Proudies tipt: Onze top 10 culturele activiteiten voor april

Dompel jezelf onder in de rijke en boeiende wereld van kunst en cultuur met Proudies zorgvuldig geselecteerde top 10 aanbevelingen voor april. Deze spraakmakende tentoonstellingen, indringende films en emotionele theatervoorstellingen vormen een diverse en inspirerende mix van ervaringen die je niet mag missen. Dus, noteer deze datums in je agenda en ontdek de culturele pracht van Nederland!

In samenwerking met

Proudies tipt: Onze top 10 culturele activiteiten voor april
Proudies Redactie

Door 

Proudies Redactie

Gepubliceerd op

Apr 3, 2024

1. Sportief: Bloesemfietstocht in de Betuwe 

De lente is het perfecte moment voor een betoverende fietstocht door de Betuwe, wanneer de roze en witte bloesems de natuur tot leven brengen. De bloesemroute in de Betuwe start en eindigt bij station Geldermalsen, waar je langs de prachtige rivier de Linge fietst. Begin de tocht bij station Geldermalsen en ervaar binnen enkele trappen al de weelderige natuur langs de rivier. Geniet onderweg van schilderachtige plekjes zoals Deil, waar je wordt omringd door bloeiende bloesems en charmante oude gebouwen. Vergeet niet te pauzeren bij gezellige terrasjes zoals Theetuin de Fruithoeve, waar je binnenkort vers geperst appel- en perensap kunt proeven. De bloesemtijd, die meestal plaatsvindt in april en mei, begint met witte pruimenbloesem, gevolgd door Japanse sierkers en uiteindelijk appel- en perenbloesems die de Betuwe sieren.

Klik hier voor de route.

Bloesemtocht fietsen in de Betuwe [46km] - De Nederlandse Toerist

2. Tentoonstelling: Koos Buster: Het had ook anders kunnen zijn. Kasteel Ruurlo

Keramist Koos Buster (1991) heeft de eer om een groot deel van de bovenverdieping van kasteel Ruurlo te vullen met zijn eerste grote museale solotentoonstelling. De beslaat zes zalen, waarin voornamelijk nieuwe werken van Buster tentoon worden gesteld. Zijn kunstwerken, hoofdzakelijk gemaakt van keramiek en glas, vertonen een subtiele afwijking van het realisme en bevatten voornamelijk alledaagse voorwerpen. Met zijn unieke benadering van keramiek en glas, waarbij hij een bijna realistische stijl hanteert, behoort Koos Buster tot een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de jonge generatie kunstenaars die werken met klei. Buster noemt zichzelf dan ook wel de 'minister van Keramische Zaken'.

Kasteel Ruurlo maakt deel uit van museum More voor modern realisme in Gorssel. 

In het kasteel is ook altijd een vaste presentatie van het oeuvre van Carel Willink (1900-1983) te zien, een grootmeester van het neorealisme. De roulerende collectie in het kasteel biedt altijd een glimp van topstukken van deze meesterschilder, waardoor bezoekers een unieke inkijk krijgen in zijn meesterwerken. Daarnaast is de architectuur van het kasteel ook erg de moeite waard!

De tentoonstelling loopt tot en met 20 mei.

Extra tip: Het museum organiseert ook elke zondag om 14:00 uur instaprondleidingen. Het kost € 7,50 per persoon, exclusief de museumentree. 

Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding met overdekt, raam, vloer, interieurontwerpAutomatisch gegenereerde beschrijving

Inkijkje in de tentoonstelling met op de voorgrond het kunstwerk ‘Goma’ (2023-2024). Beeld Eva Broekema

*geen creative commons plaatje kunnen vinden.

3. Theater: "Wie is er bang voor Virginia Woolf?"

In "Wie is er bang voor Virginia Woolf?" worden Martha en George, een koppel dat zowel van elkaar houdt als elkaar vernietigt, briljant vertolkt door Sanne Wallis de Vries en Bas Hoeflaak. Deze moderne klassieker biedt een humoristische kijk op hun destructieve relatie, waarbij slapstickscènes tussen dialogen zorgen voor luchtigheid. Het jonge stel Nick en Honey, gespeeld door Alex Ploeg en Claire Bender, fungeren als pionnen in het verbale schaakspel van Martha en George, waarbij geen spaander heel blijft. De rollen van George en Martha, beroemd door vertolkingen zoals die van Richard Burton en Elizabeth Taylor, vereisen zowel scherp spel als diepe onderlinge verbondenheid. Sanne Wallis de Vries en Bas Hoeflaak vullen deze grote schoenen met overtuiging, terwijl ze hun personages Martha en George respectievelijk met scherpte en tragiek tot leven brengen.

Klik hier voor meer informatie over de data en theaters waar het toneelstuk speelt.

Wie is er bang voor Virginia Woolf? - Sanne Wallis de Vries e.a.

*geen goed creative commons plaatje kunnen vinden.

4. Sportief: Amstel Goldrace. Zuid-Limburg, zondag 14 april.

Beleef de spanning en sensatie van de Amstel Gold Race, een van de meest prestigieuze wielerwedstrijden ter wereld, gelegen in het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Geniet van een onvergetelijke dag vol actie, waar 's werelds beste wielrenners strijden om de overwinning op uitdagende heuvelachtige wegen en kronkelende paden. Je kan langs het parcours en je favoriete renners aanmoedigen terwijl ze de legendarische Cauberg beklimmen. 

Op de Markt in Maastricht start de wedstrijd voor zowel de mannen als de vrouwen op zondag. Op zaterdag rijden de amateurs, die hier eveneens van start gaan. De vrouwen leggen in totaal 157,4 kilometer af en passeren vijf keer de finishlijn in Valkenburg. Daarentegen leggen de mannen een afstand van 253,6 kilometer af en passeren ze de finishlijn drie keer.

Mis deze unieke kans niet om de adrenaline van de Amstel Gold Race live te ervaren en een geweldige tijd te beleven in het hart van de wielersport!

Klik hier voor meer informatie. 

Afbeelding met buitenshuis, persoon, Fietswiel, sportuitrustingAutomatisch gegenereerde beschrijving

*geen goed creative commons plaatje kunnen vinden.

5. Muziek: Muziel Ligconcert. Stevenskerk Nijmegen, 7 april.

Op 7 april 2024 vindt het Muziel Ligconcert plaats in de prachtige Stevenskerk. Ontspan en kom tot rust terwijl je luistert naar live klassieke muziek van bekende componisten zoals Einaudi en Chopin, uitgevoerd op piano en cello. Op een matje geniet je van deze sfeervolle muziek en krijg je tegelijkertijd ontspanningsoefeningen aangeboden. Verlaat de kerk verfrist en ontspannen, klaar om de wereld weer tegemoet te treden.

Het vindt plaats op zondag 07 april 2024 van 20:00 tot 22:00 en de entree is € 39,00.

Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding met overdekt, paarsAutomatisch gegenereerde beschrijving

*geen goed creative commons plaatje kunnen vinden.

6. Tentoonstelling: Universum Max Beckmann. Kunstmuseum Den Haag

Max Beckmann (1884-1950) vult zijn schilderijen met een overvloed aan beelden en betekenissen die niet direct te ontcijferen zijn. Zijn unieke beeldtaal is het resultaat van talloze bronnen, variërend van literatuur en religie tot mythologie en persoonlijke observaties. Zijn werken zijn doordrenkt van intellectuele en spirituele lagen, maar tegelijkertijd vertonen ze de invloeden van de moderne tijd, waarin de in Duitsland geboren Beckmann een mondaine 'man van de wereld' wordt. Hij verkent eigentijdse vormen van vermaak, zoals theater, circus en cinema, die belangrijke inspiratiebronnen vormen. Beckmann omarmt ook de technologische vooruitgang in de filmindustrie, wat letterlijk nieuwe perspectieven biedt en zichtbaar is in zijn eigen wereldbeeld. Al deze inspiratiebronnen zie je in Universum Max Beckmann terugkomen!

De tentoonstelling loopt tot en met 20 mei 2024 in het Kunstmuseum in Den Haag.

Klik hier voor meer informatie.

Max Beckmann: Little pub / Revolving door, 1944 | tvbrt | Flickr

Max Beckmann, Klein café, draaideur, 1944, olieverf op doek, Kunstmuseum Den Haag. Wikimedia Commons.

7.  Sportief: Wandeltochten in Oudewater.

Ontdek het pittoreske Oudewater tijdens de ontspannende Oudewater wandeltocht, waar je wordt begroet door majestueuze ooievaars die de stad hun thuis noemen. Tijdens deze wandeling kun je genieten van de rustige straten en de historische architectuur bewonderen, terwijl je de natuurlijke pracht van de omgeving absorbeert. Bezoek interessante bezienswaardigheden zoals de stadsmuren en het Heksenmuseum om meer te leren over de rijke geschiedenis van Oudewater. Ontspan langs de schilderachtige grachten en groene oevers en laat je betoveren door de unieke charme van deze historische stad.

Klik hier voor meer informatie over verschillende wandeltochten.

Afbeelding met buitenshuis, hemel, gebouw, wolkAutomatisch gegenereerde beschrijving

8. Muziek: Claude op tournee!

Claude, winnaar van de talentenjacht ARE YOU NEXT? in 2022, heeft met zijn debuutsingle "Ladada (Mon Dernier Mot)" records gebroken in Nederland. Naast de platina status en het bereiken van de top van de Nederlandse hitlijsten, werd hij bekroond met de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer en uitgeroepen tot 3FM Talent. Zijn internationale succes groeit met de release van de Engels-Franse versie van "Ladada", die in meer dan vijftien landen wordt gedraaid. Hij wordt vergeleken met grootheden als Stromae, maar heeft zeker een unieke sound! Claude is ook geboekt voor verschillende festivals en belooft een niet te missen artiest te zijn deze zomer.

Ontdek Claude’s muziek door het te luisteren op verschillende streamingsplaforms of bezoek zijn concert! Claude is op tournee en tot en met 20 april in verschillende concertzalen in het land te zien, zoals Hoorn, Amsterdam, Groningen, Arnhem en Utrecht.

Klik hier voor meer informatie.

Concert CLAUDE in Melkweg, Amsterdam op 5 april 2024

9. Tentoonstelling: Prikkelarme avondopenstellingen. Singer Laren, 10 april

De prikkelarme avondopenstelling in het Singer Laren is speciaal ontworpen voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Het kan bijvoorbeeld erg overprikkelend zijn voor mensen met autisme, NAH, burn-out, depressie of ziekte om een tentoonstelling te bezoeken, en dit is de perfecte avond om dit wel te doen! Tijdens deze avond, die plaatsvindt na reguliere openingstijden van 18.00 tot 20.30 uur, worden aanpassingen gemaakt om de ervaring kalmer te maken. Er is een rustige entree via Villa de Wilde Zwanen en vervolgens zijn er op zaal weinig mensen, twee rustruimtes, bankjes in bijna elke zaal, en behulpzaam personeel herkenbaar aan een button. Bezoekers kunnen koffie en thee krijgen in de rustruimte, een gratis audiotour voor hun eigen apparaat gebruiken en vooraf een voorbereidend beeldverhaal downloaden. 

Houd er rekening mee dat het reserveren van een tijdslot verplicht is! Tickets kosten € 9 per persoon, maar houders van een museumkaart hebben gratis toegang mits zij ook een tijdslot reserveren.

PS. Er is ook een prikkelarme avondopenstelling op 4 september (18-20:30) en een prikkelarme ochtendopenstelling op 30 juni (8:30-10:00).

Check hier voor meer informatie.

Afbeelding met hemel, wolk, buitenshuis, boomAutomatisch gegenereerde beschrijving

10. Comedy: "Najib Amhali “30 jaar on stage"

Najib Amhali viert zijn dertigjarig jubileum op het podium met zijn nieuwe show "30 jaar on stage". Met zijn unieke talent, charisma en ongeëvenaarde gevoel voor humor heeft Amhali de harten van velen veroverd. Geboren in Marokko en opgegroeid in Krommenie, volgde Amhali zijn droom naar het podium en de spotlights. Na zijn studie aan de toneelschool vond hij zijn plek bij Comedytrain, waarna zijn carrière in de Nederlandse comedywereld een vlucht nam. In deze bijzondere voorstelling blikt de comedian terug op zijn carrière, terwijl hij ook nieuwe verhalen deelt. Met "30 jaar on stage" neemt Najib Amhali zijn publiek mee op een onvergetelijke reis door de afgelopen dertig jaar. Deze mijlpaal in zijn carrière mag niet onopgemerkt voorbijgaan.

Klik hier voor meer informatie over de data en theaters waar het toneelstuk speelt.

Najib Amhali - 30 jaar lachen in Schouwburg Het Park

☕️ Ontdek, leer en verrijk je leven.

Geen spam. Alleen nuttige en interessante dingen, rechtstreeks in jouw inbox.
We geven om jouw data in onze privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Vergelijkbare artikelen