Waarom de tijd sneller lijkt te gaan naarmate we ouder worden

Denk eens terug aan uw kindertijd. Hoe lang leek de zomervakantie te duren? De dagen waren eindeloos, de weken leken zich uit te rekken als elastiek, en een schooljaar voelde als een eeuwigheid. Maar vandaag de dag lijkt het alsof de maanden voorbij vliegen voor u het weet is het alweer herfst, en vraagt u zich af waar de zomer is gebleven.

In samenwerking met

Waarom de tijd sneller lijkt te gaan naarmate we ouder worden
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Jul 1, 2025

Hoewel de klok nog altijd 60 seconden per minuut telt, ervaren veel mensen dat de tijd sneller gaat naarmate ze ouder worden. Het is een merkwaardig maar universeel gevoel. Hoe kan dat? De wetenschap heeft daar een paar interessante theorieën over.

1. Nieuwe ervaringen vertragen de tijd – en die hebben we minder naarmate we ouder worden

Als kind is bijna alles nieuw: leren fietsen, voor het eerst naar school, op vakantie naar een onbekende plek. Nieuwe ervaringen vragen veel van onze hersenen: ze verwerken prikkels intensiever, leggen nieuwe verbindingen aan, en slaan meer herinneringen op.

Dat zorgt ervoor dat de tijd subjectief langzamer aanvoelt. Uw brein heeft immers veel "materiaal" om een bepaalde dag of week rijk en gedetailleerd te onthouden.

Naarmate we ouder worden, worden veel dagen meer van hetzelfde: werk, boodschappen, huishoudelijke taken, tv kijken. Minder nieuwe prikkels betekent minder rijke herinneringen – en dus het gevoel dat de tijd "wegglijdt".

2. Verhouding tot het geheel: een jaar is relatief korter als u ouder bent

Een jaar is voor een kind van 10 letterlijk een tiende van zijn of haar leven. Voor iemand van 60 is dat nog maar één zestigste. Dezelfde hoeveelheid tijd beslaat dus een steeds kleiner deel van uw totale levensloop.

Ons brein vergelijkt voortdurend nieuwe ervaringen met eerdere. En dus voelt één jaar op latere leeftijd simpelweg "minder groot" dan een jaar in uw jeugd.

3. Routine en herhaling versnellen ons tijdsgevoel

Wanneer u in een dagelijkse sleur zit – dezelfde routes, dezelfde bezigheden, dezelfde mensen – dan hoeft uw brein minder aandacht te geven aan details.

Dit spaart energie, maar het gevolg is dat herinneringen minder levendig worden opgeslagen. Terugkijkend lijken dagen dan in elkaar over te lopen, alsof de tijd is versneld.

Nieuwigheid, daarentegen, breekt die routine en vertraagt het tijdsgevoel. Vandaar dat reizen, nieuwe hobby’s of onverwachte gebeurtenissen de tijd weer kunnen "uitrekken".

4. Biologische veranderingen in het brein

Er zijn ook neurologische theorieën die wijzen op veranderingen in onze interne klok. Naarmate we ouder worden, vertraagt de frequentie van bepaalde hersengolven die betrokken zijn bij tijdswaarneming. Hierdoor lijken gebeurtenissen sneller op elkaar te volgen.

Daarnaast nemen dopamine en andere neurotransmitters die helpen bij aandacht en geheugen af met de jaren, wat onze beleving van tijd beïnvloedt.

Wat kunnen we doen om de tijd minder snel te laten voelen?

Gelukkig zijn er manieren om de tijd weer voller te beleven:

  • Zoek nieuwe ervaringen op. Leer iets nieuws, reis, proef onbekend eten, ga naar een tentoonstelling.
  • Doorbreek routines. Neem een andere route naar de supermarkt, verander uw ochtendritueel, ontmoet nieuwe mensen.
  • Wees aandachtig. Mindfulness, fotografie of dagboekschrijven helpen u bewuster te leven en herinneringen intenser op te slaan.
  • Vertraag. Door te onthaasten en écht aanwezig te zijn in het moment, kunt u het gevoel van haastige tijd even loslaten.

Tijd is objectief gezien misschien een constante – maar hoe we die tijd ervaren, dat kunnen we beïnvloeden. Door bewust te leven, vol nieuwsgierigheid en verwondering, kunnen we de tijd niet stoppen… maar wél verzachten.

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen