Stel je voor: een eenvoudige bloedtest die niet alleen vertelt hoe je er nu voor staat, maar ook hoe groot jouw kans is op een lang en gezond leven. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat dit dichterbij is dan je denkt.
Een grootschalige Zweedse studie laat zien dat bepaalde bloedwaarden – zogenaamde biomarkers – verrassend veel zeggen over je toekomst. Niet alleen over de kans op ziekte, maar ook over hoe lang je in goede gezondheid kunt leven. En het goede nieuws? Veel van die waarden kun je zelf beïnvloeden.
Biomarkers zijn stoffen in je bloed die iets vertellen over je lichamelijke toestand. Je kent er vast al een paar:
Ze worden vaak getest bij de huisarts, vooral als er klachten zijn. Maar volgens dit onderzoek zijn ze ook ontzettend waardevol als je je nog gezond voelt. Ze kunnen je namelijk vertellen hoe groot jouw kans is om gezond oud te worden.
In dit onderzoek volgden wetenschappers ruim 12.000 mensen tussen de 47 en 94 jaar, soms wel tot 16 jaar lang. Ze keken niet alleen naar wie er ziek werd of overleed, maar ook naar welke bloedwaarden daar iets over konden zeggen.
Deze resultaten zijn belangrijk, ook als je geen medische klachten hebt. Je bloed vertelt namelijk een verhaal – en jij kunt dat verhaal beïnvloeden.
We leven langer dan ooit – maar de kunst is om ook lang gezond te blijven. Wat dit onderzoek laat zien, is dat kleine veranderingen vandaag, grote impact kunnen hebben op je leven morgen. Denk aan beter eten, meer bewegen, stoppen met roken of beter slapen. Het zijn misschien open deuren, maar ze hebben écht effect – en dat is nu wetenschappelijk onderbouwd.
Een gezond leven komt niet alleen uit een potje of via de huisarts. Het begint bij zelfinzicht – weten waar je staat en wat je kunt doen. En dat begint vaak… bij een klein buisje bloed.
Dus: wanneer heb jij voor het laatst je bloedsuiker of cholesterol laten meten?
Bron:
Li X, Ploner A, Wang Y, et al. Clinical biomarkers and associations with healthspan and lifespan: Evidence from observational and genetic data. EBioMedicine. 2021. DOI: 10.1016/j.ebiom.2021.103318