Sterke botten, een sterk leven: waarom krachttraining essentieel is na uw 50e

Er zijn twee momenten in het leven waarop de kans op botbreuken fors toeneemt: rond je vijftigste en opnieuw na je zeventigste. Maar er is goed nieuws: je kunt op élke leeftijd aan de slag om je botten sterker en veerkrachtiger te maken.

In samenwerking met

Sterke botten, een sterk leven: waarom krachttraining essentieel is na uw 50e
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

May 21, 2025

Of je nu midden in de overgang zit, bijna met pensioen gaat of gewoon vitaal oud wilt worden, je botten verdienen aandacht. En nee, daarvoor hoef je niet in een sportschool te duiken. Maar een vorm van krachttraining? Die is wél essentieel.

Waarom je nú aan je botten moet denken

Je botmassa neemt af naarmate je ouder wordt. Vooral vrouwen krijgen na de overgang te maken met een versnelde afname van botdichtheid. Dat maakt je botten kwetsbaarder en verhoogt de kans op breuken, vooral in heupen, polsen en wervelkolom.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om dat proces te vertragen – en zelfs om verloren botmassa deels terug te winnen: krachttraining. Daarmee bedoelen we niet per se zwaar bankdrukken, maar wél oefeningen waarbij je je spieren (en dus je botten) aan het werk zet.

Zo werkt krachttraining voor je botten

Botten zijn levend weefsel. Net als spieren reageren ze op belasting. Wanneer je je lichaam uitdaagt, door gewichten te tillen of je eigen lichaamsgewicht te gebruiken, stimuleer je de aanmaak van nieuw botweefsel. Het resultaat? Stevigere, veerkrachtige botten.

Uit onderzoek blijkt dat trainen op matige tot hogere intensiteit het meeste effect heeft. Concreet betekent dat: oefeningen doen waarbij je na 8 tot 12 herhalingen echt voelt dat het zwaar wordt. Je hoeft geen topsporter te zijn, maar je moet jezelf wél een beetje uitdagen.

Hoe weet je of je zwaar genoeg traint?

Gebruik deze vuistregel:

  • Kies een gewicht (of weerstand) waarbij je 8 tot 12 herhalingen kunt doen, maar echt niet meer.
  • Kun je makkelijk 15 herhalingen doen? Dan is het te licht.
  • Merk je na een paar weken dat het lichter voelt? Voeg dan wat gewicht toe en begin opnieuw bij 8 herhalingen.

Dit heet ‘progressieve overload’ en is dé sleutel tot sterke botten en spieren.

De beste oefeningen voor stevige botten

Je hoeft geen uren per week te trainen. Met twee tot drie sessies van een half uur kun je al mooie resultaten bereiken. Deze vijf oefeningen zijn een uitstekend begin:

  1. Squats (met of zonder gewichten) – Goed voor je benen, heupen en wervelkolom.
  2. Lunges – Helpt bij balans en kracht in je onderlichaam.
  3. Opdrukken tegen een muur of tafel – Versterkt je armen, schouders en borst.
  4. Roeien met weerstandsbanden of dumbbells – Voor je rugspieren en houding.
  5. Traplopen of step-ups – Eenvoudig, effectief en goed voor je hart.

Tip: Vraag eventueel een trainer om je te helpen bij de juiste uitvoering. Zo train je veilig én effectief.

Verwacht geen wonderen, maar bouw aan je toekomst

Verandering in je botdichtheid gaat langzaam. Je moet denken in maanden, niet weken. Maar de voordelen zijn groot: minder valrisico, sterkere spieren, meer bewegingsvrijheid én een boost voor je zelfvertrouwen.

Tot slot

Sterke botten dragen je door het leven. En ze geven je de vrijheid om te blijven doen wat je lief is. Of je nu 55, 65 of 75 bent: het is nooit te laat om te beginnen. Geef je botten wat ze verdienen, ze dragen jou elke dag.

Wil je meer oefeningen of persoonlijk advies? Overweeg eens een sessie met een fysiotherapeut of sportcoach die ervaring heeft. En misschien is er een groepstraining bij jou in de buurt, samen bewegen is vaak ook veel leuker.

📅 Blijf in beweging met Proudies
Elke maandag delen we een nieuwe oefening in onze rubriek Work-out Monday, speciaal afgestemd op jouw lijf, leeftijd en levensstijl. Van spierversterkende moves tot oefeningen voor balans en flexibiliteit.

📬 Wil je geen enkele oefening missen? Zorg dat je onze nieuwsbrief ontvangt via onderstaande knop!

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Ontvang elke week de laatste informatie en inspiratie over gezond ouder worden, reizen, lifestyle, werk en cultuur. Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen