardin des Plantes zijn bij de bewoners erg populair. Het zijn ontmoetingsplekken voor jong en oud en er heerst een gezellige drukte. Deze parken nodigen uit voor een wandeling, een picknick, om lekker in de zon te liggen of te genieten van de vele muziekconcerten tijdens de zomermaanden. Nog meer groenweelde bevindt zich in Le Bois de Boulogne.
De kerk is bekend om haar schitterende glas-in-loodramen en werd vroeger gebruikt door de koninklijke familie. Misschien is dat de reden dat het zo betoverend is. Het ligt samen met de Notre-Dame en de Conciergerie op het eiland in de Seine: Île de la Cité. Het Sainte-Chapelle kan gecombineerd worden met een bezoek aan de Conciergerie, een voormalige koninklijke residentie en later een gevangenis.
Van de buitenkant is het Panthéon imposant maar de binnenkant is minstens net zo mooi. Ontworpen als kerk, werd het later een grote graftombe en zijn er belangrijke Fransen uit de geschiedenis begraven. Zoals Voltaire, Pierre en Marie Curie, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Josephine Baker en Louis Braille. De tombes zijn mysterieus en interessant. De Franse president bepaalt wie er wordt begraven. Midden in het Panthéon hangt een grote slinger aan de hoge koepel: de slinger van Foucault. De slinger kan worden gebruikt om de rotatie van de aarde te meten. Overal ter wereld zijn hiermee experimenten gedaan, maar het origineel hangt hier in Parijs aan het plafond.
Neem de metro en stap uit bij Gare de l’Est. Ten oosten van dit station vind je de wijk Canal Saint Martin. Voorheen een rauwe arbeiderswijk, maar tegenwoordig een trendy buurt met een ontspannen bohemien-sfeer. Un peu d’historie: het iconische Canal Saint- Martin werd aangelegd in opdracht van Napoleon Bonaparte en in 1825 in gebruik genomen om goederen te transporteren en om de stad te voorzien van drinkwater. Langs het kanaal werden fabrieken en woningen voor arbeiders gebouwd. De pakhuizen aan de oevers zijn daar nog stille getuigen van. De stad moderniseerde steeds meer en het gebruik van het kanaal nam langzamerhand af. De wijk raakte in verval. Maar rond 2010 is hier gelukkig een ommekeer gekomen. Canal Saint Martin is opgeknapt en de buurt bruist tegenwoordig van de restaurants, cafés, bakkerijen en vele kleine winkeltjes waar Parijs beroemd om is. Het kanaal zelf met zijn gietijzeren loopbruggen en sluizen is prachtig om te zien. Op veel plekken langs het kanaal staan mooie kastanjes en platanen. Zodra de zon schijnt, zijn de oevers een geliefde plek voor een aperitief of picknick. Een absolute aanrader voor wie op zoek is naar Parijs-tips buiten de gebaande paden.
Na de hele dag de drukte van deze wereldstad te hebben ervaren, kwam ik helemaal tot rust in hotel Le Pavillon. Centraal gelegen dicht bij de Eiffeltoren is deze sfeervolle overnachtingsplek gesitueerd in een voormalig klooster. Met vijftien kamers en een patio-tuin staat de gezondheid en welzijn van de gasten hoog in het vaandel. Zij ademen zuivere berglucht in dankzij moderne filtratie en uit de kranen komt gevitaliseerd bronwater. De gasten slapen op osteopathische matrassen die hen beschermen tegen elektromagnetische golven en alle kamers zijn sfeervol ingericht. ’s Morgens is het genieten van een heerlijk ontbijtbuffet met biologische, lokale en ambachtelijke producten. Een goed begin van de dag. Maar hoe heerlijk Le Pavillon ook is, ik weet dat er buiten een fantastische stad wacht om nog meer ontdekt te worden. Paris est magnifique!
* Koop in de trein van Eurostar alvast de Navigo Pass om te reizen met de metro. www.iledefrance-mobilites.fr/en
* De metro van Parijs is al een bezienswaardigheid op zich. Niet de metrotreinen of de ondergrondse stations, maar de entrees. Vele zijn in art-nouveau stijl.
* Met de official city pass kun je verschillende attracties bezoeken. Kijk voor de prijs en mogelijkheden op www.parisjetaime.com/billets
* Wil je geen lange wachttijden bij musea, ga vroeg op pad of reserveer tijdig een toegangskaartje.
* Het centrum en de metrostations zijn plezierig schoon.
* Doordat auto’s steeds meer worden verboden in de binnenstad en er veel bomen zijn geplant, wordt de lucht zuiverder.
* Elk jaar wordt er een bakker uitgekozen die het hele jaar de titel Beste Baguette Bakker van Parijs mag noemen. Naast de eer, het leveren van de baguettes aan het Elysée voor een jaar, zorgt het voor lange rijen voor de winkel. Dit jaar is dat Boulangerie La Parisienne, rue du Faubourg-Poissonnière (10e arr.) Een bezoekje waard!
* Het is een grote stad met ook de lelijke kanten. Blijf altijd alert voor zakkenrollers.
Kijk voor meer informatie op eerder gepubliceerde artikelen: